Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Diváci nebudú môcť mať na zápasoch Chicaga na hlave indiánske pierka

Hráči Chicago Blackhawks' Patrick Kane (88) oslavuje so spoluhráčom Jonathanom Toewsom (19). Foto: TASR/AP

Nedávno sa účastník ligy amerického futbalu NFL Washington Redskins po 87 rokoch vzdal svojho názvu, klub sa tiež zriekol svojho loga, na ktorom bol Indián.

Chicago 30. júla (TASR) - Vedenie klubu hokejovej NHL Chicago Blackhawks vydalo oficiálne vyhlásenie, v ktorom zakázalo fanúšikom nosiť na domáce stretnutia pokrývky hlavy s indiánskymi pierkami. Toto rozhodnutie nasledovalo po rokovaniach s komunitou a organizáciami, ktoré bojujú za práva pôvodných obyvateľov Severnej Ameriky.

Klub informoval fanúšikov na svojom webe: "Tieto symboly sú posvätné a tradične vyhradené pre vodcov, ktorí si vážili svoj kmeň. Nemali by byť zovšeobecňované a nemali by sa používať ako pokrývky hlavy na každodenné nosenie. Chceme, aby naši fanúšikovia mali jasno v tom, čo znamená byť súčasťou rodiny Blackhawks. Vždy sme očakávali, že naši fanúšikovia budú rešpektovať atmosféru rešpektu."

Nedávno sa účastník ligy amerického futbalu NFL Washington Redskins po 87 rokoch vzdal svojho názvu, klub sa tiež zriekol svojho loga, na ktorom bol Indián. Toto rozhodnutie prijal po nátlaku organizácií a sponzorov, podľa ktorých bol tento názov urážlivý.