Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Po Chárovi ukončil kariéru aj ďalší hviezdny obranca P.K. Subban

Na archívnej snímke z 10. februára 2022 obranca P.K. Subban z New Jersey Devils počas zápasu zámorskej NHL proti St. Louis Blues. Foto: TASR/AP

Úprimne ďakujem mnohým hráčom, s ktorými som hral, alebo som hral proti nim a ktorí zo mňa dostali to najlepšie, uviedol kanadský hokejista.

New York 20. septembra (TASR) - Kanadský hokejový obranca P.K. Subban ukončil svoju kariéru v rovnaký deň ako Slovák Zdeno Chára. Tridsaťtriročný voľný hráč to oznámil na sociálnych sieťach.

"Pamätám si na svoje sny hrať v NHL a vyhrať Stanleyho pohár. Do dnešného dňa o tom snívam. Nikdy som na seba nepozeral ani som sa necítil tak, že som iba hokejista. Vždy som to vnímal tak, že som človek, ktorý hrá hokej. Takáto perspektíva mi umožnila vychutnať si každé striedanie, ako keby bolo moje posledné, oslavovať každý gól a hrať každý zápas s emóciami. NHL mi taktiež poskytla platformu, ktorá mi umožnila dávať niečo späť prostredníctvo mojich charít. Úprimne ďakujem mnohým hráčom, s ktorými som hral, alebo som hral proti nim a ktorí zo mňa dostali to najlepšie," napísal.

Subban strávil v NHL trinásť sezón v dresoch Montrealu Canadiens, ktorý ho draftoval v roku 2007 zo 43. miesta, Nashvillu Predators a naposledy New Jersey Devils. V základnej časti odohral 834 zápasov, strelil 115 gólov a pridal 352 asistencií. Nastúpil aj na 96 duelov v play off, v ktorých nazbieral 62 bodov (18+44). V roku 2013 získal Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu a tento rok aj Trofej Kinga Clancyho. Cenu každoročne získava hráč, ktorý spája vodcovské kvality na ľade i mimo neho s pozitívnym vplyvom na svoju komunitu. Už v roku 2014 založil ako hráč Montrealu nadáciu, ktorá v priebehu siedmich rokov vybrala pre montrealskú detskú nemocnicu viac ako desať miliónov dolárov. Počas pôsobenia v Nashville pomohol spustiť program, ktorý zbližoval miestne bezpečnostné zložky a tamojšiu mládež. V marci tohto roka venoval milión dolárov na podporu kliniky duševného zdravia v Montreale a ďalších 100-tisíc dolárov na podporu onkologických pacientov z Ukrajiny. V rámci NHL pracuje aj v programoch pre inklúziu.

V národnom drese získal zlato na ZOH 2014 v Soči a na konte má aj dva tituly z juniorských šampionátov. "Teším sa na cestu, ktorá je predo mnou, a na mnohé vzrušujúce príležitosti, ktoré ma čakajú," dodal.