Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

NHL: Slafkovský trafil žrď, St. Louis: „Musí sa adaptovať“

Juraj Slafkovský (20) v prvej tretine hokejového zápasu NHL v piatok 14. októbra 2022 v Detroite. Foto: TASR/AP

Blízko k prvému gólu a bodu v NHL bol na začiatku 6. minúty Slafkovský, ale prvý muž tohtoročného draftu z dobrej pozície trafil za stavu 0:0 žrď bránky Darcyho Kuempera.

New York 16. októbra (TASR) - Do štatistík kanadského bodovania zámorskej NHL sa v noci na nedeľu nezapísal ani jeden z piatich slovenských korčuliarov. Z víťazstva sa tešil len Martin Fehérváry, ktorého Washington zdolal Montreal s Jurajom Slafkovským 3:1.

Capitals po prehrách s Bostonom a Torontom zaznamenali prvé víťazstvo v sezóne. Fehérváry vo svojom 88. zápase v kariére v základnej časti odohral počas 28 striedaní 19 minút a 41 sekúnd, z toho 2:38 v oslabení. Zaznamenal plusový bod a jeden hit. Celkovo má slovenský obranca na konte 16 hitov a udržal sa v tejto štatistike na čele poradia NHL. Rovnaký počet nazbieral aj krídelník Nashvillu Tanner Jeannot, no ten odohral o jeden zápas viac.

Blízko k prvému gólu a bodu v NHL bol na začiatku 6. minúty Slafkovský, ale prvý muž tohtoročného draftu z dobrej pozície trafil za stavu 0:0 žrď bránky Darcyho Kuempera. Osemnásťročný krídelník nastúpil opäť vo formácii s veteránmi Christianom Dvorakom a Brendanom Gallagherom a v treťom zápase v profilige mal zatiaľ najväčší “ice-time” s časom 12:41. “Slaf sa musí adaptovať na štýl NHL, teraz tým procesom prechádza. Musí sa naučiť využiť svoje fyzické parametre a šikovnosť. Veľa gólov v tejto lige padá vďaka dôrazu pred bránkou a samozrejme je dôležité vyhrávať puky v rohoch,” povedal podľa sportsnet.ca po sobotňajšom zápase tréner Montrealu Martin St. Louis.

Zámorské médiá sú netrpezlivé a začínajú prevládať názory, že Slafkovský by sa mal zdokonalovať na farme v AHL. Gallagher však cíti, že mladý Slovák je na vzostupe. “Jeho hra má stúpajúcu tendenciu. Pracujeme na maličkostiach a pomaly prichádzajú aj nejaké šance. Dali sme dve tyčky, naša hra sa zlepšuje. Má dobrú hlavu a chápe veci,” povedal 30-ročný kanadský krídelník na adresu mladého Slováka. "Určite je to iné, než na čo bol zvyknutý. Raz som hral na širšom klzisku a bola to pre mňa obrovská zmena. Snažíme sa mu pomôcť ako len vieme, musíme byť pozitívni a konštruktívni. Všetko, čo sa práve teraz naučí, bude pre neho do budúcna mimoriadne cenné,” dodal Gallagher. Canadiens sa najbližšie stretnú v noci na utorok doma s rozbehnutým Pittsburghom.

Tomáš Tatar nebodoval ani v druhom zápase, jeho New Jersey podľahlo Detroitu na domácom ľade 2:5. Tridsaťjedenročný slovenský krídelník odohral proti svojmu bývalému klubu 14 minút a 57 sekúnd, zaznamenal jednu strelu a pripísal si dva menšie tresty. Prvý faul spravil v závere druhej tretiny pri vlastnej presilovke a kapitán Red Wings Dylan Larkin pri hre štyroch proti štyrom sekundu pred koncom prostrednej časti dostal svoj tím do vedenia 4:2. Tatar v Detroite odštartoval svoju kariéru v NHL, v rokoch 2010-2017 si obliekal dres Red Wings necelých sedem sezón.

Nováčik v profilige Pavol Regenda musel stráviť debakel Anaheimu, ktorý na úvod päťzápasového tripu prehral na ľade New Yorku Islanders 1:7. Dvadsaťdvaročný bývalý útočník Michaloviec, ktorý sa do NHL dostal bez draftu, zaznamenal vo svojom druhom zápase v kariére dve mínusky. Celkovo odohral 11 minút a 10 sekúnd (17 striedaní) a mal aj dva strelecké pokusy. Zápas začal v druhej formácii s Trevorom Zegrasom a Frankom Vatranom. Po strele domáceho obrancu Adama Pelecha odišiel podľa zámorských médií s bolesťami na striedačku, ale zápas dohral.

Tampa Bay s Erikom Černákom inkasovala v Pittsburghu šesť gólov (2:6), slovenský obranca mal dve mínusky. Na ľade strávil 20 minút a 45 sekúnd, najviac z troch duelov tejto sezóny. Dvojnásobný víťaz Stanley Cupu zaznamenal tri hity, zblokoval jednu strelu a v oslabeniach odohral 4 minúty a 3 sekundy.