Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Montreal na úvod zdolal Toronto a ujal sa vedenia v sérii

Brankár Montrealu Canadiens Carey Price chytá puk v prvom zápase semifinále Severnej divízie Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens v Toronte vo štvrtok 20. mája 2021. Foto: TASR/AP

Slovenský útočník Tomáš Tatar odohral za Canadiens 13:52 minúty a mal dve trestné minúty.

New York 21. mája (TASR) - Hokejisti Montrealu vstúpili úspešne do 1. kola play off NHL. Vo štvrtkovom úvodnom zápase semifinále Severnej divízie zvíťazili na ľade Toronta 2:1 a v sérii vedú 1:0. Slovenský útočník Tomáš Tatar odohral za Canadiens 13:52 minúty a mal dve trestné minúty. Počas jeho vylúčenia strelil v 53. minúte vo vlastnom oslabení víťazný gól hostí Paul Byron.

Byron ušiel Rasmusovi Sandinovi a z kolien parádnym spôsobom prekonal Jacka Campbella. V bránke Canadiens žiaril Carey Price, ktorý zaznamenal 35 zákrokov. V NHL nastúpil skúsený brankár prvýkrát od 19. apríla po tom, ako vynechal posledných 13 zápasov základnej časti pre otras mozgu.

"Toto bol Carey Price v plnej paráde. Miluje takéto veľké zápasy, bol ako stena," povedal pre nhl.com autor prvého gólu Montrealu Josh Anderson. O jediný presný zásah Maple Leafs sa postaral William Nylander, keď v druhej tretine vyrovnal na 1:1.

Zápas nedohral kapitán Toronta John Tavares, ktorý opustil ľadovú plochu na nosidlách. Nepríjemný incident sa stal v polovici prvej tretiny. Tavares spadol po bodyčeku obrancu Bena Chiarota a následne ho nechtiac zasiahol kolenom do hlavy Corey Perry rútiaci sa z opačnej strany. Tavares ostal nehybne ležať a na ľade bol sedem minút, kým ho odniesli na nosidlách. Pri tom ako opúšťal ľadovú plochu dvihol palec pravej ruky na znak, že je v poriadku, ešte predtým sa mu prišiel za nešťastný moment ospravedlniť aj Perry.

"Bol som svedkom množstva ťažkých zranení počas mojej hráčskej aj trénerskej kariéry, ale v tejto prázdnej hale to bola asi najnepríjemnejšia situácia, ktorú som zažil. Bolo ťažké sa cez to dostať. Naši hráči boli z toho úplne vyvedení z miery," povedal tréner Maple Leafs Sheldon Keefe, ktorý dodal, že Tavares bol pri vedomí a komunikoval, ale ostal na noc v nemocnici.

Montreal sa s Torontom stretol v play off prvýkrát od roku 1979, Canadiens vyhrali s Maple Leafs v bojoch o Stanley Cup deväť sérií za sebou. Toronto nevyužilo štyri presilovky, v závere pri vylúčení Phillipa Danaulta ustáli hostia aj oslabenie štyroch proti šiestim.

"Hral sme solídne od začiatku do konca. Carey odviedol výbornú prácu, ale celý tím hral dobre na oboch stranách klziska," dodal tréner Montrealu Dominique Ducharme. Tatar nastúpil na krídle prvej formácie s Danaultom a navrátilcom Brendanom Gallagherom. Zaznamenal tri hity a viac ako štyri minúty bol na ľade pri presilovkách. Bodovo sa vo svojom 36. zápase v play off v kariére nepresadil.

Hráči Floridy skorigovali stav série s Tampou Bay v Centrálnej divízii na 1:2. Na svojom ľade uspeli 6:5 po predĺžení. V divokom dueli viedli po prvej tretine 2:0, potom však hostia v priebehu siedmich minút druhého dejstva otočili na 3:2 a v úvode záverečnej časti viedli 5:3. Panthers v tretej tretine vyrovnali a v 6. minúte predĺženia rozhodol po prihrávke Franka Vatrana netradičný strelec Ryan Lomberg, keď po bleskovom úniku prekonal Andreja Vasilevského.

"Frank mi pekne posunul puk za obrancu, zrazu som sa ocitol sám pred brankárom. Bola to pekná akcie," povedal 26-ročný hrdina Floridy.

Hokejista Floridy Panthers Ryan Lomberg (tvárou) sa teší po strelení víťazného gólu v predĺžení tretieho zápasu semifinále Centrálnej divízie NHL Tampa Bay Lightning - Florida Panthers v Tampe vo štvrtok 20. mája 2021.
Foto: TASR/AP


Slovenský obranca Erik Černák absolvoval na ľade v drese bleskov 22:21 minúty a mal plusový bod. Obhajca Stanley Cupu strelil päť gólov v druhej tretine, ale náskok neudržal. Tri minúty pred koncom vyrovnal na 5:5 Gustav Forsling a poslal duel do predĺženia.

"Nečakali sme, že v play off vyhráme 16 zápasov a neprehráme ani jeden. Je to proces. Nie sme spokojní s tým ako sme hrali v tretej tretine, ale teraz je na nás ako na to zareagujeme," povedal skúsený obranca Tampy Victor Hedman.

