Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: Tatar prispel k triumfu Montrealu gólom aj víťazným nájazdom

Slovenský hokejový reprezentant v drese Montrealu Tomáš Tatar, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tatar sa presadil v 34. minúte duelu, keď vyrovnal na 2:2, v závere druhej časti hry asistoval Joelovi Edmundsonovi, ktorý poslal domácich do vedenia.

New York 21. marca (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar strelil gól, pridal asistenciu a premenil víťazný nájazd pri triumfe Montrealu v sobotnom zápase NHL. Canadiens zdolali na svojom ľade Vancovuer 5:4 po nájazdoch. Na výhre Dallasu v Detroite 3:0 sa podieľal aj obranca Andrej Sekera, ktorý dosiahol svoj druhý zásah v tejto sezóne.

Tatar sa presadil v 34. minúte duelu, keď pri avizovanom vylúčení presnou strelou zápästím vyrovnal na 2:2. Bol to jeho šiesty gól v sezóne a prvý od 25. februára. Ukončil tak jedenásťzápasové čakanie na presný zásah. V závere druhej časti hry potom Tatar asistoval pri góle obrancu Joela Edmundsona, ktorý poslal domácich do vedenia 3:2. V divokom zápase však Canucks v priebehu úvodnej minúty tretej tretiny otočili na 4:3 vo svoj prospech a do predĺženia poslal duel Brendan Gallagher. "Bol to zápas ako na hojdačke. Som rád, že sme sa po zlom vstupe do tretej tretiny nepoložili a vyrovnali. V predĺžení sme boli lepší a napokon sme za to boli odmenení. Dva body sú veľmi cenné," povedal Tatar v pozápasovom rozhovore pre klubový web Canadiens. Pre slovenského útočníka to bol 20. bod v prebiehajúcom ročníku (6+14).

V nájazdoch prekonal brankára Bradena Holtbyho v šiestej sérii, keď sa blysol krásnym blafákom. Bol to jeho druhý nájazd v sezóne a prvý úspešný. "Skúsil som podobný pohyb ako naposledy. Som rád, že to vyšlo. Potom som veril, že Carey Price ďalší nájazd chytí a podarilo sa," dodal Tatar po vôbec prvom víťazstve Montrealu po predĺžení, alebo nájazdoch v tejto sezóne. Slovenský útočník bol na ľade 18 a pol minúty, okrem dvoch kanadských bodov si pripísal aj tri plusky, jednu strelu a stal sa prvou hviezdou zápasu. Canadiens figurujú v Severnej divízii na štvrtom mieste, na konte majú o dva body viac ako Canucks, ktorí odohrali o štyri zápasy viac. Do play off postúpia prvé štyri tímy z každej divízie. Montreal nastúpil bez Tylera Toffoliho, ktorého tesne pred zápasom vyradilo zranenie. V deviatich zápasoch medzi Montrealom a Vancouverom padlo 67 gólov. Vancouver nevyhral v Montreale v riadnom čase 14 rokov, naposledy 16. januára 2007.

Tridsaťštyriročný Sekera v 29. minúte zdvojnásobil vedenie Stars, keď jeho nahadzovaný puk z modrej čiary prekvapil brankára Thomasa Greissa. Pre 34-ročného obrancu to bol druhý zásah a tretí bod v tomto ročníku. Dallas uspel v riadnom hracom čase prvýkrát po piatich zápasoch. Aj o ďalšie dva góly Stars sa postarali "sviatoční" strelci. Skóre otvoril svojím prvým zásahom v NHL od roku 2017 Tanner Kero a na konečných 3:0 zvýšil Ty Dellandrea, ktorý sa presadil len druhýkrát v sezóne. Brankár Anton Chudobin nepustil za chrbát ani jednu z 21 striel, dosiahol tretí shutout v sezóne a jedenásty v kariére. "Nesústredil som sa na čisté konto. Dôležité bolo víťazstvo," povedal ruský brankár pre nhl.com. Dallas naposledy "vygumoval" strelcov Detroitu 17. novembra 2000, keď si čisté konto pri víťazstve 1:0 pripísal Ed Belfour. Sekera odohral takmer 17 minút a pripísal si aj plusový bod.

Tretie víťazstvo za sebou dosiahla Tampa Bay, ktorá si poradila s Chicagom 4:1. Výrazne k tomu prispel švédsky obranca Viktor Hedman, autor troch asistencií. Slovenský obranca Erik Černák strávil na ľade v drese "bleskov" 21:57 minúty a inkasoval dve trestné minúty. V bránke žiaril Andrej Vasilevskij, ktorý chytil 30 striel a zaznamenal svoje 11. víťazstvo za sebou. Vyrovnal tak rekordnú klubovú sériu Louisa Dominguea z prelomu rokov 2018 a 2019. "Podržal nás najmä v druhej tretine, ale mali sme mu viac pomôcť. Vieme, že máme za sebou najlepšieho brankára na svete, ale nemali by sme sa ne neho tak často spoliehať a nechať to len na neho," povedal kapitán Lightning Steven Stamkos, ktorý mal bilanciu 1+1. Chicago prehralo šesť z posledných sedem zápasov.

