Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Šport

Edmonton padol prvýkrát pod Woodcroftom, Draisaitl: Mali sme zlý úvod

Nový tréner Edmontonu Oilers Jay Woodcroft dáva pokyny hráčom počas zápasu, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Brankár "olejárov" Mike Smith zažil čierny večer, keď inkasoval štyri góly zo siedmich striel a už v 14. minúte za stavu 0:4 prepustil miesto Mikkovi Koskinenovi.

New York 21. februára (TASR) - Hokejisti Edmontonu prehrali v zámorskej NHL prvýkrát pod vedením trénera Jaya Woodcrofta. V noci na pondelok podľahli doma Minnesote 3:7 a ukončili sériu piatich víťazstiev od príchodu nového kormidelníka. Udalosťou noci bol aj prvý gól Jacka Eichela v drese Vegas, Golden Knights aj vďaka nemu uspeli na ľade San Jose 4:1. V akcii bol jediný slovenský hokejista, hráči New Yorku Islanders s obrancom Zdenom Chárom nestačili doma na najhorší tím súťaže Montreal (2:3 sn).

Woodcroft prišiel na striedačku Edmontonu 10. februára, keď nahradil odvolaného Davea Tippetta. Oilers akoby pokropil živou vodou, tí začali predvádzať lepšie výkony, vyhrali päť stretnutí za sebou a vrátili sa na priečky zaručujúce účasť v play off. V noci ich však skrotili "divosi" z Minnesoty, tí položili základ triumfu už v prvej tretine, ktorú vyhrali 4:1. Brankár "olejárov" Mike Smith zažil čierny večer, keď inkasoval štyri góly zo siedmich striel a už v 14. minúte za stavu 0:4 prepustil miesto Mikkovi Koskinenovi. "Do zápasu sme nevkročili dobre. Mali sme veľmi zlý štart. V tejto lige sa iba veľmi ťažko dá zmazať manko 0:4. V druhej tretine sme trochu zapli, no už sme sa nedokázali úplne rozbehnúť," povedal pre nhl.com Leon Draisaitl, ktorý si pripísal asistenciu pri prvom góle domácich z hokejky Evandera Kanea. Vďaka nej znížil odstup za lídrom produktivity súťaže a spoluhráčom Connorom McDavidom na rozdiel jedného bodu, kapitán Oilers proti Wild nebodoval. V drese kanadského klubu dosiahol svoj premiérový gól v NHL Tyler Benson. Hostí potiahol k víťazstvu Kevin Fiala, švajčiarsky krídelník strelil dva góly a pridal jednu asistenciu. "Niekedy sa vám nedarí skórovať, dnes mi to tam však padlo. Začali sme dobre, po predchádzajúcich dvoch prehrách sme už tretiu nechceli. Odpovedali sme na ne výborným spôsobom," spokojne konštatoval Fiala, ktorému sekundovali dvojbodoví Matt Boldy a Mats Zuccarello (obaja 1+1).

Golden Knights zdolali domáce San Jose 4:1 aj vďaka prvému gólu Jacka Eichela po príchode do klubu a zaknihovali desiaty triumf v sérii vo vzájomných dueloch. Bývalý kapitán Buffala zvýšil v 15. minúte na 2:0 pre Vegas, keď ho pred bránkou skvele našiel Chandler Stephenson. Eichel, ktorý hral svoj tretí zápas za tím z Nevady, skóroval v NHL prvýkrát od 28. januára 2021. Sabres ho vymenili do Vegas vlani 4. novembra a o týždeň neskôr podstúpil operáciu medzistavcovej platničky v krku, po ktorej absolvoval trojmesačnú rehabilitáciu. "Uplynul dlhý čas, od kedy som naposledy dal gól, takže je to určite skvelý pocit. Som rád, že som pomohol prispieť k úspechu," tešil sa hviezdny Američan, ktorý už v piatkovom dueli s Los Angeles (3:4 pp) zaznamenal svoj premiérový bod v drese Vegas vďaka asistencii. Teraz pridal ku gólu rovnako jednu asistenciu. "Trochu to odľahčí tlak na jeho osobu. Páčil sa mi jeho dnešný výkon. Myslím si, že urobil ďalší dôležitý krok, určite hral lepšie ako v prvom či druhom zápase po návrate. Začína sa cítiť na ľade oveľa komfortnejšie. To je dobré znamenie," poznamenal tréner hostí Peter DeBoer, ktorý slávil svoju 499. výhru v NHL. Oporou jeho tímu bol aj brankár Logan Thompson, ktorý pri svojom druhom profiligovom štarte slávil prvé víťazstvo, keď zneškodnil 35 striel "žralokov".

Islanders so Zdenom Chárom podľahli Montrealu 2:3 po samostatných nájazdoch a zapísali si štvrtú prehru z uplynulých piatich zápasov. Autorom víťazného nájazdu bol Rem Pitlick. Canadiens podržal brankár Andrew Hammond, ktorý pri svojom debute v drese "Habs" previedol 30 úspešných zákrokov a v rozstrele vykryl dva nájazdy súpera. Hammond odchytal prvý zápas v základnej časti od 28. marca 2018, keď bol ešte hráč Colorada. Vyhral svoj prvý zápas v NHL po šiestich rokoch. Od 9. apríla 2016 ubehlo 2143 dní a dlhšie na víťazstvo čakali v modernej ére NHL len siedmi brankári. Tridsaťštyriročného Hammonda získali Canadiens 12. februára výmenou z Minnesoty, aby pomohol mužstvu pri absenciách Careyho Pricea a Jakea Allena. "Ak by som sa nepripravoval na tento moment štyri roky a potom ho nezažil, tak by som žil s veľkým smútkom. Ak by k nemu neprišlo, musel by som to tak zobrať. Som však veľmi šťastný, že som dostal túto príležitosť a do NHL sa vrátil. Trvalo to štyri roky, ale stále to za to," povedal Hammond. Chára odohral za "ostrovanov" 15 minút a 18 sekúnd, počas ktorých ohrozil Hammonda dvomi strelami, sám štyri strely zblokoval a zapísal si aj jeden "hit". Slovenský obranca odohral 1650. zápas v základnej časti NHL a už len jeden ho delí od rekordu medzi obrancami, ktorý drží so 1651 štartmi legendárny Chris Chelios.

Hokejisti New Yorku Rangers zvíťazili na ľade Ottawy 2:1 vďaka gólom Ryana Stromea a Artemija Panarina, ktorí si zhodne pripísali aj po jednej asistencii. Ruský brankár Igor Šesťorkin prispel k výhre hostí 29 úspešnými zákrokmi. Dosiahol svoje 50. víťazstvo v profilige. Podarilo sa mu to najrýchlejšie spomedzi všetkých brankárov "jazdcov" v histórii, na 50-ku potreboval iba 79 zápasov. Z hráčov Senators ho prekonal iba Tim Stützle.

Dallas bez zraneného slovenského obrancu Andreja Sekeru prehral na ľade Arizony 1:3. Stars tak ukončili šesťzápasovú víťaznú sériu na klziskách súperov. Víťazný gól "kojotov" dal Nick Schmaltz, ktorý mal aj dve asistencie. Otvárací gól stretnutia strelil jeho spoluhráč Lawson Crouse, ktorý si tak pripísal jubilejný 100. bod v kariére v NHL.

Aleksander Barkov vsietil v závere gól do prázdnej bránky, predtým zaznamenal dve asistencie a pomohol Floride zdolať Chicago 5:2. Panthers tak vyhrali všetky tri zápasy na tripe po All Star víkende. Naopak Blackhawks prehrali tretí duel za sebou a siedmy v sérii na domácom ľade.

V súboji popredných tímov Východnej konferencie zvíťazila Carolina na ľade Pittsburghu 4:3 a figuruje na druhom mieste tabuľky, Penguins sú štvrtí. Hurricanes si upevnili vedenie v Metropolitnej divízii. Ako prvý tím v histórii strelili góly v prvých 10 sekundách dvoch tretín za sebou, Jordan Staal v druhej časti a Sebastian Aho v tretej skórovali zhodne po deviatich sekundách hry. Obranca Caroliny Brendan Smith nedohral zápas po tom, ako ho v prvej tretine do hlavy trafil puk.

