Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

NHL: Pánik asistoval, Minnesota si zabezpečila postup do play off

Obranca Detroitu Red Wings Marc Staal (18) chráni puk pred stredopoliarom Dallasu Stars Tannerom Kerom (64) v tretej tretine sobotného zápasu hokejovej NHL 24. apríla 2021 v Detroite. Foto: TASR/AP

Slovenský obranca Capitals Zdeno Chára odohral jubilejné 1600. stretnutie v NHL.

New York 25. apríla (TASR) - Richard Pánik si pripísal asistenciu, no jeho Detroit prehral v domácom zápase hokejovej NHL s Dallasom 1:2 po predĺžení. Slovenský útočník sa podieľal na otváracom góle Dennisa Cholowského v 17. minúte, v tretej tretine vyrovnal Mark Pysyk a v nadstavení rozhodol Jamie Benn. Obranca hostí Andrej Sekera nebodoval. Minnesota vyhrala na ľade San Jose 6:3 a zabezpečila si postup do play off. Washington zvíťazil na ľade New Yorku Islanders 6:3. Slovenský obranca Capitals Zdeno Chára odohral jubilejné 1600. stretnutie v NHL. Pre zranenie nedohral útočník Montrealu Tomáš Tatar.

Chára sa stal trinástym hráčom a piatym obrancom histórie NHL, ktorý dosiahol tento míľnik. Pred ním to z obrancov dokázali Chris Chelios (1651), Scott Stevens (1635), Larry Murphy (1615) a Ray Bourque (1612). Z Európanov to pred ním dokázal len Jaromír Jágr, ktorému s 1733 zápasmi patrí štvrté miesto. K víťazstvu nad tímom, v ktorom začínal svoju kariéru v profilige, prispel Chára dvoma plusovými bodmi, na ľade strávil takmer 20 minút. Capitals nastúpili bez kapitána Alexandra Ovečkina, ktorý utrpel zranenie v dolnej časti tela, ale aj bez neho sa vďaka víťazstvu vrátili na čelo Východnej divízie. Ovečkina vo formácii s Jevgenijom Kuznecovom a Tomom Wilsonom výborne zastúpil Daniel Sprong, autor dvoch gólov. "Odohral výborný zápas. Bol rýchly, nebezpečný a dal góly," povedal o Sprongovi tréner Peter Laviolette. Tromi bodmi (1+2) sa blysol Kuznecov.
Hráči San Jose Sharks oslavujú gól v tretej tretine hokejového zápasu NHL proti Minnesote Wild v sobotu 24. apríla 2021 v kalifornskom San Jose.
Foto: TASR/AP

Pánik zaznamenal druhý bod po výmene do Detroitu, celkovo 11. v sezóne (4+7). Na ľade strávil 13 minút a 22 sekúnd a pripísal si aj dve strelecké pokusy. Red Wings držal nad vodou nadštandardný výkon brankára Jonathana Berniera, ktorý chytil 50 striel a vytvoril si osobné maximum v kariére. "Dlho si nepamätám takýto zápas. Pálili na mňa z každej pozície," povedal Bernier podľa webu nhl.com. Red Wings vyslali na Antona Chudobina chudobných 17 striel. Dallas zdolal Detroit trikrát v sérii štyroch vzájomných duelov. "Je bláznivé, že to išlo do predĺženia, Bernier bol fantastický. Prehrali sme veľa zápasov, v ktorých sme boli lepší, som rád, že tentoraz to tak nedopadlo," povedal tréner Stars Rick Bowness. Dallas je v Centrálnej divízii piaty s dvojbodou stratou na štvrtý Nashville. Do play off postúpia štyria najlepší z každej divízie. Sekera odohral za Dallas 15:26 minúty, mal mínusový bod a tri strely.

Minnesota si po Vegas Golden Knigts a Colorade Avalanche ako tretí tím zabezpečila účasť v play off. Hráči Wild natiahli víťaznú sériu na sedem zápasov, keď na ľade San Jose uspeli 6:3. Do bojov o Stanley Cup sa "divosi" prebojovali ôsmykrát za deväť sezón. "Sme radi, že nemusíme na poistku čakať do budúceho týždňa. Sme v play off a tešíme sa z toho," povedal kapitán Minnesoty Jared Spurgeon. V drese Minnesoty sa opäť presadil ruský nováčik Kirill Kaprizov, ktorý skóroval v piatom zápase za sebou a na konte má už 22 gólov. Sharks, ktorí nastúpili bez obrancu Christiána Jaroša, prehrali ôsmykrát za sebou.
Na snímke vpredu Michael Bunting (58) z Arizony Coyotes bojuje o puk s hráčmi Los Angeles Kings počas druhej tretiny zápasu hokejovej NHL v sobotu 24. apríla 2021 v Los Angeles.
Foto: TASR/AP

Sidney Crosby z Pittsburghu spečatil gólom do prázdnej bránky 0,1 sekundy pred koncom víťazstvo 4:2 nad New Jersey. Kapitán Penguins sa stal prvým hráčom v histórii klubu, ktorý strelil aspoň 20 gólov v 13 sezónach. Prekonal rekord Maria Lemieuxa a Jevgenija Malkina, ktorým sa to podarilo v 12 sezónach. Na konte má zatiaľ 55 bodov a môže odohrať maximálne 55 zápasov, čo znamená, že aj v 16. sezóne od začiatku kariéry bude mať na konte minimálne bod na zápas. V histórii NHL boli v tomto smere lepší len Wayne Gretzky (19) a Gordie Howe (17). "Je vždy príjemné, keď vás spomínajú v súvislosti s Gordiem Howeom a Waynom Gretzkým," povedal Crosby. V drese New Jersey odohral svoj šiesty zápas útočník Marián Studenič, na ľade bol necelých osem minút a zaznamenal mínusový bod. Päť minút pred koncom ho v strede klziska tvrdo atakoval Jason Zucker a mladý slovenský útočník po páde narazil na mantinel. Devils neuviedli, či utrpel zranenie, ale po zápase ho poslali do "taxi tímu".

Tatar nedohral pre zranenie dolnej časti tela zápas v Calgary, kde jeho Montreal prehral 2:5. Útočník Canadiens odstúpil zo zápasu v tretej tretine, na ľade sa neobjavil v posledných 15 minútach zápasu. Dovtedy odohral 11 minút a 39 sekúnd, zaznamenal mínusový bod a jeden hit. Tréner Dominique Ducharme po zápase uviedol, že stav Slováka sa bude posudzovať na dennej báze.

Slováci v akcii:


Richard Pánik (Detroit) 13:22 0 1 1 0 2 0

Andrej Sekera (Dallas) 15:26 0 0 0 -1 3 0

Zdeno Chára (Washington) 19:42 0 0 0 +2 1 0

Tomáš Tatar (Montreal) 11:39 0 0 0 -1 0 0

Marián Studenič (New Jersey) 07:59 0 0 0 -1 1 0
/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/



Ryan O'Reilly pomohol tretím hetrikom v kariére k dôležitému víťazstvu St. Louis nad Coloradom 5:3. Kapitán Blues pridal aj asistenciu, pri prvom góle si pripísal jubilejný 600. bod v kariére. Víťazi Stanley Cupu z roku 2019 sú na hrane postupu do play off. Blues prehrávali rýchlo 0:2, ale ešte v prvej tretine skóre otočili. Rozdielový gól strelil v presilovke o dvoch hráčov Mike Hoffman, O'Reilly skompletizoval hetrik do prázdnej bránky. Blues sú na piatom mieste Západnej divízie, na Arizonu strácajú bod, ale majú tri zápasy k dobru. "Máme to v našich rukách, musíme zabrať. Je pred nami veľa práce," povedal O'Reilly. Blues ukončili sériu troch prehier. Útočník Colorada Nathan MacKinnon strelil gól, pridal dve asistencie a natiahol bodovú sériu na 13 zápasov.
Na snímke Evgenii Dadonov z tímu Ottawa Senators oslavuje gól proti Vancouveru Canucks počas tretej tretiny hokejového zápasu NHL v sobotu 24. apríla 2021 vo Vancouveri v Britskej Kolumbii.
Foto: TASR/AP

Toronto vyhralo vo Winnipegu 4:1 a upevnilo si vedúcu pozíciu v Severnej divízii. Svoj štvrtý gól v sezóne strelil veterán Joe Thornton, keď v prvej tretine vyrovnal na 1:1 a vo veku 41 rokov a 296 dní sa stal najstarším strelcom Maple Leafs v histórii. Prekonal rekord Allana Stanleyho, ktorý 8. novembra 1967 skóroval proti Oakland Seals vo veku 41 rokov a 252 dní.

Aleksander Barkov rozhodol v 24. sekunde predĺženia o víťazstve Floridy nad Carolinou 4:3 pp. MacKenzie Weegar si pripísal štyri body (1+3), čím si vytvoril maximum v kariére. "Panteri" strácajú na vedúcu Carolinu v Centrálnej divízii jeden bod. Obranca Floridy Keith Yandle nastúpil na 915. zápas za sebou a dostal sa na druhé miesto histórie pred Garyho Ungera. Na čele je Doug Jarvis, ktorý v rokoch 1975 až 1987 odohral nepretržite 964 zápasov. Yandle nevynechal v NHL ani jeden duel od 26. marca 2009.

Deviate víťazstvo za sebou dosiahli hráči Vegas, keď vyhrali v Anaheime nad domácimi Ducks 5:1. Dvoma gólmi a asistenciou k úspechu prispel Chandler Stephenson. Golden Knights si víťaznou šnúrou vytvorili klubový rekord a zároveň vyrovnali najdlhšiu sériu v tejto sezóne, o ktorú sa na prelome februára a marca postarali New York Islanders.

Tanner Pearson zlomil v 54. minúte nerozhodný stav a Vancouver zdolal Ottawu 4:2. Senators mali veľké problémy s brankármi. V rozcvičke sa zranil Anton Forsberg, v druhej tretine Matt Murray a duel napokon dochytal Marcus Högberg z "taxi tímu". Ďalšieho brankára už Senators nemali a tak sa pre istotu do brankárskeho výstroja obliekol ruský útočník Arťom Anisimov, ktorý bol takisto v "taxi tíme".

NHL - výsledky:


Pittsburgh - New Jersey 4:2,

St. Louis - Colorado 5:3,

Calgary - Montreal 5:2,

Detroit - Dallas 1:2 pp
/PÁNIK za domácich 0+1/,

Florida - Carolina 4:3 pp,

New York Islanders - Washington 3:6,

Winnipeg - Toronto 1:4,

Anaheim - Vegas 1:5,

San Jose - Minnesota 3:6,

Los Angeles - Arizona 0:4,

Vancouver - Ottawa 4:2