Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NHL: Franzén s hrôzou spomína na Babcocka, spustila sa lavína obvinení

Na snímke Mike Babcock. Foto: TASR/AP

Dobré meno si medzi hráčmi nespravil Mike Babcock, ktorý nedávno skončil na striedačke Toronta Maple Leafs. Najskôr ho zo zvláštnych praktík obvinil útočník javorových listov Mitch Marner.

New York 3. decembra (TASR) - Téma násilia a čudných praktík hokejových trénerov v NHL naberá na obrátkach. Bývalý útočník Sean Avery obvinil súčasného asistenta Chicaga Blackhawks Marca Crawforda z násilia počas spoločného pôsobenia v Los Angeles Kings a bývalý švédsky krídelník zasa s hrôzou spomína na časy v Detroite Red Wings pod vedením Mike Babcocka.

Avery pre New York Post uviedol, že Crawford ho počas spoločného pôsobenia v Kings v sezóne 2006-07 kopol. Incident sa mal stať 23. decembra 2006 počas zápasu "kráľov" s Nashvillom Predators (0:7). Kings dostali trest za príliš veľa hráčov na ľade, za čo bol podľa Crawforda zodpovedný práve Avery. "Nenechal ma ísť na trestnú lavicu, ale keď sme inkasovali, dal mi to pocítiť. Prišiel ku mne na koniec striedačky a silno ma kopol do zadku tak, že som mal modrinu," uviedol Avery, ktorý v NHL odohral 10 sezón v štyroch rôznych kluboch. Incident sa mal stať pár dní po tom, ako Avery nechtiac trafil Crawforda počas tréningu do hlavy a spôsobil mu niekoľko stehov. Kings vymenili Averyho 5. februára 2007 do New Yorku Rangers. "Výmena mala iný dôvod. Takmer som sa pobil s asistentom Markom Hardym. Matty Norström mu vtedy zachránil život," dodal Avery, ktorý mal v profilige povesť bitkára.

Vedenie Blackhawks prípad vyšetruje, Crawford nebol na lavičke počas pondelňajšieho zápasu proti St. Louis Blues a mimo mužstva zostane, kým sa situácia nevyrieši. "Chicago Blackhawks sa bude prípadom zaoberať a vyšetrí obvinenia. Marc Crawford bude do ukončenia prípadu mimo tímu a klub nebude zatiaľ viac situáciu komentovať," uviedlo vedenie "jastrabov" v stanovisku.

Crawford je po bývalom trénerovi Billovi Petersovi ďalším hokejovým koučom, ktorého hráči obvinili z násilného správania. Nedávno na twitteri nepriamo obvinili Crawforda zo zvláštnych praktík aj ďalší bývalý zverenec Patrick O'Sullivan, ktorý napísal, že zažil hrozné veci so svojím prvým trénerom v NHL. Crawforda nemenoval, ale do NHL naskočil v sezóne 2006-07 v Los Angeles, kedy bol práve on trénerom Kings.

Lavínu spustil bývalý hráč tmavej pleti Akim Aliu, ktorý Petersa obvinil nielen z násilia, ale aj rasizmu. Pridali sa k nemu viacerí hráči a Petersa to napokon stálo miesto na lavičke Flames.

Dobré meno si medzi hráčmi nespravil ani Mike Babcock, ktorý nedávno skončil na striedačke Toronta Maple Leafs. Najskôr ho zo zvláštnych praktík obvinil útočník "javorových listov" Mitch Marner a teraz sa pridal aj bývalý hráč Detroitu Franzén. Ten v rozhovore pre švédsky denník Expressen uviedol, že pod vedením Babcocka v rokoch 2005-2015 zažil strašné veci. Označil ho za najhoršieho človeka, akého kedy stretol. "Ako tréner bol veľmi precízny a dobre pripravený. Dokáže dať tím dokopy a dostať z nemo maximum. To je jeho silná stránka. Na druhej strane je však príšerný človek, najhorší akého som stretol. Je to tyran, ktorý útoční na ľudí," odvoláva sa tsn.ca na článok zo švédskeho periodika.

Franzén, ktorý 23. decembra oslávi 40. narodeniny, skončil kariéru v sezóne 2015-16. Pre časté otrasy mozgu trpel depresiami. Švéd si spomenul aj na konkrétnu scénu s Babcockom počas zápasu play off 2012 proti Nashvillu Predators. "Mám zimomriavky, keď si spomeniem na ten incident. Bolo to hrubé, nechutné a šokujúce. Kričal na mňa a povedal mi otrasné veci. Bol to neskutočný verbálny útok, ale to bolo len špičkou ľadovca," vyznal sa Franzén, ktorý po tom incidente musel vyhľadať odbornú pomoc. "Desilo ma chodiť na zimný štadión a ťažko sa mi zaspávalo. V hlave sa mi odohrávali scény z jeho útokov," dodal. Babcock sa zatiaľ k situácii nevyjadril.

Babcocka kritizuje aj legendárny obranca Chris Chelios, ktorý pod jeho vedením pôsobil v Red Wings už ako veterán. "Skutočnosti, ktoré sa objavili v Toronte, budú Babcocka strašiť pre to, aký je človek, nie pre jeho trénerský štýl," uviedol Chelios a odsúdil aj jeho dve medializované "rany pod pás". Babcock počas pôsobenia v Detroite v závere sezóny 2010-11 nechal útočníka Mikea Modana tesne pred ukončením kariéry v zápase s Minnesotou Wild na tribúne ako zdravého náhradníka. Modano si tak nepripísal 1500 štartov v NHL a ostal na čísle 1499. Na začiatku tejto sezóny na lavičke Toronta nečakane vynechal zo zostavy rešpektovaného veterána Jasona Spezzu v zápase proti jeho bývalému tímu Ottawe Senators. "To, čo spravil Modanovi a Spezzovi je neskutočne neúctivé," uzavrel Chelios pre sportsnet.ca.