Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Vancouver prehral doma s Edmontonom, Chára nebodoval

Na archívnej snímke Zdeno chára. Foto: TASR/AP

Slovenský obranca Zdeno Chára odohral za hostí vyše 18 minút s mínusovým bodom, štyrmi trestnými minútami a dvoma strelami na bránku.

New York 31. októbra (TASR) - Hokejisti New Jersey zvíťazili v zápase NHL na ľade Pittsburghu 4:2 a pokazili tak tohtosezónny debut kapitánovi Penguins Sidneymu Crosbymu. Ten sa do hry vrátil po operácii zápästia, po ktorej vynechal prvých sedem zápasov v ročníku. V drese víťazov nastúpili slovenskí útočníci Tomáš Tatar a Marián Studenič, do štatistík kanadského bodovania sa nezapísali.

O triumfe Devils rozhodol víťazným gólom z trestného strieľania Jesper Bratt. Práve trojnásobný víťaz Stanleyho pohára Crosby mal "prsty" v góle hostí, keď fauloval Bratta a Švéd z nájazdu dostal New Jersey presne tri minúty pred koncom do vedenia 3:2. Bratt si predtým pripísal aj asistenciu, boli to jeho prvé body v sezóne, pretože v úvodných piatich dueloch vyšiel naprázdno. "Konečne som niečo nazbieral, pretože vo finálnej fáze som sa trápil," povedal Bratt pre nhl.com. Do prázdnej bránky potom spečatil výsledok Andreas Johnsson. Studenič odohral vyše 12 minút a zapísal si jeden mínusový bod, Tatar strávil na ľade vyše 13 minút a zaznamenal dve trestné minúty. Počas jeho vylúčenia v závere druhej tretiny skóroval v oslabení Jimmy Vesey upravil na 2:1 pre "diablov." Crosby si za viac ako 19 minút na ľade pripísal dve strely, dva hity a dve zblokované strely. "Kondične som sa cítil dobre, ale ešte mi chýbal lepší ´timing´. Verím, že to v ďalšom zápase bude lepšie," povedal Crosby, ktorý začal 17. sezónu v drese Penguins, čím vyrovnal klubový rekord Maria Lemieuxa. Trojnásobný víťaz Stanley Cupu nazbieral v 1040 zápasoch za "tučniakov" 1325 bodov (486+839). Tatar v šiestich zápasoch za Devils zaznamenal tri asistencie, na svoj prvý gól v novom pôsobisku ešte čaká.
Na snímke z vrchu Matthew Tkachuk z Calgary Flames oslavuje svoj gól proti Philadelphii Flyers s Eliasom Lindholmom počas hokejového zápasu NHL v sobotu 30. októbra 2021 v Calgary.
Foto: TASR/AP

Vancouver prehral doma s Edmontonom 1:2, v bránke Canucks dostal pred Jaroslavom Halákom prednosť Thatcher Demko, ktorý chytil 32 striel. Góly Oilers strelili Warren Foegele a Leon Draisaitl. Kapitán Connor McDavid si zapísal jednu asistenciu a jeho séria so ziskom minimálne dvoch kanadských bodov sa skončila na čísle šesť. Nevyrovnal tak klubový rekord legendy Oilers Waynea Gretzkého, ktorý v sezóne 1983/1984 nazbieral minimálne dva body v prvých siedmich zápasoch nového ročníka. Edmonton využil obe presilovky a s úspešnosťou 47,8 percenta vedie štatistiky NHL. Veľkou mierou sa o víťazstvo postaral brankár Mikko Koskinen, ktorý chytil 29 striel. O čisté konto prišiel šesť sekúnd pred koncom, keď ho 100. gólom v kariére prekonal Brock Boeser. "Všetko sa začalo pri Mikkovi. Predviedol niekoľko veľkých zákrokov, bez neho by sme nevyhrali. Som rád, že sme dobre zareagovali na prehru z minulého zápasu. Bol to skvelý tímový výkon," povedal útočník "olejárov" Zach Hyman.

