Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

NHL: Dvojgólový Tatar pomohol Montrealu k výhre, St. Louis neuspel

Ľavé krídlo Montrealu Canadiens Tomáš Tatar (90) sa teší z gólu do bránky Cartera Harta z Philadelphie Flyers, pred bránkou v súboji Brendan Gallagher (11) z Montrealu a Travis Sanheim (6) z Philadelphie Flyers v druhom zápase štvrťfinále Východnej konferencie zámorskej NHL Philadelphia - Montreal 14. augusta 2020 v Toronte. Foto: TASR/AP

Hrdinom duelu St. Louis - Vancouver (3:4 pp) bol Bo Horvat.

Edmonton/Toronto 15. augusta (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar si otvoril strelecký účet v tohtoročnej vyraďovačke, v piatok sa dvomi gólmi podieľal na hladkom víťazstve Montrealu nad Philadelphiou 5:0 v druhom stretnutí 1. kola play off NHL. Kanadský klub vyrovnal štvrťfinálovú sériu Východnej konferencie na 1:1. Ďalší dvaja Slováci so svojimi tímami neuspeli, Washington s Richardom Pánikom nestačil v Toronte na New York Islanders (2:5) a v sérii prehráva už 0:2 na zápasy. Dallas s Andrejom Sekerom podľahol v treťom dueli Calgary 0:2, Stars zaostávajú vo štvrťfinále Západnej konferencie 1:2. Nedarí sa ani obhajcovi titulu St. Louis. Blues prehrali v noci na sobotu aj druhý súboj s Vancouverom, v Edmontone podľahli Canucks 3:4 po predĺžení a prehrávajú 0:2 na zápasy.
Ľavé krídlo Montrealu Canadiens Tomáš Tatar (nie je na snímke) strieľa gól do bránky Cartera Harta z Philadelphie Flyers, vľavo sa pozerá Jesperi Kotkaniemi (15) z Montrealu v druhom zápase štvrťfinále Východnej konferencie zámorskej NHL Philadelphia - Montreal 14. augusta 2020 v Toronte.
Foto: TASR/AP

Hráči Montrealu mali duel s Philadelphiou pod kontrolou od úvodu. Tatar otvoril skóre v 62. sekunde, keď si nakorčuľoval pred bránku a dorazil do siete pokus Brendana Gallaghera. Slovenský útočník si tak otvoril strelecký účet v tohtoročnej vyraďovačke, v predošlých štyroch zápasoch predkola play off s Pittsburghom aj úvodnom dueli 1. kola s Flyers vyšiel gólovo naprázdno. Dvojgólový náskok zariadil dorážkou v 13. minúte fínsky center Jesperi Kotkaniemi. Tatar opäť udrel v úvode druhej tretiny. V 22. minúte zvýšil na 3:0 v presilovke, keď namieril presne parádnou strelou zápästím, puk sa odrazil do siete od ľavej žŕdky. Hladké víťazstvo Montrealu podčiarkli ešte gólmi v 38. minúte Joel Armia a v 51. minúte svojim druhým zásahom v zápase Kotkaniemi. Tatar strávil na ľade 14:45 minúty, zaznamenal aj štyri trestné minúty, tri strely na bránku a jeden "hit". "Myslím si, že sme hneď od úvodu hrali správnym spôsobom. Od prvého striedania sme na súpera vybehli, podali sme skvelý tímový výkon. Aj v predošlých zápasoch sme si dokázali vypracovať podobné množstvo šancí, ale nemali sme potrebné šťastie v koncovke. Dnes nám to tam padlo," spokojne konštatoval Tatar. Najproduktívnejší hráč "Habs" v základnej časti pretrhol streleckú smolu vo vyraďovačke, v šiestom vystúpení sa dočkal prvých dvoch gólov: "Som rád, že sa mi podarilo konečne skórovať. Nie je však dôležité, kto strelí gól, ráta sa iba to, že sme spoločnými silami vybojovali víťazstvo. Všetci sme s dnešným výkonom spokojní."


