Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hráči Bostonu vyjadrili tričkami s nápismi podporu boju proti rasizmu

Brankár Bostonu Bruins Jaroslav Halák a Sean Couturier (14) z Philadelphie Flayers, bráni ho Charlie McAvoy (73) z Bostonu Bruins počas zápasu zámoskej hokejovej NHL v skupine o nasadenie Boston - Philadelphia 2. augusta 2020 v Toronte. Foto: TASR/AP

Protesty proti policajnému násiliu voči afroamerickej komunite v USA vypukli po smrti Georgea Floyda v Minneapolise.

Toronto 3. augusta (TASR) – Hokejisti Bostonu Bruins prišli na nedeľňajší zápas zámorskej NHL proti Philadelphii oblečení v čiernych tričkách s bielymi nápismi, ktorými vyjadrili podporu boju proti rasovej diskriminácii. Úvodný duel predkola play off "medveďom" nevyšiel, prehrali 1:4, pred príchodom do Scotiabank Areny v Toronte však na seba týmto spôsobom upútali pozornosť.

Slovenský obranca a kapitán tímu Zdeno Chára mal na sebe tričko s nápisom Eracism, útočník Patrice Bergeron si obliekol tričko s odkazom Koniec rasizmu. Ďalší dvaja ofenzívni lídri Bostonu David Pastrňák a Brad Marchand podporili iniciatívu posolstvom Počúvaj, uč sa, zmeň.

Protesty proti policajnému násiliu voči afroamerickej komunite v USA vypukli po smrti Georgea Floyda v Minneapolise. Ten zomrel v pondelok 25. mája po brutálnom policajnom zásahu. Ako ukázalo video, ktoré sa rozšírilo na internete, policajt Derek Chauvin tlačil kolenom na krk neozbrojeného, spútaného a ležiaceho Afroameričana. Floyd – zatknutý predtým za priestupok – sa sťažoval na bolesť a kričal, že nemôže dýchať. Postupne sa prestal hýbať aj rozprávať. Zomrel krátko na to, po prevoze do nemocnice. Po jeho násilnej smrti vypukli v Minneapolise, ale aj ďalších amerických mestách, masové protesty, ktoré neskôr prerástli do výtržností. Vznikla aj globálna iniciatíva s názvom Black Lives Matter.