Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Hossa pomohol k víťazstvu Chicaga dvoma gólmi

Marián Hossa Foto: TASR/AP

Po jednej asistencii v NHL zápasoch si pripísali aj slovenskí hokejisti Andrej Sekera a Andrej Meszároš.

New York 21. januára (TASR) - Skrátený ročník NHL pokračoval v nedeľu šiestimi zápasmi, v ktorých sa do štatistík zapísali dvaja slovenskí hokejisti.

Skvelú streleckú sezónu v úvode zámorskej sezóny potvrdil Marián Hossa, ktorý sa druhý deň za sebou blysol dvoma gólmi a jeho Chicago je po triumfe vo Phoenixe 6:4 zatiaľ stopercentné. V premiérovom vystúpení si jeden bod za gólovú prihrávku pripísal obranca Andrej Sekera pri výhre Buffala nad Philadelphiou 5:2.

Chicagu dokonale vyšla pomsta za vyradenie s Phoenixom v 1. kole play off vlaňajšej sezóny a sladkú príchuť mala najmä pre Hossu, ktorý vyraďovačku s "kojotmi" v apríli 2012 nedohral po nešetrnom zákroku Raffiho Torresa a otrase mozgu v treťom dueli série. Tentoraz domáci slovenského forvarda zastaviť nedokázali a Hossa gólmana Mike Smitha prekonal dvakrát, vrátane zásahu s označením víťazný. Phoenix síce viedol v polovici duelu 2:1, štyri góly hostí za sebou ale dokonale otočili skóre.

"S pribúdajúcimi minútami som sa na ľade cítil istejšie a komfortnejšie. Snažím sa hrať jednoducho, nič nevymýšľať. Je jasné, že ešte mi chýba ideálny tajming, ale to príde s ďalšími zápasmi," povedal po zápase Hossa, ktorého opäť vyhlásili za prvú hviezdu zápasu. Dave Bolland mal v drese Chicaga bilanciu 2+1. Blackhawks naposledy vyhrali úvodné dva zápasy sezóny v októbri 1996.



Philadelphia bez bodu

Bez bodu je po dvoch dueloch iba desiatykrát v histórii Philadelphia, pretože "letci" po zbabranom závere prehrali na ľade Buffala 2:5. Na triumfe domácich sa jednou asistenciou podieľal aj slovenský obranca Andrej Sekera, hviezdou večera sa ale stal Thomas Vanek. Rakúsky útočník bol pri všetkých góloch "šablí", keď zaznamenal dva presné zásahy a pridal tri asistencie. "Dobrí spoluhráči v útoku a k tomu trochu šťastia," komentoval svoje bodové maximum v NHL Vanek, mysliac aj na autora troch gólových prihrávok Jasona Pominvillea, s ktorým začínal v zámorí v nižšej AHL.

Buffalo dlho prehrávalo, ale ešte v druhej časti sa mu podarilo vyrovnať a napokon skóre stretnutia otočilo vo svoj prospech tromi gólmi v záverečných piatich minútach. Vanek sa stal prvým hráčom Sabres s piatimi bodmi v zápase od januára 2008, keď si rovnaký počet na svoje konto pripísal Drew Stafford. Sekera strávil na ľade viac ako 17 minút a okrem gólovej prihrávky sa prezentoval jednou strelou, jeho krajan Andrej Meszároš v drese súpera odohral takmer 19 minút a mal dva strelecké pokusy. Kouč Flyers Peter Laviolette sa po zápase hneval aj na rozhodcov, ktorí jeho tímu neuznali dva góly.

