Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: Tatarov gól Devils v Nashville nestačil, hetrik Ovečkina

Slovenský hráč New Jersey Devils Tomáš Tatar (vľavo) korčuľuje preč od brankára Nashville Predators Juusea Sarosa v zápase hokejovej zámorskej NHL Nashville Predators - New Jersey Devils v Nashville 26. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Slovenský útočník Islanders Richard Pánik odohral vyše 16 minút.

New York 27. novembra (TASR) - Hokejisti New Jersey Devils prehrali v zápase NHL na ľade Nashville Predators 2:4, k úspechu im nestačil ani gól slovenského útočníka Tomáša Tatara. Slovák stanovil v 60. minúte skóre duelu, keď dosiahol tretí gól v ročníku. Na ľade strávil vyše 15 minút, zapísal si jeden plusový bod.

Zápas sa začal v rýchlom tempe, pričom aktívnejším tímom bol Nashville. V 8. minúte sa im to vyplatilo, keď z bezprostrednej blízkosti skóroval Roman Josi, ktorého strela prepadla brankárovi medzi betónmi - 1:0. Brankár Preds Jonathan Bernier následne tím podržal, keď zvládol samostatnú akciu dvoch súperových hráčov. V druhej tretine sa po dobrej prihrávke Nicka Cousinca pred bránkou presadil voľný Philip Tomasino - 2:0. V tretej tretine domáci zvýšili na 3:0, keď Matt Duchene šikovne poslal puk pred bránku a Mikael Granlund sa presadil napriek tomu, že bol obklopený súperovými obrancami. Devils znížili v 52. minúte, keď Andreas Johnsson prekvapil brankára Juusea Sarosa. V 59. minúte pridal gól do prázdnej brány Alexandre Carrier 4:1 a o minútu neskôr Tatar už len upravil skóre, keď po dlhej prihrávke od Johnssona prekonal brankára domácich pomedzi nohy. "Bola to zrejme naša najhoršia hra, akú som videl. Na začiatku sme nevyhrávali súboje a neobsadzovali sme si hráčov," povedal po zápase tréner diablov Lindy Ruff.
Slovenský hráč New Yorku Islanders Richard Pánik (16) strieľa proti Pittsburghu Penguins v zápase hokejovej zámorskej NHL New York Islanders - Pittsburgh Penguins v meste Elmont 26. novembra 2021.
Foto: TASR/AP

Washington zaknihoval na domácom ľade víťazstvo 4:3 nad Floridou. Od začiatku zápasu boli domáci aktívnejší, v presilovke Ovečkinovu strelu tečovala obrana do žrde. Florida išla do vedenia v 20. minúte, Jonathan Huberdau sa presadil v samostatnom úniku. Washington odpovedal už na začiatku druhej tretiny, keď v oslabení využil zle načasované striedanie hostí a Tom Wilson premenil situáciu dvoch na jedného. Vzápätí dal v presilovke gól Ovečkin po dorážke Wilsonovej strely - 2:1. Hostia vystriedali brankárov, keďže Sergej Bobrovskij si tvrdo udrel hlavu, keď ho ešte po prvom góle neúmyselne zrazil na ľad Wilson. Rusov náhradník Spencer Knight inkasoval hneď vo svojej prvej minúte v hre od Ovečkina (3:1) a v 25. minúte sa do bránky opäť vrátil Bobrovskij. Florida znížila v 27. minúte vďaka voľnému Samovi Reinhartovi. Po góle urobili hostia opäť zmenu na brankárskom poste, keď hlavný rozhodca poslal Bobrovského na striedačku pre podozrenie na otrasu mozgu. Rus sa ešte v 38. minúte stihol po dôkladnom vyšetrení vrátiť a duel dochytal. V tretej tretine skompletizoval kapitán Washingtonu 28. kariérny hetrik, keď premenil prihrávku Kuznecova spoza brány.
Hokejista New Yorku Rangers Dryden Hunt sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Boston Bruins - New York Rangers v Bostone v piatok 26. novembra 2021.
Foto: TASR/AP

