Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Pastrňák zariadil hetrikom triumf Bostonu nad Tampou Bay 3:2

Na snímke vľavo dole český útočník Bruins David Pastrňák strieľa svoj tretí gól, uprostred slovenský obranca Erik Černák a vpravo jeho ruský spoluhráč v bránke Andrej Vasilevskij v zápase hokejovej NHL Boston Bruins - Tampa Bay Lightning v noci na 25. marca 2022. Foto: TASR/AP

Minnesota vyhrala doma nad Vancouverom 3:2 po predĺžení, rozhodol o tom po 31 sekundách nadstavenia Joel Eriksson Ek.

New York 25. marca (TASR) - Český útočník David Pastrňák rozhodol tromi gólmi o triumfe hokejistov Bostonu v zámorskej NHL nad Tampou Bay 3:2. V tretej tretine zariadil obrat domácich a zaznamenal svoj 12. hetrik v profilige. Slovenský obranca Erik Černák si v drese Tampy pripísal dva mínusové body a odsedel si šesť trestných minút. V akcii boli štyria Slováci, do štatistík sa nezapísal ani jeden z nich.

Pastrňák dosiahol víťazný gól 4:10 min pred koncom tretej tretiny a Boston sa vďaka tomu dostal o bod pred Tampu v boji o postup do play off vo Východnej konferencii. “Je to veľké víťazstvo. Sústredili sme sa na našu hru, aby sme sa čo najviac zlepšovali. Nevnímali sme to ako kľúčový zápas, pretože ich máme ešte dosť, ale zdolať Tampu dvihne sebavedomie,” povedal Pastrňák pre nhl.com. Pri rozhodujúcom góle vybojoval Erik Haula puk v útočnom pásme, poslal ho pred bránku, kde bojoval Černák s Taylorom Hallom, k dorážke sa dostal Pastrňák a prekonal Andreja Vasilevského. “Toto je dvojnásobný víťaz Stanley Cupu, takže z víťazstva sa tešíme, ale nepreceňujeme ho. Je možné, že cesta do play off vedie práve cez nich, ale nebudem predbiehať. Dobrá správa pre chalanov je, že keď hráme dobre, tak vieme zdolať každého,” dodal tréner Bruce Cassidy. Pri všetkých troch góloch domácich asistoval Haula. Za hostí skórovali Brandon Hagel a Steven Stamkos. Černák strávil na ľade 15:55 min, mal dve strely na bránku a päť "hitov". Víťazstvo “medveďov” vychytal Jeremy Swayman, autor 22 zásahov, asistenciu si pri debute v drese Bruins po výmene z Anaheimu pripísal Hampus Lindholm. Pastrňák v počte hetrikov vyrovnal Johnnyho Bucyka, viac ich v klubovej histórii dosiahli len Phil Esposito (26) a súčasný prezident Bruins Cam Neely (14). Od vstupu do profiligy (2014-15) zaznamenal český útočník 44. viacgólový zápas, lepší sú za toto obdobie len Alexander Ovečkin (72) a Auston Matthews (50). Jubilejný 400. zápas v NHL odohral za Tampu Brayden Point, zaznamenal jednu asistenciu.

Dallas v zostave s Mariánom Studeničom i Andrejom Sekerom uspel na ľade Caroliny 4:3 po nájazdoch. Víťazný debut v novom drese po výmene z Arizony si pripísal brankár Scott Wedgewood, ktorý zneškodnil 44 striel i všetky tri pokusy súpera v nájazdoch. Prekonal tak doterajší klubový rekord v počte zásahov v premiérovom dueli, doterajšie maximum bolo 43 v podaní Jona Caseyho za vtedajšiu Minnesotu North Stars pred takmer 38 rokmi. “Bol som trochu nervózny, pretože som chcel v prvom zápase zanechať dobrý dojem. Hneď v úvode som mal pár dorážok, po prvých desiatich minútach som sa upokojil a cítil som sa dobre,” povedal Wedgewood, ktorý v prvej tretine chytil 18 striel. V nájazdoch rozhodol o výhre Dallasu Tyler Seguin. Dva zásahy si pripísal Roope Hintz, rovnakú bilanciu mal v drese Caroliny Nino Niederreiter. Sekera odohral 11:35 min, Studenič o 18 sekúnd menej, obaja bez bodového zápisu.

