Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: Tatar s dvoma asistenciami pri výhre New Jersey, prvý bod Ružičku

Slovenský hokejista New Jersey Devils Tomáš Tatar (vľavo) a hráč Calgary Flames Nikita Zadorov bojujú o puk v zápase zámorskej hokejovej NHL Calgary Flames - New Jersey Devils v Calgary v sobotu 5. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Juraj Slafkovský nedohral zápas Montrealu s Detroitom (3:2 pp a sn), keď v závere tretej tretiny tvrdo fauloval Matta Luffa.

New York 9. novembra (TASR) - Slovenský hokejový útočník Tomáš Tatar prispel dvoma asistenciami k výhre New Jersey Devils v nočnom stretnutí zámorskej NHL nad Calgary 3:2. Prvý bod za asistenciu v druhom zápase prebiehajúcej sezóny si pripísal Adam Ružička, ktorý nastúpil v elitnom útoku Flames a na ľade strávil takmer 16 minút. Juraj Slafkovský nedohral stretnutie Montrealu s Detroitom (3:2 pp a sn), keď v závere tretej tretiny tvrdo fauloval Matta Luffa a dostal trest do konca zápasu.

Tatar sa predstavil v prvom útoku "diablov", na ľade strávil 14:14 minút a do štatistík si pripísal aj jeden hit a dva plusové body. V 13 zápasoch nazbieral osem bodov za gól a sedem asistencií. New Jersey vyhralo už siedmy zápas v sérii a figuruje na druhom mieste Východnej konferencie o dva body za prvým Bostonom. Ružička nahradil v kádri Flames Jonathana Huberdeaua, ktorý nenastúpil pre problémy s nohou. Odohral 15:43 min a okrem asistencie si pripísal aj jednu strelu na bránku a dva bodyčeky.

Slafkovský odohral pred svojím vylúčením 10:33 min a raz vystrelil na bránku. Jeho zákrok prišiel 5:32 minúty pred koncom zápasu za stavu 2:2 a výrazne tak oslabil svoj tím. Detroit však nevyužil výhodu, ktorú prerušilo vylúčenie domáceho Elmera Söderbloma. Duel dospel až do nájazdov, v ktorých rozhodli o triumfe hostí Cole Caufield a Nick Suzuki, za Red Wings sa presadil len David Perron.

Erik Černák odohral takmer dvadsať minút pri prehre Tampy Bay na domácom ľade s Edmontonom, ktorý ukončil trojzápasovú sériu prehier. Slovenský obranca v zápase zblokoval najviac striel spomedzi všetkých hráčov na ľade (5). Do štatistík si pripísal tiež dva hity a jednu strelu. Tampa klesla vo Východnej konferencii na 8. miesto. "Olejári" prišli v zápase o dôležitého útočníka Evandera Kanea. Tridsaťjedenročný Kanaďan nedohral stretnutie pre hlbokú reznú ranu na ľavom zápästí. Útočník sa v Edmontone udomácnil počas minulej sezóne a zaradil sa medzi opory tímu. V súčasnom ročníku nazbieral 13 bodov v štrnástich dueloch.

Brankár Jaroslav Halák sledoval zo striedačky prehru Rangers v mestskom derby s Islanders 3:4. Hostia pritom prehrávali po dvoch tretinách 1:3, ale tromi gólmi v poslednej tretine otočili stav vo svoj prospech. Hráči z Rhode Islandu potvrdili dobrú formu a pripísali si šesť víťazstiev za posledných sedem duelov. Rangers pridali tretiu prehru po sebe a vo Východnej konferencii im patrí 10. miesto, Islanders sú tretí.

Hráči lídra Západnej konferencie Vegas Golden Knights vyhrali na ľade Toronta Maple Leafs 4:3 po predĺžení a sériu triumfov natiahli už na osem stretnutí. Po 23 sekundách predĺženia rozhodol Reilly Smith. "Robíme spoločne dobrú prácu, bavíme sa a hľadáme spôsoby, ako vyhrávať zápasy. Užívame si každú minútu," povedal strelec víťazného gólu. Vegas potvrdilo úlohu najlepšieho mužstva na klziskách súperov, kde prehralo zatiaľ iba raz. Toronto je šieste.

Ottawa nestačila doma na Vancouver. V kanadskom derby padlo až desať gólov, z čoho až šesť videli diváci v tretej tretine. Na konci boli šťastnejší hráči Canucks, ktorí vyhrali 6:4 a predĺžili tak šnúru prehier Ottawy už na šesť zápasov. Hostí v zápase potiahli všetky formácie, najvýraznejšie však prispel dvoma gólmi kapitán Bo Horvat. Zápas mohol vyzerať úplne inak, ak by Senators boli efektívnejší a využili výraznú streleckú prevahu v prostrednej časti, keď Ottawa neskórovala z devätnástich striel na súperovu bránu. "Je ťažké vyrovnať sa s takouto prehrou, pretože sme urobili veľa dobrých vecí. Je to frustrujúce," povedal kapitán Senators Brady Tkachuk. Vancouver je v Západnej konferencii trinásty s jedenástimi bodmi. Ottawe patrí vo Východnej konferencii predposledné miesto v tabuľke, získala iba osem bodov.

