Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

NY Rangers vyhrali draftovú lotériu a budú si vyberať z prvého miesta

Hokejisti New Yorku Rangers sa tešia po strelení gólu Artemija Panarina počas zápasu zámorskej hokejovej NHL Vegas Golden Knights - New York Rangers v Las Vegas 8. decembra 2019. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Rangers, ktorí prehrali sériu s Carolinou 0:3 na zápasy, budú mať draftovú jednotku prvýkrát od roku 1965.

New York 11. augusta (TASR) - Víťazom draftovej lotérie sa stal klub New York Rangers, ktorý si tak v tohtoročnom vstupnom drafte NHL bude vyberať z prvého miesta. Rozhodol o tom žreb v rámci druhej fázy draftovej lotérie. Draft sa predbežne uskutoční 9.-10. októbra a "jazdci" si z prvého miesta takmer s určitosťou vyberú Alexisa Lafreniera, supertalentovaný kanadský hokejista by sa podľa všetkých preddraftových rebríčkov mal stať draftovou jednotkou.

Vzhľadom na to, že sa základná časť pre pandémiu koronavírusu nedohrala a súťaž sa po pauze obnovila vyraďovačkou s 24 tímami, nemohla sa uskutočniť ani draftová lotéria v tradičnom termíne a tradičnom formáte. Liga ju preto rozdelila do dvoch fáz, pričom v tej prvej júnovej malo najvyššiu šancu získať draftovú jednotku najhorších sedem tímov tabuľky - Detroit, Ottawa, San Jose, Los Angeles, Anaheim, New Jersey a Buffalo. Šťastie sa na nich neusmialo a rozdelili si iba priečky na drafte od 2. po 8. miesto. Právo vybrať si draftovú jednotku dostal bližšie neurčený klub, označený ako "Team E", ktorý mal pred prvou fázou iba 2,5-percentnú šancu na zisk prvej voľby. Jej držiteľ mal vzísť z druhej fázy lotérie.

Tá sa uskutočnia v noci na utorok, vedenie NHL vysielalo žrebovanie v live televíznom prenose. Týkalo sa ôsmich klubov, ktoré vypadli v predkole play off - Edmonton, Nashville, Minnesota, Winnipeg, Pittsburgh, Florida, Toronto a NY Rangers. Každý z nich mal rovnakú, 12,5 percentnú šancu na zisk prvej voľby v drafte. Napokon sa tešili Rangers, ktorí budú mať draftovú jednotku prvýkrát od roku 1965 a premiérovo v novodobej histórii draftu, keďže pred 55 rokmi sa uskutočnil iba amatérsky draft. Newyorčania si vylepšili náladu po tom, čo prehrali sériu s Carolinou najrýchlejším možným spôsobom - 0:3 na zápasy a ako prvý tím po reštarte vypadli z vyraďovačky.

"Nečakali sme to," uviedol pre nhl.com generálny manažér "jazdcov" Jeff Gorton. "Keď sme uvideli, že vyžrebovali loptičku s naším logom, zaplavila nás radosť. Potrebovali sme šťastie a to bolo dnes na našej strane. Je to parádny pocit, sme naozaj šťastní. Vždy je to špeciálny moment, ak dostanete možnosť prvej voľby, obzvlášť v tomto špecifickom roku."

Draftovú lotériu pozorne sledoval aj Lafreniere, ktorému sa vyjasnila jeho budúcnosť. Na Manhattane si zahrá s hráčmi ako Artemij Panarin či Mika Zibanejad, navyše Rangers vlani draftovali z druhého miesta aj fínskeho mladíka Kaapa Kakka. "Sú to naozaj dobré správy. Rangers majú neskutočný tím s vynikajúcimi hráčmi, navyše hrajú v krásnom meste. Je to skvelé, som veľmi šťastný," reagoval 18-ročný krídelník, ktorý v tejto sezóne zaznamenal v drese Rimouski Oceanic 112 bodov (35+77) v 52 zápasoch a stal sa najužitočnejším hráčom QMJHL i celej CHL. Na uplynulých juniorských MS v Česku priviedol kanadskú reprezentáciu k zisku titulu.

Poradie na prvých 15 miestach v 1. kole draftu 2020: 1. New York Rangers, 2. Los Angeles Kings, 3. Ottawa Senators (od San Jose Sharks), 4. Detroit Red Wings, 5. Ottawa Senators, 6. Anaheim Ducks, 7. New Jersey Devils, 8. Buffalo Sabres, 9. Minnesota Wild, 10. Winnipeg Jets, 11. Nashville Predators, 12. Florida Panthers, 13. Carolina Hurricanes (od Toronto Maple Leafs), 14. Edmonton Oilers, 15. Pittsburgh Penguins