Lightning mali v tejto sezóne bilanciu 28-0-0, keď viedli po dvoch tretinách. "Treba uznať, že súper hral dobre. Išli do toho naplno, pretože by prehrávali 0:3. Mali sme to zvládnuť lepšie, ale nikto nečakal, že to bude ľahká séria a vyhráme ju bez straty zápasu. Ľudia čakali, že to bude kvalitná séria a zatiaľ to tak je," povedal tréner Tampy Jon Cooper.

Do zostavy Floridy sa nedostal obranca Keith Yandle, ktorý vynechal zápas NHL prvýkrát od 22. marca 2009, keď bol hráčom Phoenixu Coyotes. Jeho séria v súčte základnej časti a play off sa tak skončila na čísle 979, o dva viac má na konte útočník Arizony Coyotes Phil Kessel, ktorý je lídrom historických tabuliek. V základnej časti odohral Yandle 922 zápasov za sebou, čo je druhá najdlhšia séria za Dougom Jarvisom (964).

Brandon Tanev zlomil 3:36 minúty pred koncom nerozhodný stav a rozhodol o víťazstve Pittsburghu na ľade New Yorku Islanders 5:4. Penguins sa tak dostali v semifinále Východnej divízie do vedenia 2:1. Tanev trafil vo vzduchu letiaci puk sklepol za chrbát Semiona Varlamova a rozhodol krátko po tom Cal Clutterbuck svojim druhým gólom v zápase vyrovnal na 4:4. Islanders strelili v tretej tretine tri góly, ale napokon im to nestačilo.

"Nebola to z našej strany najlepšia tretina, ale našli sme cestu k víťazstvu a to je najdôležitejšie," povedal Tanev. Dva góly tučniakov strelil Jeff Carter, Tristan Jarry chytil 26 striel. Ruský útočník Jevgenij Malkin, ktorý pre zranenie vynechal prvé dva zápasy série, zaznamenal pri návrate dve asistencie.

Vonku uspeli aj hokejisti Vegas, keď vyhrali na ľade Minnesoty 5:2 a ujali sa vedenia v sérii Západnej divízie 2:1. Wild vyhrávali po prvej dvadsaťminútovke 2:0, ale v ďalšom priebehu už Marca-Andreho Fleuryho neprekonali a Golden Knights strelili päť gólov za sebou. Dvakrát sa presadil kapitán Mark Stone, Reilly Smith a William Karlsson pridali ku gólu aj asistenciu.

"Myslím si, že horšie ako sme hrali v prvej tretine to už ani nešlo. Boli sme pomalí, strácali sme puky. Našťastie sme sa od druhej tretiny naštartovali," povedal útočník Vegas Smith. Zlatý rytieri v druhej časti strelili tri góly a domácich prestrieľali 22:5.

1. kolo play off NHL - sumáre:



Tretí zápas semifinále Centrálnej divízie:

TAMPA BAY LIGHTNING - FLORIDA PANTHERS 5:6 pp (0:2, 5:1, 0:2 - 0:1)

Góly: 22. Cirelli (Hedman, Killorn), 26. Colton (Coleman), 29. Stamkos (McDonagh), 35. Point (Kučerov, Hedman), 39. Killorn (Hedman, Point) - 5. Bennett (Huberdeau, Tippett), 8. Gudas (Forsling, Huberdeau), 33. Wennberg (Weegar, Tippett), 42. Hörnqvist (Huberdeau, Barkov), 57. Forsling (Wennberg, Hörnqvist), 66. Lomberg (Vatrano, Gudas). Brankári: Vasilevskij - Driedger (41. Bobrovskij), strely na bránku: 31:47, 9508 divákov.

Stav série: 2:1

Tretí zápas semifinále Východnej divízie:

NEW YORK ISLANDERS - PITTSBURGH PENGUINS 4:5 (0:1, 1:2, 3:2)

Góly: 32. Mayfield (Barzal, Eberle), 44. Clutterbuck (Cizikas, Mayfield), 46. Beauvillier (Barzal, Dobson), 55. Clutterbuck (Mayfield) – 3. Letang, 34. Carter (Gaudreau, Pettersson), 39. Zucker (Malkin, Letang), 47. Carter (Malkin), 57. Tanev (Letang, Aston-Reese). Brankári: Varlamov - Jarry, strely na bránku: 30:27, 6800 divákov.

Stav série: 1:2

Prvý zápas semifinále Severnej divízie

TORONTO MAPLE LEAFS - MONTREAL CANADIENS 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)

Góly: 25. Nylander (Rielly, Rielly) - 13. Anderson (Staal, Toffoli), 53. Byron (Armia). Brankári: Campbell - Price, strely na bránku: 36:30, bez divákov.

Stav série: 0:1

Tretí zápas semifinále Západnej divízie:

MINNESOTA WILD - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 2:5 (2:0, 0:3, 0:2)

Góly: 3. Hartman (Kaprizov, Brodin), 9. Eriksson Ek (Foligno, Dumba) - 29. Stone (Stephenson, McNabb), 36. Brown (Holden, Carrier), 38. Smith (Holden, Karlsson), 58. Karlsson (Smith, Fleury), 60. Stone. Brankári: Talbot - Fleury, strely na bránku: 16:40.

Stav série: 1:2


Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (Montreal) 13:52 0 0 0 0 0 2

Erik Černák (Tampa Bay) 22:21 0 0 0 +1 1 0


Pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty