Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: Tampa s Černákom zvíťazila v Buffale 6:1, hetrik Kučerova

Nikita Kučerov v zápase proti Buffalu 11. januára 2021. Foto: TASR/AP

Ruský útočník dosiahol štvrtý hetrik v profiligovej kariére.

New York 12. januára (TASR) - Hokejisti Tampy Bay so slovenským obrancom Erikom Černákom zvíťazili v noci na stredu v zámorskej NHL na ľade Buffala jednoznačne 6:1. Na triumfe dvojnásobného obhajcu Stanleyho pohára sa hetrikom podieľal Nikita Kučerov, boli to pre neho prvé tri góly po návrate po zranení.

Ruský útočník dosiahol štvrtý hetrik v profiligovej kariére. "Je to špeciálny hráč a dokazuje to v každom zápase. Má neskutočný prehľad, cit pre výber miesta a techniku," povedal na adresu Kučerova pre nhl.com tréner Tampy Jon Cooper. Kapitán "bleskov" Steven Stamkos sa pod výhru podpísal gólom a dvomi asistenciami, Alex Killorn pridal tri asistencie. Hráči Lightning vyhrali tretí z uplynulých štyroch zápasov. Černák bol časom 20:32 min. druhým najviac vyťažovaným hráčom Tampy, rozdal dva bodyčeky a zblokoval dve strely. Andrej Vasilevskij chytil 17 striel a zaznamenal 20. víťazstvo v sezóne. Sabres sa okrem prehry museli vyrovnať aj so zranením brankára, po prvej tretine sa už medzi žŕdky nevrátil Ukko-Pekka Luukkonen a vystriedal ho Malcolm Subban. Pre nešpecifikované zranenie nedohral duel ani útočník Lightning Ondřej Palát, ktorý otvoril skóre duelu. Debut v drese Buffala absolvovala osmička draftu 2020, útočník Jack Quinn. Kučerov sa v počte hetrikov v drese Tampy Bay vyrovnal Tylerovi Johnsonovi, viac majú na konte len Stamkos (9), Martin St. Louis (8) a Vincent Lecavalier (6).

Vancouver podľahol domácej Floride 2:5 a utrpel prvú prehru v riadnom hracom čase od nástupu trénera Brucea Boudreaua. Slovenský brankár Jaroslav Halák bol na striedačke, za Canucks chytal Thatcher Demko, ktorý inkasoval päť gólov z 26 striel. "Bolo tam veľa vecí, ktoré sme robili zle. Nikoho nebaví prehrávať, ale aspoň nás to vráti na zem," povedal tréner Canucks. Dva góly v drese víťazov strelil Sam Reinhart, obranca Aaron Ekblad nazbieral tri body za gól a dve asistencie. Kapitán "panterov" Aleksander Barkov strelil svoj tretí gól v oslabení v sezóne a desiaty v kariére, čím v klubových rekordoch prekonal Pavla Bureho. Viac gólov v početnej nevýhode strelili v drese Floridy len Radek Dvořák (16) a Tom Fitzgerald (12). Skvelý výkon podal v bránke Panthers Sergej Bobrovskij, ktorý zlikvidoval 42 striel Canucks.