Florida prehrala prvýkrát v sezóne, na ľade Bostonu podľahla 2:3 po nájazdoch a ukončila tak sériu ôsmich víťazných zápasov od začiatku sezóny. Dve víťazstvá ju delili od vyrovnania ligového rekordu, ktorý stanovilo Toronto v sezóne 1993/1994 a vyrovnalo Buffalo v sezóne 2006/2007. Florida po góloch Anthonyho Duclaira a Aleksandra Barkova viedla 2:1, ale necelých sedem minút pred koncom využil presilovku Charlie McAvoy a poslal duel do predĺženia. V nadstavenom čase gól nepadol a tak o všetkom rozhodli nájazdy, v ktorých sa presadil len Charlie Coyle. Ten bol aj autorom otváracieho gólu zápasu. "Na sebavedomie sme toto víťazstvo veľmi potrebovali," povedal Coyle. "Síce sme prehrali, ale odohrali sme dobrý zápas. Bolo jasné, že séria sa raz skončí, ale dôležitý je výkon," uviedol kapitán "panterov" Barkov. Víťazstvo Bruins vychytal Linus Ullmark (33 zákrokov), Taylor Hall mal dve asistencie a dostal sa cez métu 600 bodov. Z draftového ročníka 2010 to dosiahol po Tylerovi Seguinovi ako druhý hráč. Jeho spoluhráč Brad Marchand ako desiaty hráč Bruins zaznamenal 400. asistenciu.
Na snímke uprostred Connor McDavid z Edmontonu Oilers sleduje, ako sa puk odrazil okolo Luka Schenna z Vancouveru Canucks po tom, čo ho zastavil brankár Thatcher Demko počas hokejového zápasu NHL v sobotu 30. októbra 2021 vo Vancouveri.
Foto: TASR/AP

Hokejisti New Yorku Islanders prehrali na ľade Nashvillu 2:3 po samostatných nájazdoch. Slovenský obranca Zdeno Chára odohral za hostí vyše 18 minút s mínusovým bodom, štyrmi trestnými minútami a dvoma strelami na bránku. Oba góly Predators v riadnom čase strelil nováčik Tanner Jeannot, v nájazdoch sa presadili Filip Forsberg a Roman Josi. Brankár Juuse Saros zaznamenal 34 úspešných zákrokov. "Proti Islanders sa nikdy nehrá ľahko, pretože skvele bránia. Boli sme odolní, pružní a teším sa, že sme to zvládli," povedal útočník Nashvillu Colton Sissons. "Ostrovania" síce prehrali, ale bodovali v piatom zápase za sebou. "Páčila sa mi naša hra. V tejto budove sa hrá ťažko, ale boli sme od začiatku správne emočne nastavení," povedal tréner Islanders Barry Trotz. Chára inkasoval oba menšie tresty za hrubosť. V prvej tretine sa pustil do dobiedzajúceho Forsberga a v tretej zložil za bránkou Matta Duchenea. Ani jedno jeho vylúčenie hráči Nashvillu nepotrestali. "Big Z" v prvých siedmich dueloch po návrate do Islanders ešte nebodoval, na konte má tri "mínusky" a osem trestných minút.

Opäť neuspelo Chicago, ktoré prehralo v St. Louis 0:1. Blackhawks za kratší koniec ťahali aj v deviatom zápase novej sezóny a vytvorili negatívny klubový rekord. Predtým v sezóne 1953/54 nevyhrali prvých osem zápasov od začiatku sezóny. O víťazstve Blues rozhodol v 48. minúte v presilovke obranca Torey Krug, deviaty shutout v kariére zaznamenal Jordan Binnington, keď nepustil za chrbát ani jednu z 25 striel. "Hrali sme lepšie ako v predchádzajúcich zápasoch, ale výsledok je rovnaký. Nestačí len dobre hrať... Keď nestrelíme gól, tak nemôžeme vyhrať. Je to frustrujúce," povedal útočník Blackhawks Alex DeBrincat. Brankár Chicaga Marc-Andre Fleury zaznamenal 36 zákrokov, ale nestačilo to. "Všetko čo chcem je víťazstvo, je mi jedno ako ho dosiahneme. Teší ma aspoň to, že sme sa zlepšili v obrane. Chalani mi pomáhali a je pekné, že sme nedostali päť-šesť gólov," povedal brankár Chicaga. Blues vyhrali nad Blackhawks päť posledných duelov, súpera v tejto sérii prestrieľali v pomere 17:8.
Slovenský hráč New Jersey Devils Marián Studenič (67) v kolízii s Marcusom Petterssonom (28) z Pittsburghu Penguins v zápase hokejovej zámorskej NHL Pittsburgh Penguins - New Jersey Devils v Pittsburghu 30. októbra 2021.
Foto: TASR/AP

