Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Slafkovský najmladším Slovákom v profilige: Skvelý začiatok

Kapitán Nick Suzuki z Montrealu Canadiens drží plameň, s č. 20 slovenský hokejista Juraj Slafkovský pred zápasom zámorskej NHL proti Torontu Maple Leafs 12. októbra 2022 v Montreale. Foto: TASR/AP

Okrem slovenského hokejistu debutovali v profilige aj jeho spoluhráči Kaiden Guhle a Arber Xhekaj.

New York 13. októbra (TASR) - Slovenskí hokejisti Juraj Slafkovský a Pavol Regenda majú za sebou debut v prestížnej NHL. Slafkovský, jednotka tohtoročného vstupného draftu, sa v noci na štvrtok v klasickom kanadskom derby v Montreale tešil z víťazstva domácich Canadiens nad Torontom 4:3. Rovnako víťazný pocit zažil aj Regenda, ktorého Anaheim zdolal doma Seattle 5:4 po predĺžení.

Úspech Montrealu je prvé veľké prekvapenie novej sezóny. Mužstvo je v prestavbe a Maple Leafs majú naopak opäť vysoké ambície. V takýchto reáliách sa predstavil Slafkovský. Vo veku 18 rokov, šesť mesiacov a dva dni sa stal historicky najmladším Slovákom, ktorý nastúpil na zápas NHL. O mesiac a pol prekonal rekord Mariána Gáboríka. Na ľade sa nestratil, štatistici mu zaregistrovali prvú strelu, hit i úspešný blok, na ľade strávil 10 minút a 34 sekúnd. Nastúpil na ľavom krídle tretieho útoku Christiana Dvoraka, napravo s ďalším skúseným hráčom Brendanom Gallagherom, avšak tí sa vo veľmi skorom presilovkovom seriáli dostávali častejšie na ľad v druhej špeciálnej formácii, čo tiež rozbilo plynulejšie a početnejšie "šichty". Okrem slovenského hokejistu debutovali v profilige aj jeho spoluhráči Kaiden Guhle a Arber Xhekaj. "Sníval som o tom, že budem hrať v NHL a sníval som o tom, že si zahrám svoj prvý zápas. Je to tu, vyhrali sme, takže povedal by som, že to je pre mňa skvelý začiatok," povedal Slafkovský pre nhl.com.

Slovenský hokejový reprezentant v drese Montrealu Canadiens Juraj Slafkovský (uprostred) v prípravnom zápase na novú sezónu zámorskej NHL Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs v Montreale v pondelok 3. októbra 2022.
Foto: TASR/AP


Úradujúci šampión z Colorada vykročil za obhajobou titulu domácim triumfom 5:2 nad Chicagom. Pod výhru Avalanche sa Valerij Ničuškin a Artturi Lehtkonen podpísali zhodne dvomi gólmi, Mikko Rantanen zaznamenal štyri asistencie.

Druhá noc 106. ročníka zámorskej profiligy mala na programe aj súboj Washingtonu s Bostonom, hostitelia s obrancom Martinom Fehérvárym prehrali 2:5, keď úradovali českí Davidovia, Pastrňák dal gól a na tri prihral, Krejčí mal len o asistenciu menej. Fehérváry nadviazal na prípravu a v úvodnom zápase sezóny predviedol 10 bodyčekov, čím vyrovnal slovenský rekord. Napodobnil zápis Erika Černáka zo 16. apríla 2022.

Prvýkrát sa Pastrňák s Krejčím radovali v 8. minúte po tom, ako po ich spolupráci z dorážky v presilovke otvoril skóre kapitán Bostonu Patrice Bergeron. Pastrňák si otvoril gólový zoznam sezóny v 16. minúte, keď z rohu klziska sa s brániacim súperom na chrbte prekľučkoval až do medzikružia a z otočky trafil presne. V 27. minúte si potom ten istý hráč zapísal tretí bod vďaka šikovnej prihrávke pred odkrytú bránku pre Taylora Halla. Capitals následne vrátili do hry dva góly pred koncom druhej tretiny v podaní Anthonyho Manthu a Conora Shearyho. Vyrovnať sa im však nepodarilo a v 57. minúte po nevyužitom samostatnom úniku Pastrňáka úspešne dorazil Krejčí. Záverečné slovo mal v 59. minúte obranca Bostonu Hampus Lindholm, ktorý strelou do prázdnej bránky spečatil výsledok na konečných 5:2. "Bolo skvelé byť s chalanmi, hrať na klzisku NHL proti najlepším hráčom na svete. Bol som nadšený a trochu nervózny zároveň, ale som rád, že sme to zvládli," uviedol Krejčí, ktorý sa do NHL vrátil po roku strávenom v Olomouci.

