Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: Florida vyradila Fehérváryho Washington

Brankár Dallas Stars Jake Oettinger bol vymenovaný za hviezdu zápasu počas 6. zápasu série prvého kola play-off hokejovej NHL proti Calgary Flames, v sobotu 14. mája 2022 v Dallase. Foto: TASR/AP

Dallas v zostave aj so slovenským útočníkom Mariánom Studeničom zdolal doma Calgary 4:2 a udržal sa v hre, keď sériu vyrovnal na 3:3 na zápasy.

New York 14. mája (TASR) - Hokejisti Floridy postúpili prvýkrát od roku 1996 do 2. kola play off. V noci na sobotu zvíťazili na ľade Washingtonu 4:3 po predĺžení v 6. súboji štvrťfinále play off Východnej konferencie a v sérii uspeli 4:2 na zápasy. Víťazný gól v extračase dal v 63. minúte Carter Verhaeghe.

Klubová sezóna sa tak skončila pre slovenského obrancu Capitals Martina Fehérváryho, ktorý sa stal voľným pre potreby reprezentácie na MS vo Fínsku. Dvadsaťdvaročný zadák odohral takmer 21 minút, do štatistík si zapísal až tri mínusové body, sedem hitov a dve zblokované strely. Víťaz základnej časti a držiteľ Prezidentskej trofeje sa v 2. kole stretne s postupujúcim z dvojice Tampa Bay - Toronto (3:3 na zápasy).

Capitals sa v úvode tretej tretiny dostali do vedenia 2:1 po góle Niklasa Bäckströma, no päť minút pred koncom základnej hracej doby Aleksander Barkov prevážil misky váh na stranu Washingtonu. Predĺženie zariadil gólom v presilovej hre 63 sekúnd pred treťou sirénou T.J. Oshie. "Každý mohol vidieť, ako sme hrali proti najlepšiemu tímu po základnej časti. Mali sme na neho, no pokazili sme si to sami. Všetko padá na našu hlavu," pripustil kapitán Washingtonu Alexander Ovečkin podľa AP.

Verhaeghe zaznamenal druhýkrát v sérii víťazný gól, predtým rozhodol v predĺžení už štvrtý zápas série. Celkovo nazbieral v play off 6 gólov i 6 asistencií. "Inkasovať v závere vás môže zlomiť. Dostali sme ranu, no vstali sme a pripravili si protiúder. Tento prvok stelesňuje celú našu sezónu," vyjadril spokojnosť tréner Floridy Andrew Brunette pre nhl.com.

Na snímke vpravo hráč Floridy Carter Verhaeghe strieľa víťazný gól, uprostred brankár Capitals Iľja Samsonov v 6. zápase štvrťfinále play off Východnej konferencie hokejovej NHL Washington - Florida 3:4 pp Capitals - Florida Panthers v noci na 14. mája 2022.
Foto: TASR/AP


Dallas v zostave aj so slovenským útočníkom Mariánom Studeničom zdolal doma Calgary 4:2 a udržal sa v hre, keď sériu vyrovnal na 3:3 na zápasy. Studenič odohral 8:43 min a zapísal si dve trestné minúty. V drese Stars nehral Studeničov krajan Andrej Sekera, v drese hostí sa nepredstavil útočník Adam Ružička.

Texaský klub dokázal zmazať dvojgólový náskok súpera, keď v 33. min Mickael Backlund vyrovnal na 2:2. Ešte do konca druhej tretiny však zaistil Dallasu opäť náskok Miro Heiskanen a jeho zásah z 38. min bol tak víťazným. V závere ešte pridal poistku do prázdnej bránky Tyler Seguin. "Všetci nás už posielali na dovolenku. Lenže my nie sme iba prestupná stanica pre iných na ceste v play off. Vybojovali sme si siedmy duel a naši hráči si zaslúžia uznanie," volal po rešpekte kouč Dallasu Rick Bowness.

Hrozbu konca opäť odvrátili hráči New York Rangers, ktorí vyhrali v Pittsburghu 5:3 a sériu vyrovnali na 3:3. Jazdcov k triumfu potiahol švédsky útočník Mika Zibanejad, ktorý zaznamenal dva góly a dve asistencie.

Dva góly si v stretnutí pripísal aj Chris Kreider, vrátane rozhodujúceho minútu a 28 sekúnd pred koncom. Rangers prehrávali po prvej tretine 0:2, no Zibanejad dvoma zlepenými gólmi v priebehu 76 sekúnd v úvode druhej tretiny vyrovnal. Penguins chýbal Sidney Crosby, ktorý po súboji s Jacobom Troubom odišiel z predchádzajúceho zápasu so zranením v hornej časti tela. "Som hrdý na to, ako tento tím bojoval. Či sme prehrávali, alebo sa nám darilo, neustále sme hrali svoju hru. Podržal nás aj brankár, celú sezónu je našim najlepším hráčom," vyzdvihol Kreider Šesťorkina, ktorý si pripísal v zápase 31 zákrokov.



1. kolo play off NHL



štvrťfinále Východnej konferencie - 6. zápasy:



Pittsburgh Penguins - New York Rangers 3:5 (2:0, 1:3, 0:2)

Góly: 15. Carter (Kapanen, Pettersson), 16. Rust (Guentzel), 37. Malkin - 26. Zibanejad (Strome, Fox), 27. Zibanejad (Fox, Lindgren), 34. Kreider (Zibanejad, Šesťorkin), 59. Kreider (Zibanejad, Fox), 60. Copp (Rooney, Fox). Brankári: Domingue - Šesťorkin, strely na bránku: 34:38, 18.342 divákov.

/stav série: 3:3/



Washington Capitals - Florida Panthers 3:4 pp (0:0, 1:1, 2:2 - 0:1)

Góly: 24. Dowd (Hathaway, Larsson), 42. Bäckström (Schultz, van Riemsdyk), 59. Oshie (Mantha, Kuznecov) - 27. Lomberg (Hörnqvist, Luostarinen), 49. Giroux (Ekblad, Verhaeghe), 55. Barkov (Giroux, Weegar), 63. Verhaeghe (Giroux, Chiarot). Brankári: Samsonov - Bobrovskij, strely na bránku: 37:31, 18.573 divákov.

/konečný stav série: 2:4, do 2. kola postúpila Florida/



štvrťfinále Západnej konferencie - 6. zápas:



Dallas Stars - Calgary Flames 4:2 (1:0, 2:2, 1:0)

Góly: 15. Hintz (Pavelski, Robertson), 27. Raffl (Kiviranta), 38. Heiskanen (Faksa, Suter), 60. Seguin (Hintz, Raffl) - 29. Stone (Gaudreau, Tkachuk), 33. Backlund (Stone, Andersson). Brankári: Oettinger - Markström, strely na bránku: 40:38, 18.532 divákov.

/stav série: 3:3/



Slováci v akcii:



Martin Fehérváry (Washington) 20:41 0 0 0 -3 0 0

Marián Studenič (Dallas) 8:43 0 0 0 0 0 2

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/