Winnipeg zdolal doma Dallas 5:1 a sériu výhier natiahol na tri zápasy, v tabuľke Západnej konferencie mu patrí už 3. miesto, keď preskočil práve Stars. Kanadský tím získal v dvanástich dueloch 17 bodov, čo je najlepší štart do sezóny v histórii klubu. Dvoma gólmi potiahol Jets Mark Scheifele. V drese Stars sa aj v šiestom dueli po sebe presadil americký útočník Jason Robertson. Vo veku 23 rokov a 109 dní sa stal piatym hráčom v histórii klubu, ktorý dosiahol gólovú sériu v minimálne šiestich po sebe idúcich stretnutiach. Ocitol sa tak v spoločnosti legendy klubu Mikea Modana či súčasného kapitána Jamieho Benna. O jeden gól viac strelil v sezóne 1981/82 Neal Broten.

Na druhom mieste figuruje Seattle, ktorý vyhral rovnakým pomerom nad Nashvilleom a pripísal si piaty triumf v sérii. Nováčik súťaže rozhodol o svojej výhre už v prvej tretine, ktorú vyhrali "Krakeni" 4:0. Výraznou mierou sa na víťazstve podieľala dvojica Jordan Eberle a Alexander Burakovsky. Prvý menovaný strelil v úvodnej tretine dva góly a švédsky útočník si pripísal jeden gól a dve asistencie. Dobrú formu potvrdil aj Morgan Geekie, ktorý bodoval už v piatom zápase po sebe, čo je pre 24-ročného Kanaďana najdlhšia séria v NHL. V drese Nashvillu odohral 800. zápas v kariére kanadský útočník Ryan Johansen. "Predátorom" patrí v tabuľke Západnej konferencie 12. miesto so ziskom jedenástich bodov.

Hokejisti St. Louis znovu prehrali, tentoraz na ľade Philadelphie 1:5. Do štatistík si pripísali po dva body za gól a asistenciu útočníci Noah Cates, Travis Konecny a Owen Tippett. Pre Blues to bola už ôsma prehra po sebe, čím vytvorili negatívny klubový rekord v počte prehier v riadnom hracom čase. "Mám viesť tento tím a nerobím to dostatočne, aj ostatní chlapci. Je treba pracovať viac," reagoval po zápase kapitán Ryan O´Reilly. Najhoršiu šnúru v histórii klubu predviedli "bluesmani" v sezóne 2005/06. Na ich konte vtedy svietilo 13 prehier, vrátane tých v predĺžení. V tabuľke Západnej konferencie sú aj naďalej so šiestimi bodmi na poslednom mieste. Flyers si pripísali druhú výhru po sebe a v tabuľke Východnej konferencie stúpli na siedmu priečku, získali 16 bodov.

Tretiu prehru v sérii si pripísalo Buffalo. Sabers nestačili doma na Arizonu a prehrali 1:4. S dvoma bodmi (1+1) mala na výhre najväčšiu zásluhu trojica Clayton Keller, Matias Maccelli a Liam O´Brien. Arizona tak potvrdila rastúcu formu a vyhrala tretí duel zo štyroch. V tabuľke Západnej konferencie sú Coyotes na 10. mieste s jedenástimi bodmi. "Šable" získali v doterajšom priebehu 14 bodov a sú vo Východnej konferencii na 11. mieste.

V poslednom zápase programu na seba narazili Los Angeles a Minnesota. "Králi" dokázali zvíťaziť po tesnom výsledku 1:0. O víťazovi rozhodol až v 54. minúte desiatym gólom v sezóne Gabriel Vilardi. Dvadsaťtriročný útočník vyrovnal svoj rekord v počte strelených gólov v sezóne. Podarilo sa mu to už po pätnástich stretnutiach. Hostia nedokázali prekonať Jonathana Quicka z 21 pokusov a americký brankár zaknihoval prvú nulu v sezóne. Celkovo to bol pre skúseného brankára 57. čisté konto v kariére a v súčasných tabuľkách je na 22. mieste. Quick potrebuje ešte dva shutouty, aby sa posunul do prvej dvadsiatky. "Robili sme správne všetky maličkosti. Nechali sme sa iba raz vylúčiť, čo je dôležité, ak hráte proti tímu, ktorý je dobrý v presilovkách ako Minnesota," skonštatoval 36-ročný brankár Kings.