Zdeno Chára zaznamenal dva plusové body pri víťazstve New Yorku Islanders nad Detroitom 5:2. K šiestemu domácemu triumfu "ostrovanov" za sebou prispel dvoma gólmi Brock Nelson. Už po deviatich sekundách hry poslal Islanders do vedenia Anthony Beauvillier a dosiahol druhý najrýchlejší gól v klubovej histórii. Rekordérom je Bryan Trottier, ktorý 22. marca 1984 otvoril skóre duelu s Bostonom už v piatej sekunde. Anders Lee mal tri asistencie, brankár Iľja Sorokin predviedol 37 zákrokov. Chára hral viac ako 21 minút, mal jednu strelu na bránku. Slovenský obranca svojim výkonom pomohol k udržaniu vedenia 2:0 v prvej tretine, keď Islanders ubránili oslabenie o dvoch hráčov, ktoré trvalo minútu a 40 sekúnd. “Zdeno Chára bol kľúčovým hráčom v tomto oslabení. Svojou dlhou hokejkou zabral veľa miesta a pozične to odohral skvele. Podľa mňa to bol kľúčový moment zápasu. Red Wings mohli dať jeden, alebo dva góly a dostať sa do zápasu, alebo uložiť deti a ísť spať,” chválil Cháru tréner Islanders Barry Trotz. Štyridsaťpäťročný Chára mohol v závere pri dlhej hre hostí bez brankára prvýkrát v sezóne skórovať, ale jeho dva ďalekonosné pokusy skončili tesne vedľa prázdnej bránky. Slovenský obranca nazbieral v 53 zápasoch tejto sezóny 9 asistencií, na prvý gól čaká. Bez streleného gólu ukončil len svoju prvú sezónu v NHL, keď v ročníku 1997-98 odohral 25 zápasov. Nelsonovi chýba jeden presný zásah od toho, aby prvýkrát v kariére zažil 30-gólovú sezónu. Od 17. februára strelil 14 gólov, rovnako ako najlepší kanonier ligy Auston Matthews z Toronta. “Bolo by fajn streliť 30 gólov. Dávam si postupné ciele, dúfam, že dám aspoň 10, potom chcem 20 a teraz je šanca na tridsiatku,” povedal Nelson. Góly Red Wings strelili Pius Suter a Sam Gagner, Detroit prehral osem z uplynulých desiatich duelov. Thomas Greiss v prvom zápase proti svojmu bývalému klubu vydržal v bránke Detroitu len dve tretiny a na záverečnú dvadsaťminútovku ho pre zranenie hornej časti tela vystriedal Alex Nedeljkovic. Greiss inkasoval tri góly zo 16 striel.

Minnesota vyhrala doma nad Vancouverom 3:2 po predĺžení, rozhodol o tom po 31 sekundách nadstavenia Joel Eriksson Ek. V bránke hostí dostal pred Jaroslavom Halákom prednosť Thatcher Demko a zneškodnil 33 striel. Tréner Canucks Bruce Boudreau sa v Minnesote predstavil prvýkrát po tom, ako ho klub vo februári 2020 prepustil a na jeho miesto angažoval Deana Evasona. “S bodom som spokojný. Nemali sme veľa paliva v nádrži, ale vyrovnali sme. V predĺžení sa môže stať všeličo. Dali sme žrď, ale napokon sme mali menej šťastia,” povedal Boudreau. Gól a asistenciu zaznamenal Kiriil Kaprizov, keď dal 60. gól v 116. zápase. Spomedzi aktívnych hráčov to dokázal rýchlejšie len Ovečkin. V bránke Wild opäť nastúpil Cam Talbot, Marc-Andre Fleury by mal debut po výmene z Chicaga absolvovať v noci na nedeľu proti Columbusu.

