Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

NHL: Tatarov gól nezabránil prehre New Jersey na ľade Minnesoty

Tomáš Tatar v zápase proti Minnesote 2. decembra 2021. Foto: TASR/AP

Dallas zdolal doma Columbus 3:2 a zaznamenal šiesty triumf v sérii. Dvoma gólmi sa na tom podieľal Jason Robertson, slovenský obranca domácich Andrej Sekera odohral necelých 10 minút.

New York 3. decembra (TASR) - Slovenský hokejista Tomáš Tatar zaznamenal svoj piaty gól v prebiehajúcej sezóne NHL, no jeho tím New Jersey prehral na ľade Minnesoty 2:5. Pre domácich to bolo už piate víťazstvo v rade.

Tatar sa strelecky presadil v druhom dueli za sebou, keď v 28. minúte využil prienikový pas od obrancu Dougieho Hamiltona a strelou pomedzi betóny brankára Kaapa Kahkonena znížil z brejku priebežne na 2:3 z pohľadu hostí. Viac gólov však už "diabli" nepridali a prehrali tak siedmy z uplynulých deviatich zápasov. Tatar odohral 13:29 min a mal celkovo štyri strely na bránku. Devils sa po Tatarovom góle chceli nadýchnuť k obratu z 0:3, ale ešte v druhej tretine odskočili domáci opäť na rozdiel dvoch gólov, keď sa z dorážky presadil Dmitrij Kulikov. “Dostali sme nádej, ale namiesto vyrovnania sme inkasovali. Musíme lepšie kontrolovať zápas,” povedal pre web Devils obranca Ryan Graves, ktorý znížil na 1:3. Rus Kirill Kaprizov sa v drese Minnesoty blysol dvoma gólmi a asistenciou, Ryan Hartman mal gól a dve asistencie. Najlepší nováčik minulej sezóny Kaprizov si v prvých ôsmich zápasoch sezóny pripísal len šesť asistencií, ale v uplynulých 15 dueloch nazbieral 22 bodov (9+13). “Nič som vo svojej hre nezmenil. Hovoril som to, aj keď som nebodoval, že budem pokračovať vo svojej hre a veril som, že to príde,” povedal ruský útočník pre nhl.com. Kormidelník “diablov” Lindy Ruff uznal kvality súpera: “Treba im dať kredit. Sú rýchli, šikovní a my sme na nich jednoducho v niektorých situáciách nestačili." Tatar má po 21 dueloch v drese Devils na konte jedenásť bodov (5+6).

Patrick Kane rozhodol v nájazdoch o triumfe Chicaga na ľade Washingtonu 4:3. Kapitán domácich Alexander Ovečkin sa gólovo nepresadil, pripísal si jednu asistenciu. Jeho slovenský spoluhráč, obranca Martin Fehérváry mal minutáž 19:33 s dvoma plusovými bodmi, dvoma bodyčekmi a jednou strelou na bránku. Blackhawks viedli 1:0 a 2:1, ale domáci otočili na 3:2. Duel poslal do predĺženia osem minút pred koncom obranca Seth Jones, ktorému gól peknou asistenciou pripravil pri svojom debute v NHL Josiah Slavin. “Nemohol som ísť k bránke a tak som sa otočil a zbadal som ho, že je voľný. Bol to pomerne jednoduchý pas, som rád, že to vyšlo,” povedal 22-ročný Slavin po svojom prvom bode v profilige. Chicago vyhralo vo Washingtone po takmer 16 rokoch. Capitals predtým naposledy na domácom ľade nestačili na “jastrabov” 10. januára 2006, keď prehrali 3:4 po predĺžení. Zápas nedohral obranca hostí Connor Murphy, ktorý v úvode druhej tretiny zamieril do šatne po bodyčeku Ovečkina.

