Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NHL: Montreal zvíťazil v Toronte, Boston prehral s NY Islanders

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dallas prehral doma s Carolinou 3:4 po nájazdoch, slovenský obranca domácich Andrej Sekera odohral takmer 17 minút, do kanadského bodovania sa nezapísal.

New York 14. februára (TASR) - Hokejisti Montrealu zvíťazili v zápase zámorskej NHL na ľade Toronta 2:1. Ukončili tak víťaznú sériu Maple Leafs na počte štyroch duelov. Slovenský útočník Tomáš Tatar, ktorý bol v minulej sezóne najproduktívnejším hráčom Canadiens zostal len na tribúne ako zdravý náhradník.

V drese domácich si pripísal asistenciu Auston Matthews, ktorý tak natiahol bodovú šnúru už na 12 zápasov. Maple Leafs prehrali v riadnom hracom čase prvýkrát od 20. januára. Montreal otočil skóre dvoma gólmi v záverečnej dvadsaťminútovke. O vyrovnanie sa postaral Tyler Toffoli a 3 minúty a 7 sekúnd pred koncom rozhodol Brendan Gallagher. "Naši tréneri odviedli skvelú prácu, pretože ostali pokojní a nechali nás nájsť cestu k víťazstvu. Najväčšiu zásluhu na obrate však má brankár Carey Price, ktorý chytal fantasticky a držal nás v hre," povedal autor víťazného gólu pre nhl.com. Montreal sa po dobrom vstupe do sezóny v poslednom čase trápil, nedarilo sa mu najmä v ofenzíve. Tréner Claude Julien sa aj preto rozhodol k prekvapujúcemu kroku a nechal Tatara, ktorý bol v minulej sezóne so 61 bodmi najproduktívnejším hráčom klubu, len na tribúne. Canadiens zastavili sériu dvoch prehier.

Tampa Bay zvíťazila na ľade Floridy 6:1, slovenský obranca Lightning Erik Černák odohral vyše 20 minút a zaknihoval jeden plusový bod. Lightning rozhodli v druhej tretine, ktorú vyhrali 4:0. Dvakrát skóroval Tyler Johnson, Andrej Vasilevskij zaznamenal 33 zásahov. Tampa nastúpila v druhom zápase bez kapitána Stevena Stamkosa, ktorý je na "covid" listine a opäť chýbal aj zranený Anthony Cirelli. "Museli sme sa zaobísť bez niekoľkých kľúčových hráčov, ktorí trávia veľa minút na ľade, ale tí, ktorí ich zastúpili odviedli skvelú prácu," povedal tréner "bleskov" Jon Cooper. Na 5:1 zvýšil v tretej tretine Alexander Volkov a tešil sa z prvého gólu v NHL vo svojom 17. zápase. O sedemzápasovú bodovú sériu prišiel Brayden Point.

Dallas prehral doma s Carolinou 3:4 po nájazdoch, slovenský obranca domácich Andrej Sekera odohral takmer 17 minút, do kanadského bodovania sa nezapísal. Dallas síce vyrovnal v tretej tretine z 1:3 na 3:3, keď duel poslal do predĺženia 40 sekúnd pred koncom Joe Pavelski, ale s Carolinou napokon prehral aj štvrtý zápas v tejto sezóne. V nájazdoch o tom rozhodol Vincent Trocheck. Brankár Alex Nedeljkovic zaznamenal 26 zákrokov, pripísal si prvé víťazstvo v sezóne a tretie v ôsmom štarte kariéry. "Nebol to náš najlepší zápas, ale napokon sme vyhrali. Každý bod je veľmi dôležitý," povedal jeden zo strelcov Caroliny v riadnom čase Jordan Martinook. Tréner Dallasu Rick Bowness bol po zápase nespokojný. "Hrali sme natoľko dobre, aby sme mohli vyhrať? Áno. Vyhadzujeme body? Áno. Herne sme lepší ako súperi, ale odovzdávame im body," povedal kormidelník minuloročného finalistu NHL.