Brankár J.F. Berube predviedol 33 úspešných zákrokov vo svojom prvom štarte v NHL od 6. apríla 2018 a doviedol Columbus k výhre 7:3 nad Buffalom. Obranca Dean Kukan sa na víťazstve podieľal dvomi gólmi a asistenciou, Brendan Gaunce zaznamenal gól a dve asistencie, Patrik Laine dvakrát asistoval a bodoval v deviatom zápase v rade.

NHL - sumáre:



Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes 3:4 (0:1, 2:1, 1:2)
Góly: 35. Rust (Letang, Malkin), 38. Crosby (Guentzel, Rust), 59. Rodrigues (Malkin, Letang) - 16. Kotkaniemi (Martinook, Jarvis), 21. Staal, 41. Fast (Niederreiter, Skjei), 55. Aho (Teräväinen, DeAngelo). Brankári: Jarry - Raanta, strely na bránku: 34:30, 18.429 divákov.

New York Islanders - Montreal Canadiens 2:3 pp a sn (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 22. Palmieri (Parise, Bailey), 58. Nelson (Bellows, Aho) - 10. Pezzetta (Kulak, Poehling), 39. Anderson (Suzuki, Caufield), rozh. nájazd R. Pitlick. Brankári: Sorokin - Hammond, strely na bránku: 32:27, 17.255 divákov.

Chicago Blackhawks - Florida Panthers 2:5 (1:1, 0:1, 1:3)
Góly: 20. P. Kane (McCabe), 53. C. Jones (DeBrincat, P. Kane) - 17. Ekblad (Reinhart, Marchment), 28. Montour (Barkov, Huberdeau), 41. Weegar (Verhaeghe, Barkov), 59. Barkov (Forsling, Huberdeau), 59. Lundell (Acciari, Ekblad). Brankári: Fleury - Bobrovskij, strely na bránku: 24:25, 19.619 divákov.

Ottawa Senators - New York Rangers 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Góly: 5. Stützle (Gaudette, Zajcev) - 8. Strome (Schneider, Panarin), 30. Panarin (Zibanejad, Strome). Brankári: Gustavsson - Šesťorkin, strely na bránku: 30:33, 5181 divákov.

Columbus Blue Jackets - Buffalo Sabres 7:3 (2:2, 3:1, 2:0)
Góly: 5. Kukan (Činachov, Domi), 18. Jenner (Voráček, Laine), 24. Kukan (Bayreuther, Gaunce), 29. Werenski (Bjorkstrand, Jenner), 38. Gaunce (Laine, Kukan), 60. Nyquist (Kuraly, Gavrikov), 60. Danforth (Gaunce) - 16. Pysyk (Olofsson, Cozens), 18. Thompson (Tuch), 40. Okposo (Mittelstadt, Krebs). Brankári: Berube - Anderson, strely na bránku: 39:36, 18.608 divákov.

Arizona Coyotes - Dallas Stars 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Góly: 31. Crouse (Schmaltz), 38. Schmaltz (Gostisbehere, Keller), 60. Keller (Schmaltz, Mayo) - 32. Hintz (Pavelski, Heiskanen). Brankári: Wedgewood - Oettinger, strely na bránku: 27:33, 10.248 divákov.

San Jose Sharks - Vegas Golden Knights 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)
Góly: 51. Bonino (Cogliano) - 11. Kolesar (Howden, Theodore), 15. Eichel (Stephenson, Pietrangelo), 22. Pacioretty (Theodore, Eichel), 60. Stephenson (Pacioretty, Roy). Brankári: Reimer - Thompson, strely na bránku: 36:35, 11.504 divákov.

Edmonton Oilers - Minnesota Wild 3:7 (1:4, 1:2, 1:1)
Góly: 17. E. Kane (Nugent-Hopkins, Draisaitl), 36. Benson (Hyman, Lagesson), 59. Hyman (McLeod) - 3. Duhaime (Bjugstad), 6. Eriksson Ek (Kaprizov, Zuccarello), 7. Fiala (Brodin), 14. Fiala (Boldy), 29. Dewar (Kulikov, Bjugstad), 35. Boldy (Gaudreau, Fiala), 46. Zuccarello (Hartman). Brankári: Smith (14. Koskinen) - Kähkönen, strely na bránku: 33:22, 9150 divákov.

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (NY Islanders) 15:18 0 0 0 0 2 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/