Švédsky obranca Victor Hedman prispel dvoma gólmi a asistenciou k víťazstvu Tampy Bay nad St. Louis 4:2. Tridsaťročný zadák zlomil v tretej tretine nerozhodný stav 2:2 a dvomi zásahmi v priebehu 140 sekúnd rozhodol o triumfe “bleskov”. “Očakávam od seba, že budem rozdielovým hráčom v defenzíve, alebo v ofenzíve. Dnes to vyšlo tak, že som dal dva góly, ktoré rozhodli. Strieľať góly je zábava,” povedal Hedman. Obranca domácich Erik Černák odohral vo svojom druhom zápase po návrate zo zranenia 20:17 min, mal plusový bod, tri strely a štyrikrát zblokoval pokusy súpera. St. Louis pred zápasom zaradili na covidovú listinu brankára Jordana Binningtona a obrancu Justina Faulka. V bránke Blues sa predstavil Ville Husso, chrbát mu kryl pohotovostný gólman Kyle Konin. Ten naposledy chytal v minulej sezóne na univerzite v Michigane. Vedenie klubu už medzitým povolalo z farmy Charlieho Lindgrena. Obranca “bleskov” Zach Bogosian nastúpil na jubilejný 700. zápas v NHL.

Dallas zdolal doma Columbus 3:2 a zaznamenal šiesty triumf v sérii. Dvoma gólmi sa na tom podieľal Jason Robertson, slovenský obranca domácich Andrej Sekera odohral necelých 10 minút. Robertson otvoril skóre v 68. sekunde a vytvoril tak nový rekord NHL. Dallas ako prvý tím v histórii profiligy skóroval v štyroch zápasoch za sebou v úvodných 75 sekundách. Robertson mal aj posledné slovo v zápase, keď v druhej tretine uzavrel skóre. Bodoval tak v piatom zápase za sebou. “Patrí k najlepším ofenzívnym hráčom v lige. Pokojne dnes mohol dať aj hetrik. Hrá vo veľkej pohode,” povedal na adresu 22-ročného útočníka tréner Stars Rick Bowness. Dve asistencie si pripísal veterán Joe Pavelski a stal sa jedenástym hráčom v histórii NHL, ktorý vo veku 37 a viac rokov zaznamenal štyri viacbodové zápasy za sebou. Naposledy sa to podarilo Cliffovi Ronningovi v sezóne 2003-2004. V bránke Columbusu absolvoval debut v NHL dvadsaťdvaročný Rus Daniil Tarasov, ktorý chytil 34 striel. Pre “necovidové” ochorenie nemohli nastúpiť Elvis Merzlikins ani Joonas Korpisalo a tak vedenie narýchlo povolalo Tarasova z farmy v Clevelande. “Ráno o ôsmej mi zavolal generálny manažér Clevelandu Chris Clark, že ma povolali do NHL. Rýchlo som si pobalil veci, išiel na letisko a večer som už chytal,” vysvetlil Tarasov.

Brankár Jeremy Swayman zaznamenal so 42 zákrokmi tretie čisté konto v kariére a aj vďaka nemu Boston uspel na ľade Nashvillu 2:0. “Bola radosť sledovať ako hrali naši hráči v obrannom pásme. Veľmi mi pomohli,” povedal Swayman. Bruins nastúpili v druhom zápase bez suspendovaného Brada Marchanda a na lavičke znovu pre covid chýbal aj tréner Bruce Cassidy. Mužstvo tak viedol asistent Joe Sacco. O góly Bostonu sa postarali Jake DeBrusk, ktorý nedávno požiadal vedenie klubu o výmenu a obranca Brandon Carlo. Po zrážke s Tannerom Jeannotom nedohral duel obranca “medveďov” Jakub Zbořil. Na svoj 700. zápas v profilige nastúpil útočník Bruins Taylor Hall.