Tridsaťšesťročný Ovečkin má na konte už 117 víťazných gólov v kariére a len jeden mu chýba na Phila Esposita na treťom mieste historického poradia. V tejto sezóne má "Ovie" na konte 18 gólov v 21 zápasoch, spolu nazbieral 36 bodov. "Ak mám šancu strieľať, tak strieľam. Ak mám šancu prihrať, tak prihrám. Je to jednoduché, viete?" citoval ho web nhl.com. Ovečkin už dosiahol 273 presilovkových gólov v kariére, čím sa priblížil len na rozdiel jedného k ligovému rekordu Davea Andreychuka. Vyrovnal si aj osobné maximum v počte hetrikov proti jednému tímu – Floride ich strelil už tri, rovnako ako Ottawe. Ovečkin prekonal aj klubový rekord Slováka Petra Bondru. Vo veku 36 rokov a 70 dní sa stal najstarším hráčom Capitals, ktorý strelil hetrik. Slovenský útočník držal doteraz rekord s vekom 35 rokov a 295 dní. Slovenský obranca Capitals Martin Fehérváry odohral takmer 20 minút, do štatistík si zapísal dve strely aj dve trestné minúty.

Zlú bilanciu posledných zápasov sa nepodarilo napraviť New Yorku Islanders, ostrovania prehrali ôsmy zápas za sebou, keď nestačili doma na Pittsburgh (0:1). Prvých pätnásť minút boli aktívnejší hostia a hralo sa takmer bez prerušení, Islanders sa chopili iniciatívy až v závere tretiny. Jediný gól zápasu padol v druhej tretine - domáci nevyužili presilovku a následne pykali po rýchlej strele k vzdialenejšej žrdi od Kaspera Kapanena. Slovenský útočník Islanders Richard Pánik odohral vyše 16 minút, Zdeno Chára do zápasu nenastúpil. Brankár "tučniakov" Tristan Jarry si pripísal tretí shutout v sezóne a desiaty v kariére.

Slováci v akcii:



Tomáš Tatar (New Jersey) 15:03 1 0 1 +1 1 0

Martin Fehérváry (Washington) 19:34 0 0 0 0 0 2

Richard Pánik (NY Islanders) 16:17 0 0 0 0 0 0
/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/


St. Louis prehralo v Chicagu 2:3 po predĺžení. Hostia išli do vedenia už po 59 sekundách hry, Jordan Kyrou skvele prihral Pavlovi Bučnevičovi, ktorý v rýchlosti prekonal Lankinena. Druhý gól pridali Blues ešte v prvej tretine, Ivan Barbašev si spracoval puk, ktorý ho trafil a zo skrumáže skóroval. Chicago znížilo v 21. minúte, keď Binnington lapačkou puk len vyrazil na bránkovú čiaru, za ktorú ho doklepol Jujhar Khaira. Domáci tím si tečom Brandona Hagela v 55. minúte vybojoval nadstavený čas, v ktorom sa po 97 sekundách presadil Alex Debricant po nahrávke Patricka Kanea.
Kapitán Bostonu Bruins Patrice Bergeron (vpravo) sa teší so spoluhráčom Charliem McAvoyom po strelení gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Boston Bruins - New York Rangers v Bostone v piatok 26. novembra 2021.
Foto: TASR/AP

Aj Philadelphia, ktorá prehrala doma s Carolinou 3:6, sa presadila hneď v prvej minúte. Po prihrávke Clauda Girouxa skóroval z prvej Ivan Provorov. Carolina si vzala coach challenge, no gól ostal v platnosti. Hostia rozhodli o triumfe v druhej tretine, v ktorej dali štyri góly. Do klubu tímov, ktoré skórovali v prvej minúte sa pridala aj Minnesota, ktorá deklasovala doma Winnipeg 7:1. Skóre otvoril Alex Goligoski, potom to bol koncert Kirilla Kaprizova, ktorý si v zápase pripísal dovedna štyri body (1+3). V prebiehajúcej sezóne ich nazbieral už 22 (6+16).

Anaheim zdolal v domácom zápase Ottawu 4:0. V 17. minúte prvej tretine otvoril skóre Isac Lundeström. V polovici zápasu zvýšil Derek Grant, keď do brány dorazil puk, ktorý sa odrazil od žŕdky. Troy Terry zachytil pri mantineli puk, ktorý zle vyhodil brankár hostí a gólom do šatne zvýšil na 3:0. Na konečný výsledok upravil Rickard Rakell po kombinácii s Trevorom Yegrasom a Sonnym Milanom. Anthony Stolarz si pripísal prvý shutout v sezóne a štvrtý v kariére.

