Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: Tampa Bay s Černákom zdolala NY Islanders aj v druhom zápase

Hokejisti Tampy Bay Lightning uspeli aj v druhom súboji finále play off Východnej konferencie NHL proti NY Islanders. Foto: TASR/AP

Tretí duel je v Edmontone na programe v noci na sobotu o 2.00 SELČ.

Edmonton 10. septembra (TASR) - Hokejisti Tampy Bay Lightning uspeli aj v druhom súboji finále play off Východnej konferencie NHL. V noci na štvrtok zdolali New York Islanders 2:1 a v sérii vedú 2:0 na zápasy. Slovenský obranca Erik Černák odohral za Tampu 15:36 minúty a pripísal si jeden strelecký pokus. Tretí duel je v Edmontone na programe v noci na sobotu o 2.00 SELČ.

Víťazný gól Lightning strelil 8,8 sekundy pred koncom riadneho hracieho času ruský útočník Nikita Kučerov. Tampa v záverečných sekundách zavrela "ostrovanov" v ich pásme, Yanni Gourde a Ondřej Palát ešte Semjona Varlamova neprekonali, ale podarilo sa to Kučerovovi strelou bez prípravy po krížnej prihrávke obrancu Ryana McDonagha. "Stretli sme sa očami. Vedel som, čo spraví a on asi vedel, čo spravím ja. Dal mi pekný krížny pas a mne už zostávalo len trafiť bránku. Urobil to skvele," uviedol pre nhl.com hrdina zápasu. Islanders po "výprasku" 2:8 v prvom stretnutí, pod čo sa podpísalo aj cestovanie z Toronta do Emontonu a krátky čas na prípravu, vstúpili do zápasu výborne. Už po 84 sekundách sa presadil útočník štvrtej formácie Matt Martin a svojím piatym gólom v play off otvoril skóre. "Je to krutá prehra. Stále veríme, že môžeme túto sériu vyhrať. Keď budeme hrať ako dnes, tak rozhodne šancu máme. Po debakli sme zareagovali dobre, ale musíme ešte nájsť cestu k víťazstvám," povedal Martin.

Tampa vyrovnala minútu a pol pred koncom prvej tretiny zásluhou Victora Hedmana, švédsky obranca prekonal Varlamova strelou od modrej čiary a dal svoj siedmy gól v play off. "Do nášho prvého gólu hrali Islanders dobre, tlačili nás. Gól zo záveru tretiny nám pomohol a naštartovali sme sa," povedal Hedman, ktorý skóroval vo štvrtom zápase za sebou. Dlhšiu sériu v play off spomedzi obrancov mal v histórii NHL len Paul Coffey, ktorý sa v roku 1983 zapísal medzi strelcov v piatich stretnutiach v rade.

Islanders mohli ísť v tretej tretine do vedenia, ale nevyužili 38-sekundovú presilovku o dvoch hráčov, čo bol jeden z kľúčových momentov duelu. "Presilovku piatich proti trom treba jednoducho využiť. Mali sme na to veľa času. To bolo rozhodujúce," poznamenal útočník newyorského tímu Brock Nelson.

Škvrnou na víťazstve "bleskov" je zranenie najproduktívnejšíeho hráča tímu a druhého najlepšie bodujúceho hráča celej play off Braydena Pointa, ktorý odstúpil zo zápasu v druhej tretine. Dvadsaťštyriročný center sa pravdepodobne zranil na konci prvej tretiny, keď spadol pri mantineli po kontakte s obrancom Islanders Ryanom Pulockom. V druhej časti sa ešte na ľad vrátil, ale absolvoval len dve striedania a potom ľad opustil. "Zatiaľ nemám správy o jeho zdravotnom stave. Viem, že s jeho povahou a súťaživosťou bolo aj pre neho veľmi ťažké prijať fakt, že sa nemohol vrátiť na ľad. Uvidíme aké správy budú zajtra," povedal tréner Tampy Jon Cooper.

"Blesky" dohrali zápas len s deviatimi útočníkmi, pretože už v prvej tretine dostal trest na päť minút a do konca zápasu za narazanie na mantinel Alex Killorn. Obeťou jeho nešetrného zákroku bol Nelson, ktorý zamieril do ošetrovne, ale do zápasu sa vrátil. V zostave Islanders dostal šancu Andrew Ladd, ktorý nahradil Derricka Brassarda a nastúpil na svoj prvý zápas v play off od roku 2016. Lightning vyhrali šiesty zápas play off za sebou a priblížili sa k postupu do tretieho finále v klubovej histórii (2004, 2015). Víťazstvo vychytal Andrej Vasilevskij, ruský brankár zastavil 27 striel Islanders.

Play off NHL:



finále Východnej konferencie, druhý zápas:

TAMPA BAY LIGHTNING - NEW YORK ISLANDERS 2:1
(1:1, 0:0, 1:0)
Góly: 19. Hedman (Goodrow), 60. Kučerov (McDonagh) - 2. Martin (Leddy). Brankári: Vasilevskij - Varlamov, strely na bránku: 21:28. Stav série: 2:0

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 15:36 0 0 0 0 1 0
/pozn.: čas na ľade, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/