Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: McDavid obháji trofej Arta Rossa

Na archívnej snímke Connor McDavid. Foto: TASR/AP

Pre McDavida je to štvrtý zisk Art Ross Trophy, o osem bodov za ním zaostal Jonathan Huberdeau z Floridy.

New York 30. apríla (TASR) - Kanadský hokejista Connor McDavid získa opäť trofej Arta Rossa pre hráča s najväčším počtom bodov v základnej časti NHL. Útočník Edmontonu nazbieral v 82 zápasoch 123 bodov (44+79) a z druhého sledu je aj v hre o Hartovu trofej najužitočnejšieho v dlhodobej fáze. Nedeľná večerné dohrávka Winnipeg - Seattle už nič nezmení ani na tom, že Američan Auston Matthews (Toronto) obháji cenu pre najlepšieho strelca súťaže.

Pre McDavida je to štvrtý zisk Art Ross Trophy (predtým 2017, 2018, 2021), o osem bodov za ním zaostal Jonathan Huberdeau z Floridy (30+85). Ten je podľa zámorských expertov jedným z dvoch najväčších kandidátov na zisk Hart Memorial Trophy, ktorú udeľujú hlasovaním členovia asociácie hokejových novinárov. Hlavným súperom je Matthews, obaja svojimi výkonmi potiahli svoje tímy k skvelej základnej časti, keď Florida získala Prezidentskú trofej a Toronto malo historicky bodovo najúspešnejšiu sezónu. Americký kanonier len ako tretí hráč v tomto storočí dosiahol métu 60 gólov a obháji Maurice Rocket Richard Trophy. Naopak, pre Huberdeaua by to bola prvá individuálna trofej od Calder Memorial Trophy pre najlepšieho nováčika v roku 2013. Tá má v tejto sezóne veľkého favorita z Detroitu. Obranca Moritz Seider nazbieral v premiérovej ročníku 50 bodov (7+43) a môže sa stať prvým držiteľom Calderovej trofeje z tímu Red Wings od roku 1965, keď ju získal brankár Roger Crozier.

William M. Jennings Trophy, ktorú v NHL udeľujú dvojici brankárov chytajúcich za tím s najnižším počtom inkasovaných gólov, získali už v piatok Dán Frederik Andersen a Fín Antti Raanta z Caroliny. Hurricanes inkasovali 202 gólov v 82 stretnutiach. Andersen aj Raanta odchytali svoju prvú sezónu v Caroline, ktorú posilnili 28. júla 2021 ako voľní hráči. Postarali sa o prvú Jenningsovu trofej v histórii organizácie Hurricanes/Hartford Whalers. Stali sa aj prvým duom, ktoré získalo ocenenie hneď v premiérovej sezóne za nový klub.

Najväčším kandidátom na prestížnu brankársku Vezinovu trofej je však Igor Šesťorkin, ktorý sa do veľkej mieri podieľal na postupe New York Rangers do play off. Štatistiky vedie s priemerom 2,07 inkasovaného gólu na zápas a 93,5-percentnou úspešnosťou zákrokov. Dvadsaťšesťročný Rus si v 52 zápasoch základnej časti pripísal aj šesť shutoutov.

V hlasovaní sa rozhoduje aj o víťazovi Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu. Tá má dvoch jasných kandidátov, pričom navrch má Roman Josi z Nashvillu. Švajčiar sa v tejto sezóne dostal do elitného deväťčlenného historického klubu obrancov s viac ako 90 bodmi (23+73) v základnej časti. Túto hranicu pritom prekonal naposledy legendárny Ray Bourque v ročníku 1993/94. Norrisova trofej by bola pre dvojnásobného majstra sveta (2013, 2018) druhá v kariére, tešil sa z nej aj pred dvomi rokmi. Pre jeho najväčšieho konkurenta Caleho Makara z Colorada by bol triumf premiérový medzi obrancami NHL. Makar je s 27 presnými zásahmi gólovo najúspešnejší zadák v tejto sezóne.

Zo slovenských hokejistov je v hre o individuálnu trofej obranca Zdeno Chára. Štyridsaťštyriročného hráča NY Islanders nominovala Asociácia profesionálnych hokejových novinárov (PHWA) na Bill Masterton Memorial Trophy. Toto ocenenie udeľuje každoročne hráčovi, ktorý predstavuje kombináciu vytrvalosti, športového ducha a oddanosti hokeju. Do výberu sa dostali napríklad aj brankár Montrealu Carey Price či útočník Anaheimu Ryan Getzalf. Užšie nominácie na ceny podliehajúce hlasovaniam bude NHL oznamovať v priebehu mája, galavečer NHL Awards sa uskutoční v júni po skončení finálovej série Stanleyho pohára.