Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Skvelý Tatar si pripísal prvý gól v skrátenej sezóne NHL

Tomáš Tatar Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pre Tomáša Tatara to bol celkovo druhý presný zásah v štrnástom kariérnom zápase v prestížnej súťaži.

New York 14. februára (TASR) - Slovenský útočník v službách Detroitu Red Wings Tomáš Tatar zaznamenal v zámorskej hokejovej NHL v noci na štvrtok svoj premiérový gól v tejto sezóne. "Červené krídla" však doma prehrali 3:4 po predĺžení so St. Louis a hostia bez zraneného gólmana Jaroslava Haláka tak prerušili sériu piatich prehier za sebou.

Tatar otvoril skóre stretnutia už po 137 sekundách zápasu vôbec prvou strelou Detroitu na gólmana Jakea Allena. Talentovaný krídelník sa po vyhratom buly v útočnom pásme na chvíľu ocitol sám pred súperovým brankárom, namiesto okamžitého zakončenia však bleskurýchlo zamiešal pukom a chladnokrvne prekonal Allena bekhendom. Pre Tatara to bol celkovo druhý presný zásah v štrnástom kariérnom zápase v prestížnej súťaži. Rodák z Ilavy strávil na ľade spolu 12 minút a jednu sekundu a pripísal si aj plusový bod.

Tomáš Tatar skóruje do brány St. Louis.
Foto: TASR/AP
Tatar po príchode z farmárskeho mužstva Grand Rapids Griffins odohral za Detroit piaty zápas v rade, okrem gólu má na konte i jednu asistenciu, ktorú si pripísal pred šiestimi dňami proti rovnakému súperovi - Blues. Na jeho zásah nadviazal v 8. minúte Drew Miller, dvojgólový náskok však Red Wings neudržali. O výhre "bluesmanov" rozhodol v 52. sekunde predĺženia dorážkou Alexander Steen. "Víťazstvo je skutočným povzbudením pre náš tím. Je to vzpruha, ktorú sme potrebovali, aby sme začali hrať konečne ako v minulej sezóne," vyjadril sa pre zámorské médiá tréner hostí Ken Hitchcock.

Predviedol šikovné ruky i zdravú hokejovú drzosť. Premiérový gól Tomáša Tatara v skrátenom ročníku NHL patril do kategórie lahôdkových, talentovaný slovenský útočník však z neho veľkú radosť nemal. Jeho Detroit totiž podľahol divíznemu rivalovi St. Louis Blues na domácom ľade 3:4 po predĺžení, hoci v ôsmej minúte viedol 2:0.

Tatar otvoril skóre stretnutia už po 137 sekundách hry. Po vyhratom buly v útočnom pásme sa k nemu so šťastím dostal puk, 22-ročný krídelník sa neunáhlil, ale počkal na pohyb Jakea Allena, bleskurýchlo zamiešal s pukom a brankárskeho nováčika prekonal bekhendom. Pre hráča s číslom 21 na chrbte to bol jeho druhý presný zásah v štrnástom kariérnom dueli v prestížnej súťaži, ten úplne prvý strelil na Silvestra v roku 2010 proti NY Islanders. "Môj gól sa v skutočnosti nepočíta, lebo sme prehrali," vyslovil sa pre mlive.com odchovanec dubnického hokeja, ktorý strávil na ľade 12:01 minút a do štatistík si pripísal aj plusový bod. "Po tom, čo sme sa dostali do dvojgólového vedenia, sme akoby prestali hrať. Súper využil naše poľavenie, vyrovnal skóre a dokonca sa dostal aj do vedenia. Nám sa podarilo v riadnom hracom čase už len vyrovnať. Škoda, že sme nedokázali doviesť zápas do nájazdov," povzdychol si.

Vicemajster sveta z Helsínk 2012 prezradil, že brankára Allena mal dôkladne zmapovaného z pôsobenia vo farmárskej AHL. Tatar v nej obliekal dres Grand Rapids Griffins, súperov brankár zasa hájil farby Peorie Rivermen. "V posledných rokoch som proti nemu párkrát nastúpil. Ale o tom to nebolo. Kľúčové bolo, že sa puk ku mne odrazil, že sa mi podarila celkom pekná kľučka a že ju brankár zlhtol aj s navijákom," povedal pre klubovú webstránku.

Tatar nedostal pred úvodom ročníka šancu v prípravnom kempe "červených krídel", čo ho sklamalo. Výbornými výkonmi v rezervnom mužstve, kde patril k najlepším hráčom, si však v úvode februára vypýtal pozvánku do prvého tímu. Za Red Wings nastúpil v piatich stretnutiach, v ktorých nazbieral dva body (1+1). "Cítim sa ďaleko lepšie než pred dvomi rokmi, keď ma prvýkrát povolali do Detroitu. Som oveľa skúsenejším hráčom, v nohách mám viac zápasov. Aj po korčuliarskej stránke sa cítim lepšie. Základom je, aby som plnil to, čo odo mňa chce tréner a plnil to na 100 percent," dodal Tatar, ktorý nastupuje zväčša v treťom útoku Red Wings po boku švédskeho centra Joakima Anderssona a Kanaďana Patricka Eavesa.


Pittsburgh si poradil s Ottawou


Pittsburgh najmä vďaka trojbodovým zápisom Jamesa Neala (2+1) a Sidneyho Crosbyho (1+2) zdolal na svojom ľade Ottawu 4:2. Senators okrem bodov prišli aj o kľúčového obrancu Erika Karlssona, vlaňajšiemu víťazovi Norrisovej trofeje pristúpil "zlý muž" Penguins Matt Cooke pri mantineli korčuľou zadnú časť lýtka a roztrhol mi pritom achilovku. Karlsson musel z hry odstúpiť a podľa prvotných prognóz sa pre neho sezóna skončila.

Calgary si poradilo s Dallasom 7:4, keď sa hetrikom a asistenciou blysol domáci Mike Cammalleri. Pre bývalého hráča LA či Montrealu to bol piaty trojgólový duel v profiligovej kariére, pričom zahrňoval aj jeho jubilejný 200. zásah v súťaži. Cammalleri tak prestrihol dallaským "hviezdam" ich víťaznú šnúru, ktorá sa skončila po štyroch zápasoch.



Sumáre zápasov NHL:

DETROIT - ST. LOUIS 3:4 pp (2:1, 1:2, 0:0 - 0:1)

Góly: 3. TATAR, 8. Miller, 33. Dacjuk - 16. Berglund, 28. Tarasenko, 29. Stewart, 61. Steen. Brankári: Howard - Allen, strely na bránku: 18:25. Diváci: 20.066.




PITTSBURGH - OTTAWA 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)

Góly: 34. a 42. Neal, 17. Dupuis, 52. Crosby - 31. DaCosta, 31. O'Brien. Brankári: Fleury - Anderson, strely na bránku: 30:29. Diváci: 18.637.




CALGARY - DALLAS 7:4 (4:1, 2:2, 1:1)

Góly: 10., 24. a 59. Cammalleri, 4. Bouwmeester, 7. Hudler, 18. Červenka, 33. Glencross - 21. a 24. Morrow, 13. Nystrom, 42. Eakin. Brankári: Irving - Bachman, strely na bránku: 23:34. Diváci: 19.289.