Boston v bránke bez Jaroslava Haláka prehral na ľade New Yorku Islanders 2:4 a nebodoval prvýkrát po desiatich zápasoch. Víťazný gól strelil v tretej tretine Mathew Barzal, dvakrát prekonal Tuukku Raska útočník Jean-Gabriel Pageau, ktorý v oslabení upravil na 4:2. "Je to veľké víťazstvo. Chceli sme dobre začať a podarilo sa nám to. Vedeli sme, že nás čaká silný súper, ale zvládli sme to," povedal Pageau. Gól a asistenciu zaznamenal Jordan Eberle, Islanders natiahli bodovú sériu na šesť zápasov. Víťazstvo vychytal Semjon Varlamov, autor 28 úspešných zásahov. Lou Lamoriello sa stal tretím generálnym manažérom v NHL s 1300 víťazstvami. Pred ním túto métu dosiahli David Poile (1421 s Nashvilleom Predators a Washingtonom Capitals) a Glen Sather (1319, New York Rangers a Edmonton Oilers). Útočník "ostrovanov" Brock Nelson zaznamenal 300. bod v kariére.

O víťazstve Ottawy vo Winnipegu 2:1 rozhodol deväť sekúnd pred koncom úspešným tečom Brady Tkachuk a Senators ukončili štvorzápasovú sériu prehier. Gólu predchádzalo nedorozumenie brankára Connora Hellebuycka s obrancom Derekom Forbortom, čo hostia potrestali. "V tomto prípade zlyhala komunikácia. Connor zastavil puk a myslel, že Derek si ho zoberie, ale on odišiel do rohu. Žiaľ, stalo sa a musíme sa z toho poučiť," povedal tréner Jets Paul Maurice. Víťazstve Sens vychytal Marcus Högberg (30 zásahov). Winnipeg nastúpil bez Pierre-Luca Duboisa, ktorého vyradilo zranenie dolnej časti tela.

"Žraloci" zo San Jose prehrali vo svojom prvom domácom zápase v sezóne s Vegas 1:3. Sharks museli hrať úvodných 12 duelov u súperov, pretože v kalifornskej oblasti Santa Clara County bolo pre pandémiu koronavírusu do 25. januára zakázané organizovať masové podujatia vrátane kontaktných športov. Bol to prvý domáci zápas Sharks po 342 dňoch. Peter DeBoer vyhral nad San Jose prvýkrát ako tréner Golden Knights. V roku 2016 doviedol DeBour "žralokov" do finále Stanley Cupu, ale klub ho v decembri 2019 prepustil. O mesiac neskôr sa stal kormidelníkom "zlatých rytierov."

Chicago zdolalo Columbus 3:2, v predĺžení o tom rozhodol Alex DeBrincat. Do predĺženia poslal duel v 57. minúte vyrovnávajúcim gólom na 2:2 Carl Söderberg. Blackhawks bodovali v šiestich z posledných siedmich duelov a po zmenách v tíme a omladení kádra pokračujú v dobrých výkonoch. Fínsky útočník Blue Jackets Patrik Laine otvoril skóre a v prvej tretine sa stihol ešte pobiť s Brandonom Hagelom. Jack Roslovic nebodoval prvýkrát od príchodu z Winnipegu, prišiel o šesťzápasovú bodovú sériu.

Detroit prekvapujúco vyhral v Nashville 4:2, k čomu výrazne prispel Luke Glendening (1+2). Útočník Red Wings ukončil 42 zápasové čakanie na gól a prvýkrát vo svojom 513. stretnutí získal tri kanadské body. O víťazstve St. Louis 5:4 v "púšti" na ľade Arizony rozhodol v predĺžení Mike Hoffman.

Vancouver zastavil sériu šiestich prehier, keď zdolal Calgary doma 3:1. Víťazný gól strelil v 55. minúte po individuálnej akcii obranca Tyler Myers, do prázdnej bránky poistil víťazstvo Brandon Sutter. "Boli tam veľké emócie, už sme si potrebovali zapísať víťazstvo. Zvládli sme to ako tím," povedal Myers. Canucks si víťazstvo zaslúžili, hostí prestrieľali v pomere 46:19.

WINNIPEG JETS - OTTAWA SENATORS 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Góly: 26. Scheifele (Vesalainen, Morrissey) - 28. Dadonov (White, Paul), 60. Tkachuk (Reilly, Brown). Brankári: Hellebuyck - Högberg, strely na bránku: 31:29.

