Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

NHL: Jurčo sa teší na Vegas, rozohrá sa možno v Košiciach

Na archívnej snímke Tomáš Jurčo. Foto: TASR Martin Baumann

Keďže zámorská sezóna odštartuje s najväčšou pravdepodobnosťou až v roku 2021, pre Jurča prichádza do úvahy štart v Tipos extralige.

Košice 12. októbra (TASR) - Tomáš Jurčo pred pár dňami podpísal kontrakt s Vegas Golden Knights a už sa nevie dočkať novej sezóny NHL. Po takmer ročnej pauze od posledného súťažného zápasu však nevylúčil možnosť, že by sa ešte pred štartom zámorskej hokejovej profiligy rozohral v najvyššej slovenskej súťaži.

Dvadsaťsedemročný krídelník sa upísal tímu z Nevady na jednu sezónu. Rokovania prebehli rýchlo, keďže "zlatí rytieri" o neho mali veľký záujem. "V piatok večer mi volal agent s tým, že Vegas Golden Knights prejavili záujem a radi by mi zavolali. O päť minút telefonovali, trošku sme sa porozprávali. Pýtali sa ma, či sa už cítim dobre, či ma zranenia neobmedzujú. Diskutovali sme asi 10 – 15 minút. O pár hodín už bola podpísaná zmluva," povedal pre hockeyslovakia.sk Jurčo. Dobré referencie na svoje nové pôsobisko dostal od bývalého spoluhráča Tomáša Tatara: "Už sme si písali, hovoril, že tá organizácia je super a že sa nám bude veľmi páčiť aj v meste. Takisto aj pár bývalých spoluhráčov, ktorí tam momentálne hrajú, mi písalo, že je to jedna z najlepších organizácii v NHL. Osobne sa tam veľmi teším a mám veľké očakávania."

Pred sezónou 2018/19 si vybojoval kontrakt v Edmontone, ozvali sa však zdravotné problémy. Na posledný duel za Oilers nastúpil 6. novembra, v AHL za Bakersfield 11. decembra. Postupne sa dával dokopy, no potom prišla pandémia nového koronavírusu a tak sa na súťažnom ľade už neobjavil. "Už to bude skoro rok odkedy som hral posledný zápas, takže mi to samozrejme chýba. Uvidíme, ako sa vyvinie situácia a kedy sa začne nová sezóna. Už sa neviem dočkať. Ten 1. január ešte nie je istý dátum, môže sa to posunúť. No či to bude prvého alebo o pár týždňov neskôr, tak zostáva dosť času poriadne sa pripraviť. Odkedy som sa začal vo februári dávať dokopy, rehabilitovať a trénovať, tak odvtedy idem nonstop až doteraz tak isto a cítim sa výborne. Keď sa potvrdí dátum, kedy sa začne hrať, ešte si asi sadneme s trénerom a pritvrdíme. Posledných šesť týždňov pred kempom to bude najväčšia makačka, ale teším sa na to," povedal.

Keďže zámorská sezóna odštartuje s najväčšou pravdepodobnosťou až v roku 2021, pre Jurča prichádza do úvahy štart v Tipos extralige: "Nehovorím, že nie, ale je tam viacero otázok. Muselo by s tým súhlasiť Vegas a o tom sme sa ešte vôbec nebavili. Viem si predstaviť, že by som odohral zopár zápasov. No hovorí sa, že sezóna NHL bude mať celých 82 zápasov a bude to ešte viac nabúchané ako po minulé roky. Na druhej strane by som si zahral zopár zápasov, ale nejaký dlhší pobyt v slovenskej extralige pre mňa asi nehrozí, keďže, so všetkými zdravotnými problémami je mi niekedy lepšie zobrať si to voľno, ako odohrať ešte o mesiac dlhšiu sezónu."

Ak by sa predsa objavil na slovenských klziskách, jedine v drese svojho materského klubu: "Samozrejme, že za Košice, neviem si predstaviť, že by som hral za nejaký iný klub na Slovensku." Jurčo verí, že sa tento rok podarí doniesť do Košíc aj Stanleyho pohár, ktorý vyhral v drese Tampy Bay ďalší miestny rodák Erik Černák. "Erikovi som to prial, je to niečo, o čom sníva každý mladý hokejista. Bolo by super, keby zavítal Stanleyho pohár do Košíc a rád by som sa naňho pozrel," povedal v rozhovore pre hockeyslovakia.sk.

Pre Jurča bude Vegas už štvrté pôsobisko v NHL. V roku 2011 ho z 35. miesta draftoval Detroit Red Wings, z ktorého v sezóne 2016/2017 zamieril do Chicaga. V ročníku 2019/2020 patril do organizácie Edmonton Oilers, pričom v prvom tíme nastúpil do 12 zápasov, v ktorých získal dva kanadské body za asistencie. Viac času však strávil vo farmárskom tíme Bakersfield Condors v AHL. V NHL doteraz odohral celkovo 223 zápasov, v ktorých získal 54 bodov za 23 gólov a 31 asistencií.