"Králi" z Los Angeles zdolali Montreal 5:2 a zastavili sériu šiestich prehier. Kings sa tešili prvýkrát od triumfu 6:2 v otváracom zápase sezóny proti Vegas (14. októbra). Dva góly a asistenciu zaznamenal Alex Iafallo, brankár Calvin Petersen si pripísal 26 zákrokov. Canadiens nemajú dobrý vstup do sezóny a ihneď po zápase zvolal generálny manažér Marc Bergevin 20-minutový míting v šatni. "Musíme byť zodpovednejší. Je to dôležité, aby sme našli spôsob ako dosiahnuť úspech. Jednoducho musíme pochopiť, že už nie sme deti a je nutné nájsť príčiny neúspechu," povedal útočník Canadiens Tyler Toffoli, pre ktorého to bol špeciálny zápas. V drese Kings odohral prvých osem sezón v NHL a v roku 2014 získal s "kráľmi" Stanley Cup. Proti Kings, ktorí ho vo februári 2020 vymenili do Vancouveru, nastúpil prvýkrát.
Na snímke uprostred Timo Meier zo San Jose Sharks oslavuje so svojimi spoluhráčmi gól proti Winnipegu Jets v hokejovom zápase NHL, v sobotu 30. októbra 2021.
Foto: TASR/AP

San Jose si aj bez trénera a siedmich hráčov poradilo s Winnipegom, keď o víťazstve Sharks 2:1 rozhodol v predĺžení Timo Meier. Na listine COVID-19 sa pred zápasom ocitli tréner "žralokov" Bob Boughner, útočníci Andrew Cogliano, Jonathan Dahlen, Matt Nieto a obrancovia Erik Karlsson, Jake Middleton, Radim Šimek a Marc-Edouard Vlasic. Chýbal aj útočník a kapitán Logan Couture, ktorý bol tiež chorý, ale nemal COVID. "Neskutočný výkon. Dali sme do toho energiu, každý vedel čo má robiť," povedal asistent John MacLean, ktorý viedol tím namiesto Boughnera. Sharks zastavili sériu troch prehier, na druhej strane Jets prišli o štvorzápasovú šnúru úspechov.

Slováci v akcii:



Zdeno Chára (NY Islanders) 18:13 0 0 0 -1 2 4

Tomáš Tatar (New Jersey) 13:11 0 0 0 0 0 2

Marián Studenič (New Jersey) 12:21 0 0 0 -1 2 0
/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/


John Tavares strelil gól, pridal dve asistencie a prispel tak k víťazstvu Toronta nad Detroitom 5:4. Jake Muzzin a Alexander Kerfoot mali zhodne bilanciu 1+1. Do bránky Maple Leafs sa vrátil Petr Mrázek, ktorý zaznamenal 27 úspešných zákrokov a medzi žrďami sa predstavil prvýkrát od 14. októbra, keď v otváracom zápase sezóny utrpel zranenie slabín. Red Wings chýbal Tyler Bertuzzi, pretože nie je zaočkovaný a nemohol vycestovať do Kanady.
Hráč New Jersey Devils Andreas Johnsson (11) oslavuje so spoluhráčmi gól do prázdnej siete proti Pittsburghu Penguins v zápase hokejovej zámorskej NHL Pittsburgh Penguins - New Jersey Devils v Pittsburghu 30. októbra 2021.
Foto: TASR/AP

Po slabšom štarte sa rozbieha Colorado, ktoré patrí k favoritom na zisk Stanley Cupu. Avalanche vďaka dvom gólom a dvom asistenciám Gabriela Landeskoga zdolalo Minnesotu 4:1 a vyhralo tretí z uplynulých štyroch zápasov. Šieste víťazstvo za sebou zaznamenali hokejisti Calgary. Flames na domácom ľade zdolali Philadelphiu 4:0, skvelú formu potvrdil Jacob Markström, ktorý chytil všetkých 20 striel a zaznamenal tretí shutout z predchádzajúcich štyroch štartov. Švédsky brankár neinkasoval gól 134 minút a 35 sekúnd, v posledných štyroch zápasoch chytil 126 zo 127 striel.