SAN JOSE SHARKS - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)
Góly: 39. Hertl (Balcers, Vlasic) - 14. Marchessault (Stephenson, Martinez), 30. Stone (Karlsson, Glass), 47. Stephenson (Tuch, Martinez). Brankári: Jones - Fleury, strely na bránku: 25:26.

FLORIDA PANTHERS - TAMPA BAY LIGHTNING 1:6 (0:0, 0:4, 1:2)
Góly: 50. Vatrano (Connolly, Luostarinen) - 25. Palát (Hedman, Sergačov), 26. Joseph, 33. Johnson (Smith), 40. Johnson (Palát, Rutta), 51. Volkov (Smith, Joseph), 56. Goodrow (Gourde). Brankári: Bobrovskij - Vasilevskij, strely na bránku: 34:28.

NEW YORK ISLANDERS - BOSTON BRUINS 4:2 (2:1, 0:1, 2:0)
Góly: 12. Pageau (Komarov, Pulock), 16. Eberle (Nelson, Mayfield), 46. Barzal (Lee, Eberle), 55. Pageau (Komarov) - 9. Marchand (Bergeron, Pastrňák), 37. Bergeron (Marchand, Pastrňák). Brankári: Varlamov - Rask, strely na bránku: 42:30.

TORONTO MAPLE LEAFS - MONTREAL CANADIENS 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)
Góly: 4. Marner (Matthews, Hyman) - 47. Toffoli (Danault, Gallagher), 57. Gallagher (Petry, Toffoli). Brankári: Andersen - Price, strely na bránku: 22:25.

ARIZONA COYOTES - ST. LOUIS BLUES 4:5 pp (1:2, 1:1, 2:1 - 0:1)
Góly: 1. Garland, 26. Hayton (Keller, Chychrun), 42. Schmaltz (Demers, Ekman-Larsson), 52. Hunt (Fischer) - 6. Clifford (de La Rose), 14. Sanford (Barbašev, Krug), 28. Barbašev (O'Reilly, Perron), 55. Kyrou (Hoffman), 62. Hoffman (Sundqvist, Dunn). Brankári: Raanta - Husso, strely na bránku: 36:35.

DALLAS STARS - CAROLINA HURRICANES 3:4 pp a sn (0:0, 1:2, 2:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 26. Dickinson (Cogliano, Comeau), 49. Robertson (Hintz), 60. Pavelski (Benn, Klingberg) - 38. Martinook (Gardiner, Fast), 40. Teräväinen (Nečas, Gardiner), 43. Staal (Svečnikov, Trocheck), rozh. náj. Trocheck. Brankári: Oettinger - Nedeljkovic, strely na bránku: 30:21.

CHICAGO BLACKHAWKS - COLUMBUS BLUE JACKETS 3:2 pp (0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)
Góly: 24. Beaudin (Kane, Zadorov), 57. Söderberg (Kurashev), 61. DeBrincat (Kane) - 7. Laine (Atkinson), 35. Atkinson (Werenski, Jones). Brankári: Lankinen - Korpisalo, strely na bránku: 31:31.

NASHVILLE PREDATORS - DETROIT RED WINGS 2:4 (0:2, 0:1, 2:1)
Góly: 48. Forsberg (Duchene, Fabbro), 60. Grimaldi (Fabbro, Ellis) - 5. Fabbri (Filppula, Hronek), 13. Erne (Glendening), 38. Glendening (Fabbri, Stecher), 55. Mantha (Glendening, Hronek). Brankári: Rinne (41. Saros) - Bernier, strely na bránku: 23:30.

VANCOUVER CANUCKS - CALGARY FLAMES 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Góly: 30. Hughes, 55. Myers, 59. Sutter (Eriksson) - 31. Bennett (Gaudreau, Andersson). Brankári: Demko - Markström, strely na bránku: 46:19.

PHILADELPHIA FLYERS - NEW JERSEY DEVILS (odložené)

LOS ANGELES KINGS - MINNESOTA WILD (odložené)

Slováci v akcii:
Erik Černák (Tampa Bay) 20:30 0 0 0 +1 2 0
Andrej Sekera (Dallas) 16:57 0 0 0 0 2 0
/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/