Florida zdolala doma Buffalo 7:4, Jonathan Huberdeau si pripísal päť bodov (1+4) a bývalý hráč Sabres Sam Reinhart štyri (1+3). Panthers prehrávali po prvej tretine 0:3 a neskôr aj 1:4, ale šiestimi gólmi za sebou, z toho štyrmi v tretej tretine, otočili skóre vo svoj prospech. Florida sa tak stala deviatym tímom v NHL, ktorému sa podaril obrat z trojgólového manka v dvoch zápasoch za sebou. Pred dvomi dňami otočili “panteri” duel s Washingtonom z 1:4 na 5:4. Sergej Bobrovskij inkasoval štyri góly z dvanástich striel, medzi žrďami ho v druhej tretine nahradil Spencer Knight a ten chytil všetkých 19 striel Buffala. “Potrebovali sme nejaké zmenu, Bob za góly nemohol. Púšťali sme súpera do brejkov, vôbec sme mu nepomohli,” povedal tréner Floridy Andrew Brunette. Huberdeau nastúpil na 614. zápas za Floridu a posunul sa na druhé miesto za Stephena Weissa (654), obranca Lucas Carlsson strelil svoj prvý gól v NHL.

Colorado vyhralo na ľade trápiaceho sa finalistu minulej sezóny Montrealu 4:1. Jonas Johansson zaznamenal 19 zásahov a a jeho tím tak odčinil stredajšiu prehru 3:8 v Toronte. “Na ten zápas sme chceli zabudnúť a teší nás, že sme takto zareagovali,” povedal Johansson, ktorý dostáva šancu po tom, ako klub v stredu zaradil na listinu zranených hráčov Darcyho Kuempera. Canadiens vyhrali z 25 zápasov len šesť a sú na 14. mieste Východnej konferencie. Obranca Montrealu si po zrážke so spoluhráčom Ryanom Poehlingom zlomil nos a zápas dohral s “klietkou” na prilbe. Cale Makar (Avalanche) sa stal prvým obrancom za posledných 32 rokov, ktorý strelil 10 gólov za menej ako 20 úvodných zápasov sezóny. Potreboval na to len 18 duelov. Naposledy sa podobný kúsok podarilo Daveovi Ellettovi v drese Winnipegu (1988-89). Obranca “lavín” Erik Johnson nastúpil na 800. zápas v NHL.

Sériu šiestich prehier zastavili hokejisti Ottawy, keď vyhrali na ľade Caroliny 3:2. Veľkou mierou sa o úspech zaslúžil Anton Forsberg, ktorý chytil 47 striel Hurricanes a vytvoril si kariérne maximum. Nerozhodný stav zlomil v tretej tretine Josh Norris, dvakrát skóroval Alex Formenton.

Po dvoch odložených zápasoch sa do akcie vrátili New York Islanders, ale opäť neuspeli. Na domácom ľade podľahli San Jose 1:2, keď v predĺžení rozhodol obranca Sharks Erik Karlsson. “Ostrovania” v zostave bez Zdena Cháru, ktorý je stále na covidovej listine a Richarda Pánika, ktorého vedenie poslalo na farmu, prehrali deviaty zápas za sebou, ale prvýkrát od 6. novembra si do tabuľky zapísali aspoň bod.

Zo špeciálneho víťazstva sa tešil tréner Calgary Darryl Sutter, ktorý doviedol “plamene” k úspechu 3:2 na ľade Los Angeles. Sutter viedol Kings v rokoch 2011-2017 a doviedol ich k dvom Stanley Cupom (2012, 2014). Proti svojim bývalým spoluhráčom sa predstavil prvýkrát aj útočník Trevor Lewis, ktorý si dres “kráľov” obliekal 12 sezón. “Pre oboch to bolo veľké víťazstvo. Hrali tu veľa rokov a majú tú veľké spomienky,” povedal Matthew Tkachuk, ktorý strelil rozdielový gól.

NHL - výsledky



Carolina - Ottawa 2:3, Washington - Chicago 3:4 pp a sn, Florida - Buffalo 7:4, Tampa Bay - St. Louis 4:2, Montreal - Colorado 1:4, NY Islanders - San Jose 1:2 pp, Minnesota - New Jersey 5:2 /T. TATAR za hostí 1+0/, Nashville - Boston 0:2, Dallas - Columbus 3:2, Los Angeles - Calgary 2:3