Fantastický návrat na ľad po júnovej operácii kolena zažil útočník Pittsburghu Jevgenij Malkin. Tritsapäťročný ruský center strelil vo svojom prvom zápase v sezóne dva góly, pridal asistenciu a výraznou mierou sa podieľal na víťazstve "tučniakov" v Anaheime 4:1. "Tréner Mike Sullivan mi pred zápasom povedal, aby som hral jednoducho, mal kratšie striedania a že to bude v poriadku. Snažil som sa počúvať jeho rady a fungovalo to. Som rád, že mám prvý zápas za sebou, teším sa z gólov a víťazstva," povedal Malkin. Dvakrát sa presadil aj Jeff Carter, brankár Tristan Jarry si pripísal 25 úspešných zásahov. Malkin zaznamenal v NHL 63. zápas s viac ako jedným gólom, prvý od 10. marca 2020. Spomedzi aktívnych hráčov sú pred ním v tejto štatistike len Alexander Ovečkin z Washingtonu Capitals (154), jeho spoluhráč Sidney Crosby (85), Steven Stamkos z Tampy Bay Lightning (80) a Carter (65). Ruský útočník zaznamenal 74. víťazný gól v kariére, čím v historických tabuľkách Penguins vyrovnal zápis Maria Lemieuxa. Na lídra Jaromíra Jágra (78) stráca štyri víťazné zásahy. V závere mohol Malkin pri power play Ducks zaútočiť na svoj 13. hetrik v kariére v NHL, ale prihral lepšie postavenému Carterovi a ten spečatil víťazstvo Penguins. Trojnásobný víťaz Stanley Cupu nastúpil ako štvrtý hráč histórie na 16. sezónu v drese Pittsburghu a zaradil sa na zoznam k Mariovi Lemieuxovi (17), Crosbymu (17) a obrancovi Krisovi Letangovi (16).

Alex DeBrincat prispel dvomi gólmi k víťazstvu Chicaga na ľade Columbusu 4:2. Skórovali aj obrancovia Calvin de Haan a Connor Murphy, triumf vychytal brankár Marc-Andre Fleury, ktorý zlikvidoval 24 striel. De Haan čakal na gól v NHL 71 zápasov, presadil som po takmer roku. Blue Jackets prehrali štyri z uplynulých piatich zápasov, dvakrát za sebou vyhrali naposledy na konci novembra. "Sme v ťažkej situácii a tento zápas sme mali vyhrať. Trápime sa, stále nám niečo chýba. Mrzí ma tretí gól, ušiel môj hráč, mal som tomu zabrániť," povedal útočník Columbusu Gustav Nyquist, ktorý strelil gól a pridal asistenciu. Blackhawks vyhrali v Columbuse siedmy zápas za sebou.

Nashville v zápase dvoch najlepších tímov Centrálnej divízie zdolal Colorado 5:4 po predĺžení. O víťazstve Predators rozhodol svojím druhým gólom v zápase Matt Duchene. "Vedeli sme, že to bude náročný zápas, som rád, že sme to zvládli," povedal autor víťazného gólu. Predators viedli po prvej tretine 2:0, ale hostia vyrovnali v prostrednej časti dvomi rýchlymi gólmi. Colorado malo na každý ďalší gól domácich odpoveď a získalo aspoň bod. Na 4:4 vyrovnal ďalším krásnym gólom obranca Cale Makar, ktorý je so 16 presnými zásahmi na čele štatistík spomedzi zadákov. "Chceli sme viac ako bod, ale na druhej strane sme museli opäť doťahovať. V predchádzajúcich siedmich zápasoch sme vždy prehrávali. Nie je to ideálny scenár, ale my si vždy veríme, že zápas otočíme," povedal Makar. Dve asistencie zaznamenal útočník "lavín" Nazem Kadri a s 35 gólovými prihrávkami sa dostal na čelo štatistík NHL. Skóre duelu otvoril domáci útočník Tanner Jeannot, ktorý strelil svoj 12. gól a je najlepší kanonier spomedzi nováčikov celej ligy.

Toronto stratilo vo Vegas vedenie 3:1, ale napokon si hráči Maple Leafs odniesli z "mesta hriechu" víťazstvo 4:3 po nájazdoch. V nich rozhodol William Nylander, ktorý predtým aj skóroval v prvej tretine. Jack Campbell zaznamenal 31 úspešných zákrokov a dosiahol 18. víťazstvo v sezóne, čím si vytvoril kariérne maximum. "Javorové listy" bodovali v šiestom zápase za sebou. Útočník Toronta Auston Matthews skóroval v ôsmom zápase vonku v sérii, čím vyrovnal klubový rekord Daniela Maroisa (1989-90), Franka Mahovlicha (1960-61) a Babea Dyea (1920-21).