Columbus si poradil 4:2 s Vancouverom, v drese ktorého bol len na striedačke slovenský brankár Jaroslav Halák. Buffalo Sabers zvíťazilo doma nad Montrealom Canadiens 4:1. Sabres tak ukončili štvorzápasovú sériu prehier.
Brankár Philadelphie Flyers Carter Hart sa sústreďuje pred začiatkom zápasu zámorskej hokejovej NHL Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes vo Philadelphii 26. novembra 2021.
Foto: TASR/AP

Obhajca Tampa Bay zdolal doma nováčika zo Seattle 3:0, ruský brankár Andrej Vasilevskij predviedol 17 úspešných zákrokov, zaznamenal druhý shutout za sebou a získal 200. víťazstvo v kariére v profilige. Lightning vyhrali tretí zápas za sebou. Skóre zápasu otvoril v tretej minúte Pierre-Édoard Bellemare. Druhý gól domácich pridal po nahrávke Jana Rutta Ross Colton a na konečných 3:0 uzavrel v poslednej tretine kapitán Steven Stamkos.

Dallas si aj bez zdravého náhradníka Andreja Sekeru poradil Coloradom 3:1, keď už v druhej minúte skóroval Joe Pavelski. Ten istý hráč už o 19 sekúnd pridal ďalší gól, ktorý bol jeho 400. v NHL a šiesty v sezóne. Tretí presný zásah "hviezd" pridal v 35. minúte Denis Gurjanov, ktorý prekonal brankára Darcyho Kuempera z tesnej blízkosti. Coloradu sa na konci zápasu podarilo kozmeticky upraviť skóre na 1:3 vďaka gólu Calema Makarova od modrej. "Bolo to úžasné a výnimočné," povedal po zápase Pavelski, ktorý sa stal desiatym Američanom so 400 gólmi v prestížnej lige. Na zápase bol aj jeho jedenásťročný syn: "Miluje túto hru a sleduje ligu. Má obľúbených hráčov a bolo celkom cool vidieť ho tu."

S gólmi v prvej minúte sa v noci na sobotu roztrhlo vrece a jeden za Toronto pridal aj William Nylander, keď po 32 sekundách prekonal v zápase v San Jose Jamesa Reimera. Nick Bonin síce za domácich odpovedal už v piatej minúte, no hostia sa opäť dostali do vedenia o 32 sekúnd po teči Wayna Simmonda a už ho nepustili z rúk. Gól ešte pridal v 25. minúte Auston Matthews a v 31. minúte John Tavares.

New York Rangers uspeli v stretnutí na ľade Bostonu 5:2 a slávili v NHL tretie víťazstvo za sebou. Artemij Panarin, Ryan Strome a Dryden Hunt sa na výhre zhodne podieľali gólom a asistenciou.

výsledok:


Boston Bruins - New York Rangers 2:5 (1:1, 1:1, 0:3)

Góly: 15. Smith, 27. Bergeron (Grzelcyk, Marchand) – 20. Strome (Panarin, Hunt), 33. Hunt (Lindgren, Fox), 52. Panarin (Gauthier, Strome), 57. Lafreniere (Gauthier, Fox), 60. Trouba (Nemeth). Brankári: Swayman - Šesťorkin, strely na bránku: 36:31, 17.850 divákov.



Chicago Blackhawks - St. Louis Blues 3:2 pp (0:2, 1:0, 1:0 - 1:0)

Góly: 21. Khaira (Hardman, Johnson), 55. Hagel (Jones, Toews), 62. DeBrincat (Kane, Jones) – 1. Bučnevič (Kyrou, Faulk), 17. Barbašev (Thomas, Bučnevič). Brankári: Lankinen - Binnington, strely na bránku: 27:25, 19.681 divákov



Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes 3:6 (2:1, 1:4, 0:1)

Góly: 1. Provorov (Giroux), 18. Farabee, 22. Ristolainen (Frost, Atkinson) – 14. Aho (Teräväinen), 21. Aho (Nečas, Pesce), 22. Fast (Niederreiter, Cole), 26. Kotkaniemi (Jarvis, DeAngelo), 37. Lorentz (DeAngelo, Kotkaniemi), 45. Svečnikov (Staal, Skjei). Brankári: Hart - Raanta, strely na bránku: 23:36, 18.959 diávkov