Center David Krejčí (46) z Bostonu Bruins sa teší z gólu s Davidom Pastrňákom počas zápasu zámorskej NHL proti Washingtonu Capitals 12. októbra 2022 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


O prvý hetrik sezóny sa postaral Connor McDavid. Kapitán Edmontonu sa tromi gólmi a asistenciou podieľal na víťazstve Oilers nad Vancouverom 5:3. Domáci pritom prehrávali na začiatku druhej tretiny 0:3, k obratu prispel gólom a dvomi asistenciami Leon Draisaitl. "Ako tím sme nemali dobrý vstup do zápasu. Bol to prvý duel a asi sa na našom výkone trochu prejavila nervozita. Nebol to špičkový výkon, ale dokázali sme postupne rozhýbať nohy a vrátili sme sa do zápasu," citovala agentúra AP McDavida. Dvadsaťpäťročný center má na konte už 701 bodov v základnej časti, stal sa šiestym najrýchlejším hráčom v histórii NHL, ktorý dosiahol míľnik 700 bodov. Potreboval naň 488 zápasov v základnej časti. Líder tejto tabuľky Wayne Gretzky potreboval na zisk 700 bodov 317 stretnutí.

Anaheim prehrával so Seattlom 1:3 i 2:4, ale dokázal duel otočiť. Víťazný gól strelil v 55. sekunde predĺženia Troy Terry. Dvadsaťdvaročný Regenda nastúpil vo štvrtom útoku Ducks, počas 10:16 min. na ľade vyslal na bránku súpera jednu strelu. Útočník hostí Shane Wright, štvorka tohtoročného vstupného draftu, odohral pri svojom debute v NHL za Kraken 6:14 minút.

Center Ryan Strome (16) z Anaheimu Ducks sa teší z gólu v zápase zámorskej NHL proti Seattle Kraken 12. októbra 2022 v Anaheime.
Foto: TASR/AP


NHL - sumáre:

Washington Capitals – Boston Bruins 2:5 (0:2, 2:1, 0:2)

Góly:
28. Mantha (Strome, Gustafsson), 33. Sheary (Dowd) – 8. Bergeron (Pastrňák, Krejčí), 16. Pastrňák (Krejčí, Clifton), 27. Hall (Pastrňák, Reilly), 57. Krejčí (Pastrňák, Zacha), 59. Lindholm. Brankári: Kuemper - Ullmark, strely na bránku: 35:30.



Carolina Hurricanes – Columbus Blue Jackets 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)

Góly:
26. Jarvis, 39. Skjei (Nečas, Kotkaniemi), 47. Nečas (Martinook), 50. Svečnikov (Nečas, Šťastný) – 21. Laine (Werenski). Brankári: Anderson - Tarasov, strely na bránku: 43:32.



Montreal Canadiens – Toronto Maple Leafs 4:3 (0:1, 2:1, 2:1)

Góly:
21. Caufield (Suzuki, Savard), 36. Caufield, 58. Monahan (Harris, Dach), 60. Anderson (Suzuki) – 12. Bunting (Marner, Brodie), 30. Malgin (Tavares, Nylander), 59. Nylander (Tavares, Rielly). Brankári: Allen - Murray, strely na bránku: 23:32.



Colorado Avalanche – Chicago Blackhawks 5:2 (2:1, 2:0, 1:1)

Góly:
14. Cogliano (MacKinnon, D. Toews), 18. Ničuškin (Rantanen, Lehkonen), 24. Lehkonen (Rantanen, MacKinnon), 31. Lehkonen (Rantanen, Makar), 58. Ničuškin (Makar, Rantanen) – 16. J. Toews (Kurashev, Athanasiou), 42. Domi (T. Johnson, Kane). Brankári: Georgiev - Mrázek, strely na bránku: 35:17.



Anaheim Ducks – Seattle Kraken 5:4 pp (1:1, 1:2, 2:1 - 1:0)

Góly:
1. Terry (McTavish, Strome), 39. Strome (McTavish, Zegras), 50. Vatrano (Strome, Klingberg), 54. Zegras (Terry, Klingberg), 61. Terry (Gibson) – 11. McCann (Beniers, Schultz), 21. Burakovsky (Dunn), 27. Bjorkstrand (Schultz, Donato), 45. Beniers (Schwartz, Soucy). Brankári: Gibson - Grubauer, strely na bránku: 27:48.



Edmonton Oilers – Vancouver Canucks 5:3 (0:2, 3:1, 2:0)

Góly:
25. Draisaitl (McDavid, Barrie), 35. McDavid (Draisaitl, Hyman), 40. Nurse (Draisaitl), 56. McDavid (Hyman), 60. McDavid (Kane) – 2. Pettersson, 3. Miller (Boeser, Hughes), 21. Kuzmenko (Miller, Horvat). Brankári: Campbell - Demko, strely na bránku: 25:36.




Slováci v akcii:

Martin Fehérváry (Washington) 18:44 0 0 0 -1 0 2

Juraj Slafkovský (Montreal) 10:34 0 0 0 0 1 0

Pavol Regenda (Anaheim) 10:16 0 0 0 1 1 0



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/