Mika Zibanejad rozhodol v závere o víťazstve New Yorku Rangers vo Washingtone. Švédsky center prelomil 2:32 pred koncom nerozhodný stav a dostal svoj tím do vedenia 2:1, keď obral o puk obrancu Capitals Brendena Dillona a skóroval presnou strelou ponad rameno Iľju Samsonova. "Snažil som sa Dillonovi len znepríjemniť život, ale keď som ho strčil, tak spadol a zrazu som bol sám pred brankárom. Padlo to dnu, teším sa," povedal Zibanejad. Gól a asistenciu si pripísal Pavel Bučnevič, Keith Kinkaid zaznamenal 28 zásahov. Do prázdnej bránky poistil triumf hostí Brett Howden. Capitals so Zdenom Chárom a Richardom Pánikom v zostave ukončili sedemzápasovú víťaznú sériu. Až traja hráči odohrali svoj jubilejný 500. zápas v NHL, medzi nimi aj Pánik. Slovenský útočník však veľa priestoru nedostal, odohral len 4 minúty a 28 sekúnd a od polovice zápasu ho už tréner Peter Laviolette na ľad neposielal. Pánik si v 500 dueloch za Tampu Bay, Toronto, Chicago, Arizonu a Washington pripísal na konto 190 bodov (87+103). Okrem neho nastúpili na 500. duel v profilige aj Jevgenij Kuznecov (Washington) a Jacob Trouba (NYR). Po sedemzápasovom treste sa do zostavy Caps vrátil Tom Wilson a zaznamenal asistenciu. Chára hral necelých 14 minút, mal jeden mínusový bod a zaznamenal jednu strelu.

Hráči Pittsburghu potvrdili dobrú formu, keď zvíťazili na ľade New Jersey 3:1. Penguins vyhrali siedmy z uplynulých deviatich duelov. Bryan Rust a Jake Guentzel prispeli k triumfu zhodne gólom a asistenciou, kapitán hostí Sidney Crosby si pripísal dve asistencie.

V ďalšom stretnutí Florida zdolala Nashville 2:0. V oboch góloch Panthers mal prsty útočník Anthony Duclair (1+1), čistým kontom sa blysol brankár Chris Driedger. Predators od debaklu zachránil Juuse Saros, ktorý chytil 47 striel a vyrovnal svoje kariérne maximum v NHL. Driedger zaznamenal druhý shutout v kariére. Švédsky útočník Floridy Patric Hörnqvist odohral svoj 800. zápas v NHL.

Colorado rozdrvilo doma Minnesotu 6:0 a natiahlo víťaznú sériu v NHL už na šesť zápasov. Hráči Avalanche nadviazali na piatkové víťazstvo nad "divochmi" 5:1. Už piaty shutout v sezóne zaznamenal Philipp Grubauer (31 zákrokov), čo je najviac spomedzi brankárov v celej súťaži.

Connor McDavid sa ako prvý hráč v tejto sezóne dostal na hranicu 60 bodov. Kapitán Edmontonu prispel gólom a asistenciou k víťazstvu Oilers nad Winnpegom 4:2. McDavid bodoval v deviatom zápase za sebou a celkovo má bilanciu 21+39. V 56-zápasovej základnej časti by pri tomto tempe atakoval 100-bodovú métu.

Trojzápasovú sériu prehier ukončilo Toronto, keď zdolalo doma Calgary 2:0. Góly strelili Jason Spezza a Zach Hyman, čisté konto (31 zákrokov) vychytal Jack Campbell. Pod víťazstvo Arizony nad Anaheimom 5:1 sa veľkou mierou podieľal útočník Derick Brassard, ktorý strelil tri góly a tešil sa z prvého hetriku v NHL.

NEW JERSEY DEVILS - PITTSBURGH PENGUINS 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)
Góly: 8. Palmieri (Vatanen, Bratt) - 25. Aston-Reese (Lafferty, Pettersson), 27. Rust (Guentzel, Crosby), 55. Guentzel (Crosby). Brankári: Wedgewood - DeSmith, strely na bránku: 25:29.

FLORIDA PANTHERS - NASHVILLE PREDATORS 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Góly: 30. Barkov (Duclair, Weegar), 60. Duclair (Verhaeghe). Brankári: Driedger - Saros, strely na bránku: 49:21.

COLORADO AVALANCHE - MINNESOTA WILD 6:0 (2:0, 3:0, 1:0)
Góly: 5. Makar (Landeskog, MacKinnon), 12. Landeskog (MacKinnon, Makar), 21. Rantanen (Landeskog, Grubauer), 22. Jost (Donskoi, Graves), 39. Toews (MacKinnon, Saad), 45. Ničuškin (Graves, Donskoi). Brankári: Grubauer - Kahkonen, strely na bránku: 42:31.