Minnesota Wild - Winnipeg Jets 7:1 (2:0, 3:0, 2:1)

Góly: 1. Goligoski (Duhaime, Sturm), 8. Zuccarello (Kulikov, Kaprizov), 23. Hartman (Kaprizov), 23. Zuccarello (Kaprizov, Brodin), 30. Merrill (Fiala, Gaudreau), 52. Dumba (Foligno, Pitlick), 56. Kaprizov (Fiala) – 56. Dubois (Schmidt, Comrie). Brankári: Talbot - Hellebuyck (od 23. Comrie), strely na bránku: 38:31, 19.113 divákov



Anaheim Ducks - Ottawa Senators 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Góly: 17. Lundeström (Rakell), 31. Grant (Silfverberg), 40. Terry (Zegras), 50. Rakell (Zegras, Milano). Brankári: Stolarz - Forsberg , strely na bránku: 33:34, 14.657 divákov.



Washington Capitals - Florida Panthers 4:3 (0:1, 3:1, 1:1)

Góly: 22. Wilson (Carlson, Kuznecov), 23. Ovečkin (Wilson, Protas), 24. Ovečkin (Protas, Kuznecov), 45. Ovečkin (Kuznecov, Wilson) – 20. Huberdeau, 27. Reinhart (Weegar, Montour), 46. Verhaeghe (Forsling). Brankári: Samsonov - Bobrovskij (23.-25., 27.-38. Knight), strely na bránku: 29:22, 18.573 divákov.



Nashville Predators - New Jersey Devils 4:2 (1:0, 1:0, 2:2)

Góly: 8. Josi (Johansen, Carrier), 24. Tomasino (Cousins, Josi), 47. Granlund (Duchene, Forsberg), 59. Carrier (Johansen) – 52. Johnsson (Mercer, Bratt), 60. TATAR (Johnsson). Brankári: Saros - Bernier, strely na bránku: 31:25, 17.159 divákov.



Columbus Blue Jackets - Vancouver Canucks 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Góly: 14. Nyquist, 27. Boqvist (Sillinger, Bayreuther), 47. Roslovic (Voráček, Gavrikov), 59. Domi (Nyquist, Gavrikov) – 20. Podkolžin (Dowling), 39. Motte (Hughes, Chiasson). Brankári: Merzlikins - Demko, strely na bránku: 21:41, 16.992 divákov.



Buffalo Sabres - Montreal Canadiens 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Góly: 5. Thompson (Olofsson, Skinner), 30. Eakin (Hinostroza), 36. Okposo (Eakin), 44.Thompson (Skinner, Olofsson) – 13. Anderson. Brankári: Tokarski - Montembeault, strely na bránku: 39:26, 9958 divákov.



Tampa Bay Lightning - Seattle Kraken 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)

Góly: 3. Bellemare (Perry, Hedman), 21. Colton (Rutta, Katchouk), 52. Stamkos (Palát). Brankári: Vasilevskij - Grubauer, strely na bránku: 26:17, 19.092 divákov.



Dallas Stars - Colorado Avalanche 3:1 (2:0, 1:0, 0:1)

Góly: 2. Pavelski (Robertson, Klingberg), 2. Pavelski (Hintz), 35. Gurianov (Heiskanen, Suter) – 57. Makar (Landeskog, Toews). Brankári: Oettinger (33.-41. Holtby) - Kuemper, strely na bránku: 22:38, 18.532 divákov.



New York Islanders - Pittsburgh Penguins 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)

Gól: 37. Kapanen (Crosby, Guentzel). Brankári: Sorokin - Jarry, strely na bránku: 25:30, 17.255 divákov.



San Jose Sharks - Toronto Maple Leafs 1:4 (1:2, 0:2, 0:0)

Góly: 5. Bonino (Gregor, Karlsson) – 1. Nylander (Tavares, Rielly), 6. Simmonds (Kämpf, Ritchie), 25. Matthews (Bunting, Liljegren), 31. Tavares (Nylander, Marner). Brankári: Reimer (31. Hill) - Woll, strely na bránku: 35:33, 14.068 divákov.