Sumáre NHL:


NASHVILLE PREDATORS - NEW YORK ISLANDERS 3:2 pp a sn (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0, 1:0)

Góly: 27. Jeannot (Fabbro, Sissons), 52. Jeannot (Benning, Sissons), rozh. náj. Forsberg - 15. Beauvillier (Bailey, Barzal), 33. Wahlstrom (Nelson, Pulock). Brankári: Saros - Sorokin, strely na bránku: 23:36, 17.159 divákov.



LOS ANGELES KINGS - MONTREAL CANADIENS 5:2 (0:1, 2:0, 3:1)

Góly: 25. Arvidsson (Kopitar, Määttä), 33. Kalijev (Clague, Kopitar), 42. Kupari (Roy, Iafallo), 46. Iafallo (Roy), 55. Iafallo (Danault, Kupari) - 19. Anderson (Dvorak, Romanov), 58. Chiarot (Anderson, Suzuki). Brankári: Petersen - Allen, strely na bránku: 38:28, 12.785 divákov.



BOSTON BRUINS - FLORIDA PANTHERS 3:2 pp a sn (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 20. Coyle (Hall, Lazar), 54. McAvoy (Marchand, Hall), rozh. náj. Coyle - 21. Duclair (Verhaeghe, Ekblad), 48. Barkov (Huberdeau, Ekblad). Brankári: Ullmark - Knight, strely na bránku: 33:35, 17.850 divákov.



PITTSBURGH PENGUINS - NEW JERSEY DEVILS 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)

Góly: 13. Heinen (Aston-Reese, Riikola), 43. McGinn (Blueger, Aston-Reese) - 20. Johnsson (Bratt, Hamilton), 38. Vesey, 57. Bratt z tr. str., 59. Johnsson (Subban). Brankári: Jarry - Bernier, strely na bránku: 35:40, 17.452 divákov.



SAN JOSE SHARKS - WINNIPEG JETS 2:1 pp (0:0, 1:0, 0:1 - 1:0)

Góly: 21. Hertl (Meier, Barabanov), 62. Meier (Labanc, Burns) - 57. Connor (Ehlers, Dubois). Brankári: Reimer - Hellebuyck, strely na bránku: 36:35, 11.845 divákov.



TORONTO MAPLE LEAFS - DETROIT RED WINGS 5:4 (1:0, 1:1, 3:3)

Góly: 20. Muzzin (Brodie, Tavares), 40. Bunting (Spezza, Ritchie), 41. Kerfoot (Tavares, Muzzin), 48. Tavares (Kerfoot, Rielly), 58. Marner - 29. Zadina (Seider, Gagner), 42. Veleno (Rasmussen), 51. Namestnikov (Veleno, Oesterle), 60. Hronek (Raymond, Zadina). Brankári: Mrázek - Greiss, strely na bránku: 38:31, 18.921 divákov.



COLORADO AVALANCHE - MINNESOTA WILD 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Góly: 14. Landeskog (Burakovsky, MacKinnon), 38. Johnson (MacKinnon, Landeskog), 43. Kadri (Landeskog, Compher), 58. Landeskog (Compher, Johnson) - 37. Hartman (Foligno, Dumba). Brankári: Kuemper - Talbot, strely na bránku: 31:30, 17.708 divákov.



ST. LOUIS BLUES - CHICAGO BLACKHAWKS 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Gól: 48. Krug (Tarasenko, Perron). Brankári: Binnington - Fleury, strely na bránku: 37:25, 16.856 divákov.



CALGARY FLAMES - PHILADELPHIA FLYERS 4:0 (0:0, 1:0, 3:0)

Góly: 30. Monahan (Andersson, Lindholm), 49. Tkachuk (Lindholm, Monahan), 57. Backlund (Pitlick, Andersson), 59. Gaudreau (Tanev, Kylington). Brankári: Markström - Hart, strely na bránku: 36:20, 15.319 divákov.



VANCOUVER CANUCKS - EDMONTON OILERS 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Góly: 60. Boeser (Miller, Horvat) - 12. Foegele (Nurse, Bouchard), 40. Draisaitl (Nugent-Hopkins, McDavid). Brankári: Demko - Koskinen, strely na bránku: 30:34, 18.422 divákov.