TAMPA BAY LIGHTNING - CHICAGO BLACKHAWKS 4:1 (1:0, 3:0, 0:1)
Góly: 7. Point (Killorn, Stamkos), 22. Cirelli (Sergačov, Hedman), 35. Gourde (Coleman, Hedman), 39. Stamkos (Killorn, Hedman) – 45. DeBrincat ( Kubalík, Kurashev). Brankári: Vasilevskij - Subban, strely na bránku: 29:31.

CAROLINA HURRICANES - COLUMBUS BLUE JACKETS 2:3 pp a sn (0:0, 1:0, 1:2 - 0:0, 0:1)
Góly: 35. Svečnikov (Pesce, Fast), 56. Foegele (Hamilton, Martinook) - 41. Bjorkstrand (Stenlund), 60. Jones (Laine, Roslovic), rozh. náj. Bjorkstrand. Brankári: Reimer - Merzlikins, strely na bránku: 37:31.

DETROIT RED WINGS - DALLAS STARS 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Góly: 38. Kero (Oleksiak), 49. SEKERA (Faksa), 54. Dellandrea (Hintz, Lindell). Brankári: Greiss - Chudobin, strely na bránku: 21:33.

NEW YORK ISLANDERS - PHILADELPHIA FLYERS 6:1 (4:1, 0:0, 2:0)
Góly: 7. Pageau (Wahlstrom, Bailey), 9. Eberle (Barzal, Hickey), 11. Cizikas, 16. Cizikas (Hickey, Wahlstrom), 50. Beauvillier (Nelson), 56. Bailey - 18. Farabee (Laughton). Brankári: Sorokin - Hart, strely na bránku: 28:24.

MONTREAL CANADIENS - VANCOUVER CANUCKS 5:4 (1:0, 2:2, 1:2 - 0:0, 1:0)
Góly: 7. Suzuki (Drouin, Weber), 34. TATAR (Danault, Mete), 39. Edmundson (Weber, TATAR), 46. Gallagher (Danault), rozh. náj. TATAR - 21. Virtanen (Miller), 29. Boeser (Hughes, Horvat), 41. Horvat (Hughes, Höglander), 41. Motte (Hawryluk, Benn). Brankári: Price - Holtby, strely na bránku: 40:18.

TORONTO MAPLE LEAFS - CALGARY FLAMES 2:0 (1:0, 1:0, 0:0)
Góly: 19. Spezza (Muzzin), 37. Hyman (Tavares, Galchenyuk). Brankári: Campbell - Rittich, strely na bránku: 33:31.

WASHINGTON CAPITALS - NEW YORK RANGERS 1:3 (0:1, 0:0, 1:2)
Góly: 46. Carlson (Wilson, Bäckström) - 18. Bučnevič (Fox, Zibanejad), 58. Zibanejad, 60. Howden (Strome, Bučnevič). Brankári: Samsonov - Kinkaid, strely na bránku: 29:25.

ANAHEIM DUCKS - ARIZONA COYOTES 1:5 (0:3, 0:1, 1:1)
Góly: 55. Henrique (Terry, Zegras) - 3. Brassard (Chychrun), 6. Chychrun, 16. Brassard (Ekman-Larsson, Kessel), 21. Brassard (Pitlick), 53. Keller (Garland, Schmaltz). Brankári: Miller (Stolarz) - Raanta, strely na bránku: 28:28.

SAN JOSE SHARKS - ST. LOUIS BLUES 2:5 (1:2, 1:0, 0:3)
Góly: 3. Gambrell (Burns, Donato), 29. Hertl (Meier, Knyžov) - 4. Dunn (Kyrou, O'Reilly), 7. Kyrou (O'Reilly, Perron), 45. O'Reilly (Dunn, Perron), 56. Kyrou (Krug, Perron), 59. Perron (Schwartz, O'Reilly). Brankári: Dubnyk - Husso, strely na bránku: 31:21.

EDMONTON OILERS - WINNIPEG JETS 4:2 (1:2, 0:0, 3:0)
Góly: 18. McDavid, 44. Nurse (Puljujärvi), 51. Draisaitl (McDavid, Nurse), 59. Shore (Nugent-Hopkins) - 11. Copp (Ehlers, Dubois), 16. Dubois (Ehlers, Morrissey). Brankári: Smith - Hellebuyck, strely na bránku: 37:31.

Slováci v akcii:
Tomáš Tatar (Montreal) 18:37 1 1 2 +3 1 0
Andrej Sekera (Dallas) 16:54 1 0 1 +1 1 0
Erik Černák (Tampa Bay) 21:57 0 0 0 0 1 2
Zdeno Chára (Washington) 13:44 0 0 0 -1 1 0
Richard Pánik (Washington) 04:28 0 0 0 0 0 0
/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/