Philadelphia uspela na ľade St. Louis 5:2. Travis Konecny skóroval dvakrát a Hayden Hodgson dosiahol gól a asistenciu pri svojom debute v NHL. Flyers ukončili sériu 13 prehier na ľade súperov, vonku vyhrali prvýkrát od 29. decembra. Prvýkrát po siedmich zápasoch neskóroval útočník St. Louis David Perron, Blues v marci prehrali osem z jedenástich zápasov.

Claude Giroux mal dve prihrávky na gól vo svojom prvom stretnutí za Floridu, ktorá vyhrala v Montreale 4:3. Skóre zápasu otvoril už v 29. sekunde v presilovke domáci Nick Suzuki, ale o sedem sekúnd neskôr vyrovnal Aleksander Barkov a po 36 sekundách bol stav 1:1. Boli to najrýchlejšie dva góly v úvode zápasu NHL od 18. novembra 2018, keď Justin Williams a Micheal Ferland skórovali za Carolinu v priebehu ôsmich sekúnd a v 30. sekunde viedli Hurricanes nad New Jersey Devils 2:0. Asistenciu si pri debute v drese “panterov” pripísali aj obrancovia Ben Chiarot a Robert Hägg. Chiarot prišiel do Floridy pred pár dňami práve z Montrealu a dočkal sa vrelého privítania publika.

Leon Draisaitl prispel dvoma presnými zásahmi k triumfu Edmontonu doma nad San Jose 5:2. Nemecký útočník má na konte 44 presných zásahov, o dva menej ako najlepší strelec súťaže Matthews. Dve asistencie si pripísal najproduktívnejší hráč NHL Connor McDavid, ktorý nazbieral 95 bodov. “Chceli sme hrať rýchlo, čo sa nám podarilo. Spoľahlivo chytal Mike Smith a k výsledku prispeli všetci hráči. Je to dôležité víťazstvo,” povedal tréner “olejárov” Jay Woodcroft.

Jevgenij Dadonov strelil gól a zaznamenal asistenciu a pomohol Vegas k víťazstvu 6:1 nad Nashvillom. Ruský útočník vynechal dva zápasy, pretože čakal na schválenie výmeny do Anaheimu. NHL napokom transakciu do tímu Ducks neschválila a Dadonov si opäť obliekol dres Golden Knights. Vegas sa presadili po dvoch zápasoch, v ktorých vyšli gólovo naprázdno, tréner Peter DeBoer viedol v NHL svoj 1000. zápas.

NHL - sumáre:


Boston Bruins - Tampa Bay Lightning 3:2 (0:0, 1:1, 2:1)
Góly: 30. Pastrňák (Haula, Lindholm), 49. Pastrňák (Haula, Clifton), 56. Pastrňák (Hall, Haula) - 28. Hagel (Palát), 44. Stamkos (Point, Kučerov). Brankári: Swayman - Vasilevskij, strely na bránku: 39:24, 17.850 divákov.

Carolina Hurricanes - Dallas Stars 3:4 pp a sn (0:0, 1:1, 2:2 - 0:0, 0:1)
Góly: 27. Niederreiter (Skjei), 43. Trocheck (Aho, Teräväinen), 51. Niederreiter (Skjei, Kotkaniemi) - 21. Benn (Radulov, Klingberg), 44. Hintz (Pavelski, Robertson), 52. Hintz (Robertson, Pavelski), rozh. náj. Seguin. Brankári: Andersen - Wedgewood, strely na bránku: 47:15, 16.421 divákov.

Montreal Canadiens - Florida Panthers 3:4 (1:1, 1:2, 1:1)
Góly: 1. Suzuki (Caufield, Wideman), 26. Evans (Romanov, Hoffman), 57. Byron (Dvorak, Armia) - 1. Barkov (Hägg, Giroux), 22. Marchment, 28. Duclair (Chiarot, Huberdeau), 48. Reinhart (Huberdeau, Giroux). Brankári: Allen - Knight, strely na bránku: 31:42, 20.788 divákov.