Slováci v akcii:



Tomáš Tatar (Montreal) 14:45 2 0 2 +1 3 4

Richard Pánik (Washington) 10:29 0 0 0 0 2 0

Andrej Sekera (Dallas) 10:02 0 0 0 -1 0 0

/pozn.: čas na ľade, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/


Canadiens darovali výhru svojmu trénerovi Claudeovi Julienovi, ktorého museli pred dvoma dňami hospitalizovať pre náhle bolesti v hrudníku. Následne absolvoval operačný zákrok, pri ktorom mu vystužili zúženú časť koronárnej artérie. O deň neskôr sa vrátil do Montrealu, v tejto sérii však už Canadiens zo striedačky nepomôže. Mužstvo dočasne kormidluje jeho asistent Kirk Muller. "Počas zápasu som si nekontroloval esemesky. Až po stretnutí som sa dostal k mobilu a videl som, že Claude bol jeden z prvých, kto mi gratuloval k veľkému víťazstvu. Som si istý, Claude, že ma teraz počuješ. Táto výhra patrí tebe a tvojej rodine," odkázal Muller Julienovi počas pozápasovej tlačovej konferencie. K víťazstvu prispel Max Domi tromi asistenciami, brankár Montrealu Carey Price sa blysol 30 zákrokmi a dosiahol siedme čisté konto v kariére v play off. V počte shutoutov sa dostal na tretie miesto v klubových tabuľkách, viac ich získali iba legendy Jacques Plante a Ken Dryden (10). Zápas nedohral útočník Philadelphie Travis Konecny, ktorého trafil puk do členku. Brankár Carter Hart vydržal v bránke iba do štvrtého gólu, po ňom ho v 38. minúte vystriedal Brian Elliott. "Nakopali nám zadky, a to vo všetkých aspektoch hry. Jasne nás prevýšili," trpko konštatoval tréner "letcov" Alain Vigneault. Tretí súboj série sa hrá v pondelok o 2.00 SELČ.

Washingtonu v zápase s NY Islanders (2:5) nepomohli ani dva góly kapitána Alexandra Ovečkina. Rozdielový gól "ostrovanov" strelil v druhej tretine Brick Nelson a na ďalšie dva v tretej dvadsaťminútovke prihral Jean-Gabriel Pageau. Capitals chýbal zranený center Nicklas Bäckström, v druhom útoku ho nahradil Lars Eller, ktorý sa vrátil do zostavy po narodení syna a absolvovaní povinnej karantény. V drese Capitals si zahral z dvojice Slovákov iba Richard Pánik, ktorý vo štvrtom útoku sa počas 10 a pol minúty prezentoval dvoma strelami na bránku. Obranca Martin Fehérváry šancu v zostave Washingtonu nedostal. Islanders pred tretím súbojom (v nedeľu o 18.00 SELČ) vedú 2:0 na zápasy. "Poznáme ich systém a všetci vieme, ako hrať proti takýmto tímom. Musíme jednoducho podať lepší výkon. Máme talentovaný tím, množstvo osobností, toto mužstvo má charakter. Zajtra si pozrieme video, odstránime chyby, zabudneme na tento duel a pohneme sa ďalej. Ešte sa nič neskončilo," vyhlásil Ovečkin.
Ľavé krídlo Washingtonu Capitals Alexander Ovečkin sa teší z gólu v druhom zápase štvrťfinále Západnej konferencie zámorskej NHL Washington Capitals - New York Islanders 14. augusta 2020 v Toronte.
Foto: TASR/AP

Hrdinom duelu St. Louis - Vancouver (3:4 pp) bol Bo Horvat. Dvadsaťpäťročný center v 8. minúte poslal kanadský klub do vedenia po nádhernej individuálnej akcii v oslabení a v šiestej minúte predĺženia rozhodol po ďalšom sólogóle o jeho víťazstve. "Pred víťazným gólom ma perfektným pasom našiel Hughesy (Quinn Hughes, pozn. red.). Snažil som sa ujsť obrancom a šťastne mi to tam padlo," tešil sa muž zápasu. Horvat nadviazal na svoje dva presné zásahy z prvého súboja s "bluesmanmi" a so šiestimi gólmi v šiestich zápasoch vedie poradie strelcov vo vyraďovačke. Canucks vyhrali aj druhý duel série hranej na štyri víťazstvá a vedú nad obhajcom 2:0 na zápasy, tretí sa hrá v Edmontone v pondelok o 4.30 SELČ.
Bo Horvat (53) z Vancouveru Canucks strieľa gól brankárovi Jordanovi Binnigtonovi zo St. Louis Blues v druhom zápase štvrťfinále Západnej konferencie zámorskej NHL St. Louis - Vancouver 14. augusta 2020 v Edmontone.
Foto: TASR/AP