NHL - sumáre:

Toronto Maple Leafs - Vegas Golden Knights 3:4 pp (1:2, 2:0, 0:1 – 0:1)

Góly:
6. Liljegren (Kämpf, Aston-Reese), 24. Marner (Matthews, Sandin), 27. Liljegren (Marner, Rielly) – 1. Roy (Carrier), 18. Eichel (Stone, Stephenson), 52. Smith (Karlsson, McNabb), 61. Smith (Theodore, Karlsson) Brankári: Kallgren – Thompson, strely na bránku: 31:20.



Ottawa Senators - Vancouver Canucks 4:6 (2:1, 0:1, 2:4)

Góly:
1. Batherson (DeBrincat, Bernard-Docker), 20. Hamonic (Stützle), 55. Stützle (DeBrincat), 58. Giroux (Sanderson) – 20. Horvat (Bear, Rathbone), 34. Michejev (Hughes, Pettersson), 42. Horvat (Garland), 49. Ekman-Larsson (Garland, Boeser), 55. Studnicka, 60. Pettersson (Miller, Myers) Brankári: Talbot – Martin, strely na bránku: 41:28.



Philadelphia Flyers - St. Louis Blues 5:1 (0:0, 3:0, 2:1)

Góly:
31. Allison (Provorov, Farabee), 37. Konecny (Tippett, Hayes), 40. Cates (Sanheim, Laughton), 47. Sedlák (Seeler, Cates), 60. Tippett (Konecny) – 46. O´Reilly (Barbašev, Leddy) Brankári: Sandström – Greiss, strely na bránku: 35:28.



New York Rangers - New York Islanders 3:4 (1:1, 2:0, 0:3)

Góly:
12. Chytil (Miller, Fox), 21. Kreider (Panarin, Trocheck), 34. Trocheck (Panarin, Zibanejad) – 7. Palmieri (Parise, Pulock), 41. Pelech (Palmieri, Parise), 53. Nelson (Dobson, Barzal) Brankári: Šesťorkin – Varlamov, strely na bránku: 40:26.



New Jersey Devils - Calgary Flames 3:2 (0:1, 2:0, 1:1)

Góly:
26. Graves (Hischier, TATAR), 37. Hamilton (Zetterlund, Bratt), 52. Hischier (Hamilton, TATAR) – 12. Kadri (Andersson, Lindholm), 46. Toffoli (Andersson, RUŽIČKA) Brankári: Vaněček – Markström, strely na bránku: 20:35.



Buffalo Sabres - Arizona Coyotes 1:4 (1:2, 0:0, 0:2)

Góly:
15. Thompson (Dahlin, Quinn) – 1. Crouse (Maccelli), 18. Maccelli (Valimäki, Hayton), 43. O´Brien (Moser, Keller), 58. Keller (O´Brien, Boyd) Brankári: Comrie – Vejmelka, strely na bránku: 33:24.



Detroit Red Wings - Montreal Canadiens 2:3 pp a sn (1:2, 0:0, 1:0, 0:0 – 0:1)

Góly:
17. Czarnik (Kubalík, Copp), 51. Raymond (Suter, Hronek) – 6. Hoffman (Gallagher, Harris), 20. Hoffman (Gallagher, Dvorak), rozh. sam. nájazd Suzuki. Brankári: Husso – Allen, strely na bránku: 43:33.



Tampa Bay Lightning - Edmonton Oilers 2:3 (1:1, 0:2, 1:0)

Góly:
10. Hagel (Kučerov, Point), 41. Killorn (Perbix, Point) – 8. Foegele (McLeod), 23. McDavid (Nugent-Hopkins, Barrie), 25. Draisaitl (McDavid, Hyman) Brankári: Vasilevskij – Campbell, strely na bránku: 37:29.



Winnipeg Jets - Dallas Stars 5:1 (0:0, 4:1, 1:0)

Góly:
24. Scheifele (Appleton, Connor), 25. Dubois (Perfetti, Wheeler), 27. Scheifele (Connor, Appleton), 39. Mäenalanen (Pionk, Morrisey), 58. Appleton (Lowry, Connor) – 24. Robertson (Hintz) Brankári: Helleybuyck – Wedgewood, strely na bránku: 33:22.



Seattle Kraken - Nashville Predators 5:1 (4:0, 0:1, 1:0)

Góly:
1. Eberle (Burakovsky, Bjorkstrand), 8. Borgen (Burakovsky, Geekie), 16. Burakovsky (Wennberg), 17. Eberle, 59. Tanev (Gourde) – 31. Forsberg. Brankári: Jones – Saros (17. Lankinen), strely na bránku: 20:25.

Los Angeles Kings - Minnesota Wild 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Gól:
54. Vilardi (Kopitar, Doughty) Brankári: Quick – Fluery, strely na bránku: 30:21.



Slováci v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 19:26 0 0 0 0 1 0

Adam Ružička (Calgary) 15:43 0 1 1 0 1 0

Juraj Slafkovský (Montreal) 10:33 0 0 0 0 1 15

Tomáš Tatar (New Jersey) 14:14 0 2 2 +2 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/