New York Islanders - Detroit Red Wings 5:2 (2:0, 1:0, 2:2)
Góly: 1. Beauvillier (Lee), 17. Wahlstrom (Barzal, Pelech), 32. Nelson (Lee, Barzal), 42. Bailey (Palmieri, Pageau), 55. Nelson (Beauvillier, Lee) - 54. Suter (Hronek, Bertuzzi), 56. Gagner (Vrána). Brankári: Sorokin - Greiss (41. Nedeljkovic), strely na bránku: 26:39, 16.429 divákov.

Minnesota Wild - Vancouver Canucks 3:2 pp (1:1, 1:0, 0:1 - 1:0)
Góly: 9. Kaprizov (Hartman, Zuccarello), 22. Fiala, 61. Eriksson Ek (Kaprizov, Brodin) - 5. Horvat (Ekman-Larsson, Boeser), 48. Miller (Hughes, Pettersson). Brankári: Talbot - Demko, strely na bránku: 36:28, 17.333 divákov.

St. Louis Blues - Philadelphia Flyers 2:5 (0:2, 2:1, 0:2)
Góly: 22. Tarasenko (O'Reilly, Perron), 36. Toropčenko (Brown) - 7. Konecny (Connauton, Hodgson), 15. Brown (York, Tippett), 33. Konecny (Hayes, York), 52. Hodgson (Hayes), 58. Farabee (van Riemsdyk). Brankári: Binnington - Jones, strely na bránku: 28:27, 18.096 divákov.

Winnipeg Jets - Ottawa Senators 2:5 (1:1, 0:0, 1:4)
Góly: 9. Morrissey (Scheifele, Wheeler), 58. Connor (Dubois, Scheifele) - 15. Tkachuk (Zub, Norris), 53. Ennis (Joseph, Tierney), 55. White (Stützle, Brännström), 56. Brown (Stützle, Del Zotto), 59. Tkachuk (Del Zotto, Watson). Brankári: Hellebuyck - Forsberg, strely na bránku: 24:33, 14.175 divákov.

Edmonton Oilers - San Jose Sharks 5:2 (0:0, 2:1, 3:1)
Góly: 25. Yamamoto (McLeod, Keith), 28. Draisaitl, 47. Brassard (Puljujärvi, Bouchard), 54. Draisaitl (McDavid, Hyman), 58. Kane (McDavid, Yamamoto) - 22. Karlsson (Hertl, Meier), 48. Hertl (Meier, Karlsson). Brankári: Smith - Kahkonen, strely na bránku: 41:30, 16.740 divákov.

Vegas Golden Knights - Nashville Predators 6:1 (2:0, 2:1, 2:0)
Góly: 2. Janmark (Pietrangelo, Stephenson), 14. Roy, 24. Dadonov (Marchessault, Stephenson), 29. Eichel (Marchessault, Dadonov), 55. Stephenson (Eichel, Marchessault), 58. Pietrangelo (Roy, Dadonov) - 25. Forsberg (Josi, Johansen). Brankári: Thompson - Saros, strely na bránku: 50:36, 18.021 divákov.

Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks 3:4 pp a sn (0:1, 2:2, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 23. Moore (Durzi), 37. Danault (Kopitar, Durzi), 50. Danault (Arvidsson, Durzi) - 17. Kane (DeBrincat, Gustafsson), 33. DeBrincat (Strome, Kane), 39. Lafferty (Raddysh, Jones), rozh. náj. DeBrincat. Brankári: Quick - Delia, strely na bránku: 46:31, 13.518 divákov.

Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Islanders) 21:01 0 0 0 +2 1 0
Marián Studenič (Dallas) 11:17 0 0 0 0 0 0
Andrej Sekera (Dallas) 11:35 0 0 0 0 1 0
Erik Černák (Tampa Bay) 15:55 0 0 0 -2 2 6

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/