O víťazstve San Jose nad Detroitom 3:2 rozhodol v predĺžení kapitán Logan Couture. Sharks majú v tejto sezóne v predĺženiach bilanciu 6-0. Pri všetkých góloch "žralokov" bol obranca Brent Burns, ktorý v druhom zápase za sebou zaznamenal tri asistencie. Vo veku 36 a viac rokov to pred ním v NHL dokázal len bývalý obranca Red Wings Nicklas Lidström v roku 2007.

sumáre NHL:



Buffalo Sabres - Tampa Bay Lightning 1:6 (0:2, 0:3, 1:1)
Góly: 46. Hinostroza (Miller, Butcher) - 3. Palát (Hedman, Rutta), 11. Cirelli (Sergačov, Killorn), 21. Kučerov (Stamkos, Point), 31. Kučerov (Perry, Stamkos), 35. Stamkos (Killorn, Cirelli), 54. Kučerov (Hedman, Killorn). Brankári: Luukkonen (21. Subban) - Vasilevskij, strely na bránku: 18:36, 8368 divákov.

Columbus Blue Jackets – Chicago Blackhawks 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Góly: 13. Jenner (Nyquist, Werenski), 59. Nyquist - 14. DeBrincat (Stillman), 36. de Haan (Kurashev, Entwistle), 47. Murphy (Toews, Kane), 60. DeBrincat (Stillman). Brankári: Korpisalo - Fleury, strely na bránku: 26:20, 15.444 divákov.

Florida Panthers - Vancouver Canucks 5:2 (2:1, 3:0, 0:1)
Góly: 6. Ekblad (Vatrano, Lundell), 7. Reinhart (Gudas, Barkov), 29. Reinhart (Huberdeau, Ekblad), 30. Mamin (Lundell, Vatrano), 40. Barkov (Ekblad, Reinhart) - 12. Dickinson (Garland, Hunt), 45. Lammikko (Hunt, Highmore). Brankári: Bobrovskij - Demko, strely na bránku: 26:44, 15.041 divákov.

Nashville Predators – Colorado Avalanche 5:4 pp (2:0, 1:2, 1:2 - 1:0)
Góly: 3. Jeannot (Luff, Sissons), 20. Kunin (Josi), 38. Kunin (Cousins), 50. Duchene (Carrier, Josi), 64. Duchene (Josi, Granlund) - 29. Aube-Kubel (Kadri, Makar), 32. Burakovsky (Aube-Kubel, Girard), 46. MacKinnon (Makar, Kadri), 54. Makar (Ničuškin, Girard). Brankári: Saros - Kuemper, strely na bránku: 32:44, 17.159 divákov.

Anaheim Ducks - Pittsburgh Penguins 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)
Góly: 29. Silfverberg (Milano) - 2. Carter (Pettersson), 24. Malkin (Letang, Guentzel), 35. Malkin (Marino, Kapanen), 58. Carter (Malkin, Kapanen). Brankári: Stolarz - Jarry, strely na bránku: 26:34, 11.431 divákov.

Vegas Golden Knights - Toronto Maple Leafs 3:4 pp a sn (1:1, 0:2, 2:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 13. Kolesar (Dadonov, Stephenson), 42. Karlsson (Smith, Janmark), 52. Pietrangelo (Marchessault, Stone) - 2. Nylander (Rielly, Kerfoot), 32. Matthews (Bunting, Kaše), 37. Michejev (Simmonds, Holl), rozh. nájazd Nylander. Brankári: Lehner - Campbell, strely na bránku: 34:18, 17.911 divákov.

San Jose Sharks - Detroit Red Wings 3:2 pp (1:0, 0:1, 1:1 - 1:0)
Góly: 15. Meier (Dahlén, Burns), 44. Truchon-Viel (Burns), 61. Couture (Burns, Dahlén) - 40. Bertuzzi (Hronek, Seider), 42. Leddy (Hronek, Bertuzzi). Brankári: Hill - Nedeljkovic, strely na bránku: 40:19, 10.489 divákov.

Philadelphia Flyers - Carolina Hurricanes (odložené)
Calgary Flames - New York Islanders (odložené)

Slovák v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 20:32 0 0 0 0 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty