Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

NHL: Tatarov gól New Jersey nestačil, Florida ako prvá do play off

Na snímke z 3. apríla 2022 hráč New Jersey Devils Ty Smith (dole) sa pokúša zablokovať prihrávku Zacha Pariseho z New York Islanders počas druhej tretiny hokejového zápasu NHL v Newarku. Foto: TASR/AP

Ottawa vyhrala nad Detroitom 5:2, hetrikom sa blysol Josh Norris. Pre Detroit to bola už šiesta prehra v sérii.

New York 4. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar zaznamenal trinásty presný zásah v tejto sezóne zámorskej NHL. Presadil sa v noci na pondelok v domácom súboji New Jersey Devils s New Yorkom Islanders, no jeho gól "diablom" nestačil, podľahli 3:4. Hráči Floridy vyhrali v Buffale 5:3 a ako prví si vybojovali účasť v play off.

Tatar znížil v 46. minúte na 2:3 z pohľadu domácich. Devils potiahli rýchly útok, Andreas Johnsson prihral nepokrytému slovenskému útočníkovi, ktorý z prvej trafil presne do ľavého horného rohu bránky hostí. Bol to jeho 27. bod (13+14) v 66. zápase sezóny. Skóroval prvýkrát od 22. marca, medzitým vyšiel päť duelov gólovo naprázdno. Na jeho presný zásah odpovedal v 55. minúte Kyle Palmieri, výsledku dal konečnú podobu 66 sekúnd pred koncom Nico Hischier. Hlavnou postavou zápasu bol center "ostrovanov" Jean-Gabriel Pageau, ktorý zaznamenal čistý hetrik a pridal k nemu aj asistenciu pri víťaznom góle Palmieriho. Dosiahol svoj štvrtý hetrik v profiligovej kariére, druhý v základnej časti a prvý v drese Islanders. "Odrazilo sa ku mne niekoľko pukov. Myslím si, že dnes som stál v správnom čase na správnom mieste a puky mi pristávali na hokejke," tešil sa Pageau. Palmieri mu sekundoval s gólom a dvomi asistenciami. Obranca Islanders Adam Pelech nazbieral tri asistencie a dosiahol jubilejný 100. bod v kariére v NHL.

V bránke Islanders sa dočkal prvého štartu po vyše dvoch rokoch Cory Schneider. Tridsaťšesťročný veterán dostal šancu pri zranení Iľju Sorokina a pomohol k víťazstvu 27 úspešnými zákrokmi. "V sobotu som zistil, že budem chytať. Snažil som sa robiť rutinné činnosti, nemeniť to, čo mi prinášalo úspech. Bolo to vzrušujúce, no zároveň som trochu cítil aj nervozitu," priznal Schneider, ktorý predtým naposledy chytal ešte 4. marca 2020 ako brankár New Jersey proti St. Louis (4:2). Devils prišli o svojho ofenzívneho ťahúňa Jacka Hughesa, ten sa zranil v druhej tretine po zrážke koleno na koleno s Oliverom Wahlstromom, po ktorej zamieril do šatne a do hry sa už nevrátil. Duel nedohral pre zranenie v dolnej časti tela ani jeho spoluhráč Nathan Bastian. Tatar odohral vyše 16 minút a pripísal si štyri strely na bránku. Obranca "ostrovanov" Zdeno Chára strávil na ľade 21:22 min, rozdal dva hity a zápas skončil s tromi mínuskami, keďže bol na ľade pri všetkých inkasovaných góloch. Devils utrpeli tretiu prehru v rade a v tabuľke Východnej konferencie im patrí predposledná 15. priečka. Islanders sú po štvrtom víťazstve v sérii na 9. pozícii, ale už bez reálnej šance na postup.

Post lídra Východnej konferencie potvrdili hokejisti Floridy. Ich triumf v Buffale znamenal štvrté víťazstvo za sebou a ako prvý tím si zabezpečili miestenku v bojoch o Stanleyho pohár. Konferenciu vedú s 102 bodmi. "Hráči môžu byť na seba hrdí. Zaslúžia si uznanie," povedal tréner Floridy Andrew Brunette. "Myslím si, že to bol náš hlavný predsezónny cieľ a my sme ho splnili. Do konca základnej časti zostáva ešte veľa zápasov, tak si vychutnajme tento moment." Dva góly strelil Anthony Duclair, v druhej tretine vyrovnal na 1:1 Jonathan Huberdeau a 97. bodom v sezóne (24+73) stanovil nový rekord Panthers. O jeden bod prekonal zápis svojho spoluhráča Aleksandra Barkova zo sezóny 2018/19. "Jonathan je úžasný hokejista a zaslúži si tento rekord za to, akým spôsobom hrá. Nemohlo sa to stať lepšiemu hráčovi. Stále nás čaká ešte množstvo stretnutí, takže bude zábavné sledovať, kam to až dotiahne. Som šťastný, že môžem byť jeho spoluhráč," uviedol Barkov na adresu Huberdeaua.

Washington v zostave so slovenským obrancom Martinom Fehérvárym podľahol doma Minnesote 1:5. K víťazstvu Wild prispel Joel Eriksson Ek dvomi gólmi a asistenciou, Jordan Greenway nazbieral tri asistencie a brankár Cam Talbot si pripísal 25 úspešných zákrokov. "Divosi" potvrdili výbornú formu, vyhrali deviaty zápas z uplynulých desiatich, vyťažili z nich 19 z 20 možných bodov. Fehérváry počas 21 minút vyslal dve strely na bránku, rozdal dva bodyčeky a mal jeden mínusový bod.

Dallas bojujúci o play off utrpel nepríjemnú prehru na ľade Seattlu, kde podľahol 1:4. Nováčika podržal 29 úspešnými zákrokmi brankár Chris Driedger. O jediný gól Stars, ktorí ukončili trojzápasovú víťaznú minisériu, sa v 55. minúte postaral John Klingberg. Zo Slovákov bol v akcii len obranca Andrej Sekera, ktorý odohral za texaský tím necelých 12 minút a zblokoval dve strely súpera. Jeho krajan Marián Studenič sa do zostavy Stars nezmestil. Zaváhanie Dallasu využil Vegas, ktorý vyhral na ľade Vancouveru 3:2 po predĺžení. O triumfe hostí rozhodol v 63. minúte Shea Theodore. Vegas sa vrátil na pozíciu s druhou voľnou kartou v Západnej konferencii. Na ôsmom mieste tabuľky má rovnaký počet bodov ako siedmy Nashville, Dallas zaostáva o bod, v porovnaní s Golden Knights však má tri zápasy k dobru. Canucks strácajú na "rytierov" už osem bodov, oproti nim odohrali o zápas menej.

Ottawa vyhrala nad Detroitom 5:2, hetrikom sa blysol Josh Norris. Center prvého útoku Senators zaznamenal premiérový hetrik v profilige a dosiahol ho proti tímu, ktorému ako rodák z Michiganu v mladosti fandil. V závere gólom do prázdnej bránky dosiahol 30. gól v sezóne. "Je to pre mňa určite niečo špeciálne. Snažím sa každý večer vydať zo seba maximum, nesústrediť sa príliš na štatistiky, ale na svoje výkony. Tridsať gólov určite nedáte bez pomoci vašich fantastických spoluhráčov," povedal pre nhl.com Norris. Matheiu Joseph sa na víťazstve podieľal tromi asistenciami, Nikita Zajcev mal gól a asistenciu. Svoj 700. zápas v NHL odohral domáci Tyler Ennis, pre zranenie v hornej časti tela ho však nedohral. Pre Detroit to bola už šiesta prehra v sérii.

Edmonton triumfoval na ľade trápiaceho sa Anaheimu 6:1, slávil štvrtú výhru za sebou a poistil si tretiu priečku v Pacifickej divízii. Za Oilers zaznamenali Connor McDavid, Tyson Barrie a Brett Kulak zhodne gól a dve asistencie, Leon Draisaitl a Ryan Nugent-Hopkins si pripísali po góle a asistencii. Draisaitl pritom dosiahol jubilejný 50. gól a prekonal hranicu 100 bodov v sezóne. Druhýkrát v kariére pokoril 50-gólovú métu, viac 50-gólových sezón v drese "olejárov" ako nemecký útočník mali len Jari Kurri (4) a Wayne Gretzky (8). McDavid momentálne vedie produktivitu súťaže so ziskom 105 bodov (40+65) so štvorbodovým náskokom pred Draisaitlom (50+51). Spoluhráči z jedného tímu boli prvými hráčmi ligy so 100 bodmi v sezóne naposledy v ročníku 1995/96, v ktorom magickú métu ako prví dosiahli Mario Lemieux, Jaromír Jágr a Ron Francis v drese Pittsburghu. McDavid bodoval v 13. stretnutí v sérii, Draisaitl má šnúru o zápas kratšiu. Draisaitl zaostáva v streleckej tabuľke iba o gól za lídrom Austonom Matthewsom z Toronta (51). Ducks záver sezóny nezvládajú, utrpeli dvanástu prehru v uplynulých 13 dueloch.

NHL - sumáre:



Buffalo Sabres - Florida Panthers 3:5 (1:0, 0:3, 2:2)
Góly: 18. Okposo (Samuelsson, Eakin), 49. Skinner (Mittelstadt, Tuch), 51. T. Thompson (Skinner, Mittelstadt) - 27. Huberdeau (Giroux), 36. Lundell (Chiarot, Marchment), 38. Duclair (Forsling, Weegar), 41. Duclair (Barkov, Verhaeghe), 59. Weegar (Giroux, Barkov). Brankári: Tokarski - Knight, strely na bránku: 29:40, 11.787 divákov.

Ottawa Senators - Detroit Red Wings 5:2 (1:1, 2:0, 2:1)
Góly: 19. Zub (Tkachuk, Joseph), 23. Norris (Stützle, Tkachuk), 35. Norris (Holden, Joseph), 59. Norris (Joseph, Zajcev), 60. Zajcev (Holden) - 8. Rasmussen (Vrána, Hronek), 53. Larkin (Hronek, Staal). Brankári: Forsberg - Greiss, strely na bránku: 36:32, 16.402 divákov.

New Jersey Devils - New York Islanders 3:4 (0:2, 1:1, 2:1)
Góly: 36. Boqvist (Severson, Kuokkanen), 46. TATAR (Johnsson, Mercer), 59. Hischier (Mercer, Hamilton) - 12. Pageau (Palmieri, Pelech), 14. Pageau (Lee), 35. Pageau (Pelech, Palmieri), 55. Palmieri (Pageau, Pelech). Brankári: Daws - Schneider, strely na bránku: 30:29, 14.620 divákov.

Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights 2:3 pp (0:2, 0:0, 2:0 - 0:1)
Góly: 42. J. T. Miller (Ekman-Larsson), 50. Horvat - 7. Pietrangelo (Eichel, Stephenson), 13. Marchessault, 63. Theodore (Marchessault, Karlsson). Brankári: Demko - Lehner, strely na bránku: 28:30, 18.969 divákov.

Chicago Blackhawks - Arizona Coyotes 2:3 pp (1:0, 0:2, 1:0 - 0:1)
Góly: 2. Strome (DeBrincat), 46. P. Kane (S. Jones, DeBrincat) - 27. Carcone (Stralman), 31. Boyd (Gostisbehere, Mayo), 65. Gostisbehere (Schmaltz, Kessel). Brankári: Lankinen - Vejmelka, strely na bránku: 31:35, 19.869 divákov.

New York Rangers - Philadelphia Flyers 3:4 pp a sn (0:2, 0:0, 3:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 42. Panarin (Trouba, K'A. Miller), 56. Zibanejad (Vatrano, Lindgren), 56. Copp (Panarin, Goodrow) - 6. York (N. Thompson), 7. Tippett (Hayes), 41. Farabee (Sanheim, Lindblom), rozh. nájazd Hayes. Brankári: Šesťorkin - M. Jones, strely na bránku: 46:26, 16.005 divákov.

Washington Capitals - Minnesota Wild 1:5 (0:2, 0:1, 1:2)
Góly: 51. Hathaway (Ovečkin, Kuznecov) - 1. Eriksson Ek (Greenway, Goligoski), 2. Jost (Brodin, Hartman), 34. Eriksson Ek (Greenway, Foligno), 41. Foligno (Greenway, Eriksson Ek), 58. Deslauriers (Spurgeon, Bjugstad). Brankári: Vaněček - Talbot, strely na bránku: 26:19, 18.573 divákov.

Anaheim Ducks - Edmonton Oilers 1:6 (0:3, 0:1, 1:2)
Góly: 44. Aston-Reese - 5. Barrie (McDavid, E. Kane), 9. McDavid (Barrie, Nugent-Hopkins), 16. Nugent-Hopkins (Barrie, Kulak), 25. Puljujärvi (McDavid, E. Kane), 53. Kulak (Ceci, Draisaitl), 57. Draisaitl (Kulak). Brankári: Gibson - Smith, strely na bránku: 32:46, 13.689 divákov.

Seattle Kraken - Dallas Stars 4:1 (1:0, 0:0, 3:1)
Góly: 4. McCann (Wennberg, Soucy), 45. Donato (Soucy, Wennberg), 58. Gourde (Rask, Kuhlman), 60. Kuhlman - 55. Klingberg (Benn, Hanley). Brankári: Driedger - Oettinger, strely na bránku: 29:30, 17.151 divákov.

Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (New Jersey) 16:01 1 0 0 0 4 0
Zdeno Chára (NY Islanders) 21:22 0 0 0 -3 0 0
Martin Fehérváry (Washington) 20:59 0 0 0 -1 2 0
Andrej Sekera (Dallas) 11:47 0 0 0 0 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

Istí postupujúci do play off:

Východná konferencia
Atlantická divízia: Florida