Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

NHL očakáva rekordné príjmy, pracuje na Svetovom pohári 2024

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Svetový pohár sa zatiaľ naposledy konal v septembri 2016. Víťazom sa stala Kanada, ktorá vo finále zdolala Tím Európy 3:1 a 2:1.

Denver 16. júna (TASR) - Vedenie zámorskej hokejovej NHL očakáva za túto sezónu rekordné príjmy. Komisár ligy Gary Bettman ich pripisuje nárastu počtu gólov, ktorý sa podpísal pod zvýšenú televíznu sledovanosť a celkový zvýšený záujem o hokej.

Bettman pred prvým duelom finále play off NHL medzi Coloradom a Tampou Bay (4:3 pp) predniesol výročnú správu o stave súťaže. Odhadol, že ligové príjmy za ročník 2021/2022 by mali presiahnuť sumu 5,2 miliardy amerických dolárov. Podľa Bettmana pritom ide o veľmi konzervatívny odhad. "Dokázali sme stabilizovať obchod a našu silu. Neznamená to, že sme nečelili náročným výzvam a že sme sa nemuseli prispôsobovať, no urobili sme všetko pre to, aby sme sa cez ne dostali," citovala šéfa profiligy agentúra AP.

Súťaž sa podľa Bettmana postupne vracia do normálu. V poslednej sezóne pred pandémiou (2018/2019) dosiahli príjmy výšku 4,6 miliardy dolárov, potom šíriaci sa koronavírus výrazne zasiahol chod súťaže, ktorá sa na rozdiel od iných profesionálnych líg v zámorí spolieha do veľkej miery na návštevnosť zápasov priamo v arénach a predaj vstupeniek. A práve ten počas pandémie trpel. "Môžem s potešením konštatovať, že po dva a pol roku sa veci opäť vrátili do normálu," spokojne hlásil Bettman. Lige v tejto sezóne pomohli aj nové televízne zmluvy s ESPN a Turner Sports.

Napriek týmto pozitívnym ekonomickým správam však vedenie súťaže neočakáva významné zvýšenie platového stropu v ďalších dvoch až troch sezónach. V ďalšom ročníku by mal stúpnuť iba o jeden milión na 82,5 milióna dolárov. Bettmana teší celkový nárast počtu gólov, priemer 6,26 gólu na zápas v základnej časti je najvyšší od sezóny 1992/1993. "Všetko, čo robíme ohľadom hokeja z obchodnej stránky, je dôležité iba vtedy, ak je náš šport zdravý priamo na ľade. A hokej je na ľade zdravý. Počtom mladých vychádzajúcich hviezd a vyrovnanosťou súťaže prekonávame všetky ostatné veľké ligy. Vďaka tomu sledujeme neuveriteľné preteky v základnej časti a poskytuje nám to nepredvídateľné súboje v play off," dodal Bettman.

Vedenie súťaže takisto pokračuje v rozhovoroch s predstaviteľmi Hráčskej asociácie NHL (NHLPA) a Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) ohľadom organizácie Svetového pohára v roku 2024. Cieľom je usporiadať podujatie vo februári, teda v strede sezóny, čo podľa zástupcu komisára Billa Dalyho prináša so sebou mnohé prekážky: "Našou prioritou je konanie Svetového pohára vo februári, z hľadiska dlhodobého úspechu je dôležité, aby sa uskutočnil v tejto fáze sezóny. Uvidíme, či budeme potrebovať ešte prehodnotiť tento termín."

Svetový pohár sa zatiaľ naposledy konal v septembri 2016. Víťazom sa stala Kanada, ktorá vo finále zdolala Tím Európy 3:1 a 2:1. Bol to v poradí tretí ročník reprezentačného turnaja za účasti najväčších hviezd z NHL po podujatiach v rokoch 1996 a 2004, ktoré sa takisto konali pred štartom sezóny. Predchodcom SP bol Kanadský pohár, ktorý sa uskutočnil v minulosti päťkrát.