Hokejisti Colorada zvíťazili vo štvrťfinále Západnej konferencie 3:2 nad Arizonou a zvýšili svoj náskok v sérii na 2:0. Hráči Avalanche sa dostali do vedenia v 4. minúte, keď obrancovia Arizony nepostrážili Nathana MacKinnona a ten sám pred brankárom Darcy Kuemperom nezaváhal. Lenže tím, ktorý vstúpil do vyraďovacej časti z 11. priečky, sa nezlomil a v 17. minúte vyrovnal Clayton Keller. Po prvej zmene strán išli hráči nasadenej dvojky opäť do vedenia, v 24. minúte umne tečoval strelu Calea Makara od modrej Tyson Jost. Odpoveď bola tento raz ešte rýchlejšia. Individuálnu zručnosť ukázal rakúsky krídelník štvrtej formácie Michael Grabner a vyrovnal. O rozhodujúci zásah sa postaral švédsky útočník André Burakovsky. K nemu sa v 58. minúte odrazil puk a trafil odkrytú bránku. Napriek prehre nebol tréner "kojotov" Rick Tocchet smutný, jeho tím podal oveľa lepší výkon ako v prvom zápase, v ktorom vyslal na súperovu bránku iba 14 striel a vyšiel gólovo naprázdno: "Som hrdý na to, ako chlapci hrali. Dobre zareagovali, hrali na hranici svojich možností. Odohrali sme dobrý zápas a mohli sme ho aj vyhrať. Nevybojovali sme síce výsledok, ktorý sme chceli, ale páčilo sa mi, ako sme hrali." Colorado hralo bez fínskeho útočníka Joonasa Donskoia a zranil so mu aj Rus Vladislav Namestnikov. Tímy na seba znova narazia už v sobotu o 21.00 SELČ.
Hokejista André Burakovsky (95) z Colorada Avalanche sa teší z gólu v druhom zápase štvrťfinále Západnej konferencie zámorskej NHL Colorado - Arizona 14. augusta 2020 v Edmontone.
Foto: TASR/AP

V sérii Dallas - Calgary bol na programe už tretí duel. Flames zdolali Stars so slovenským obrancom Andrejom Sekerom 2:0 a vo štvrťfinálovej sérii Západnej konferencie sa ujali vedenia 2:1 na zápasy. O góly "plameňov" sa postarali Mikael Backlund vo vlastnom oslabení a obranca T.J. Brodie. Čisté konto vychytal Cam Talbot, ktorý zlikvidoval všetkých 35 striel súpera. Stal sa tretím brankárom v histórii Flames, ktorý dosiahol viac ako jednu nulu v jednej vyraďovačke, zvyšní dvaja sú Miikka Kiprusoff a Mike Vernon. Sekera odohral iba desať minút s mínusovým bodom, v druhej polovici tretej tretiny už nehral. Mužstvá sa po dni voľná opäť stretnú v nedeľu o 20.00 SELČ.

1. kolo play off NHL:



Toronto
štvrťfinále Východnej konferencie - 2. zápasy:


PHILADELPHIA FLYERS - MONTREAL CANADIENS 0:5 (0:2, 0:2, 0:1)

Góly: 2. TATAR (Gallagher, Suzuki), 13. Kotkaniemi (Drouin, Domi), 22. TATAR (Domi, Mete), 38. Armia (Belzile, Evans), 51. Kotkaniemi (Domi, Mete). Brankári: Hart (38. Elliott) - Price, strely na bránku: 30:32.
/stav série: 1:1/


WASHINGTON CAPITALS - NEW YORK ISLANDERS 2:5 (1:0, 1:3, 0:2)

Góly: 1. Ovečkin (Wilson, Carlson), 27. Ovečkin (Dillon, Orlov) – 23. Leddy (Bailey, Beauvillier), 26. Martin (Mayfield), 27. Nelson, 58. Clutterbuck (Pageau), 59. Lee (Pageau, Pelech). Brankári: Holtby - Varlamov, strely na bránku: 25:32.
/stav série: 0:2/


Edmonton
štvrťfinále Západnej konferencie - 2. zápasy:

COLORADO AVALANCHE - ARIZONA COYOTES 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Góly: 4. MacKinnon (Landeskog), 24. Jost (Makar, Compher), 58. Burakovsky (Kadri, Calvert) – 17. Keller, 26. Grabner (Richardson, Oesterle). Brankári: Grubauer - Kuemper, strely na bránku: 28:32.
/stav série: 2:0/


ST. LOUIS BLUES - VANCOUVER CANUCKS 3:4 pp (0:1, 1:1, 2:1 - 0:1)

Góly: 39. O'Reilly (Perron, Pietrangelo), 50. Blais, 60. Perron (Pietrangelo, Tarasenko) – 8. Horvat (Tanev), 34. Pearson (Pettersson, Boeser), 46. Pettersson (Boeser, Miller), 66. Horvat (Hughes). Brankári: Binnington - Markström, strely na bránku: 37:25.
/stav série: 0:2/

3. zápas:

CALGARY FLAMES - DALLAS STARS 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Góly: 26. Backlund (Lindholm), 51. Brodie (Quine, Giordano). Brankári: Talbot - Chudobin, strely na bránku: 23:35.
/stav série: 2:1/