Až deväť gólov videli diváci v New Yorku, kde si domáci Rangers pripísali ďalšiu prehru. Pittsburghu podľahli jazdci 3:6, keď hostia v 30. minúte zápasu za stavu 4:1 vyhnali z bránky Henrika Lundqvista. Pod triumf hostí sa dvoma gólmi podpísal James Neal a jeho kolega z útoku Jevgenij Malkin si pripísal tri asistencie. Slovenský útočník domácich Marián Gáborík strávil na ľade takmer 20 minút a s piatimi strelami bol najaktívnejším strelcom svojho tímu, ale do štatistík sa nezapísal. "Nie je to o individualitách. Ako tím sme v týchto dvoch zápasoch neukázali dosť bojovnosti," hneval sa kouč NY Rangers John Tortorella. "Tučniaci" tak majú hneď po štarte na konte štyri body a usadili sa na čele Atlantickej divízie.

Handzuš odohral 16 minút

Slovenský hokejista Michal Handzuš (vľavo) zo San Jose Sharks v akcii pred brankárom Miikkom Kiprusoffom z Calgary Flames počas zápasu zámorskej NHL 20. januára 2013 v Calgary.
Foto: TASR/AP Photo
So vstupom do sezóny môže byť spokojný slovenský center Michal Handzuš, ktorého San Jose vyhralo na ľade Calgary 4:1. Handzuš odohral 16 minút bez bodového zápisu, hrdinom bol jeho dvojgólový spoluhráč Patrick Marleau. Jeden zásah pridal aj Čech Martin Havlát, z čoho nemal radosť fínsky gólman "plameňov" Miikka Kiprusoff, hrajúci svoj 600. duel v zámorskej profilige. Druhý triumf za sebou si pripísala Minnesota aj vďaka siedmemu čistému kontu Josha Hardinga v kariére.

Wild zdolali Dallas 1:0 a Harding nastúpil prvýkrát od momentu, keď mu diagnostikovali sklerózu multiplex. Za šancu sa odvďačil 24 úspešnými zákrokmi, jediný gól zápasu strelil Zach Parise. V kanadskom derby Edmonton uspel na ľade Vancouveru 3:2 po nájazdoch. Hviezdou "olejárov" bol český útočník Aleš Hemský, ktorý päť minút pred koncom vyrovnal skóre a premenil aj svoj nájazd. Vancouver nevyužil dvojgólový náskok a po dvoch zápasoch je bez víťazstva. Jednotka vlaňajšieho draftu Rus Nail Jakupov si za hostí pripísal iba dva mínusové body.


Výsledok:
Buffalo - Philadelphia 5:2 (SEKERA 0+1 - MESZÁROŠ 0+1)
Góly:
12. Ott, 36. Vanek, 55. Myers, 57. Hodgson (SEKERA), 60. Vanek - 23. Couturier, 25. Giroux. Brankári: Miller - Bryzgalov, strely na bránku: 41:29. Diváci: 19.070.

Calgary - San Jose 1:4
Góly:
13. Stempniak - 34. Marleau, 36. Havlát, 39. Marleau, 59. Boyle. Brankári: Kiprusoff - Niemi, strely na bránku: 32:29. Diváci: 19.289.

NY Rangers - Pittsburgh 3:6
Góly:
10. Callahan, 47. Pyatt, 55. Nash - 2. Neal, 16. Kennedy, 19. Niskanen, 30. Dupuis, 46. Neal, 59. Letang. Brankári: Lundqvist (30. Biron) - Vokoun, strely na bránku: 34:39. Diváci: 17.200.

Minnesota - Dallas 1:0
Gól: 9. Parise. Brankári: Harding - Nilstorp, strely na bránku: 32:24. Diváci: 18.296.

Vancouver - Edmonton 2:3 pp a sn
Góly:
11. Edler, 35. Kassian - 40. Eberle, 55. Hemský, 65. rozh. nájazd Gagner. Brankári: Luongo - Dubnyk, strely na bránku: 29:32. Diváci: 18.910.

Phoenix - Chicago 4:6 (za hostí M. HOSSA 2+0)
Góly:
4. Moss, 26. Vermette, 45. Hanzal, 46. Doan - 11. Bolland, 30. Sharp, 38. HOSSA, 39. Stalberg, 41. HOSSA, 46. Bolland. Brankári: Smith - Emery, strely na bránku: 29:31. Diváci: 17.363.