Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

VIDEO: NHL: Boston s Chárom a Halákom postúpil do finále konferencie

Hokejisti Bostonu Bruins sa prebojovali do finále Východnej konferencie NHL. Foto: TASR/AP

Chára strávil na ľade vyše 26 minút, Halák nechytal. Príležitosť opäť dostal Fín Tuukka Rask, ktorý zaznamenal šiesty shutout v bojoch o Stanleyho pohár, keď vykryl všetkých 39 striel.

New York 7. mája (TASR) - Hokejisti Bostonu Bruins so slovenským obrancom Zdenom Chárom a brankárom Jaroslavom Halákom sa prebojovali do finále Východnej konferencie zámorskej NHL. V šiestom zápase 2. kola play off zvíťazili na ľade Columbusu Blue Jackets 3:0 a v celej sérii triumfovali 4:2. V konferenčnom finále sa stretnú s Carolinou Hurricanes. Chára s Halákom tak neposilnia slovenskú reprezentáciu na domácich MS.

Chára strávil v aréne Columbusu na ľade vyše 26 minút, Halák nechytal. Príležitosť opäť dostal Fín Tuukka Rask, ktorý zaznamenal šiesty shutout v bojoch o Stanleyho pohár, keď vykryl všetkých 39 striel. Peter Cehlárik nefiguroval na súpiske hostí. Bruins sa ujali vedenia v 33. minúte zásluhou Davida Krejčího. V tretej tretine pridali ďalšie góly Marcus Johansson a David Backes. "Hrali sme tvrdo, hrali sme solídne a uzavreli sme to. V druhej tretine mali veľký tlak a išlo na mňa veľa striel. Potom sme v tretej sme ubránili oslabenia vďaka kvalitnej obrane. Vždy je ľahšia práca, keď po jednej šanci neprichádza ďalšia," povedal pre nhl.com hrdina Bruins Rask. Do finále konferencie postúpil Boston prvýkrát od roku 2013, keď otočil v sérii z 1:2 na 4:2. Raska, ktorý v play off vychytal prvú nulu od roku 2014, pochválil aj tréner Bruce Cassidy. "Bol našim najstabilnejším hráčom. Vždy nás podržal, som na neho hrdý," povedal kouč "medveďov" pre Boston Globe.

Slovenský kapitán Bostonu uverejnil po zápase na svojom instagramovom konte video, na ktorom sa prihovoril fanúšikom spoločne s českým útočníkom Davidom Pastrňákom. "Dal som si dole korčule, tak sa musím postaviť na špičky," povedal Chárovi o 23 centimetrov nižší Pastrňák a pokračoval: "Neuveriteľné víťazstvo, skvelé oslabenia, veľký muž. Som hrdý, že som súčasťou tvojho tímu." Chára sa potom o 20 rokov mladšieho Pastrňáka spýtal: "Ako sa cítiš po postupe do finále konferencie?" "Je to fantastické špeciálne po tvojom boku," dodal Pastrňák.

Columbus v prvom kole play off vyradil víťaza základnej časti Tampu Bay v štyroch zápasoch, ale cez Boston, ktorý vyhral Stanley Cup naposledy v roku 2011, sa už nedostal. "Je to ťažké. Boli sme veľmi dobrý tím na ľade aj mimo neho a chceli sme ísť ďalej. Uvidíme čo sa udeje v lete," povedal zámorským médiám obranca Seth Jones. Blue Jackets čaká náročné obdobie medzi sezónami. Hviezdny ruský brankár Sergej Bobrovskij, ktorý v play off žiaril a rovnako jeho krajan, útočník Artemij Panarin sa stanú nechránenými voľnými hráčmi a obaja zatiaľ odmietli predĺženie zmluvy. Rovnaný status budú mať aj útočníci Matt Duchene a Ryan Dzingel, ktorí prišli tesne pred uzávierkou prestupov z Ottawy Senators. V úvodných dvoch zápasoch s Carolinou bude mať Boston výhodu domáceho ľadu. Colorado Avalanche zvíťazili v šiestom semifinále Západnej konferencie nad San Jose Sharks 4:3 po predĺžení a vynútili si rozhodujúci siedmy zápas. O triumfe tímu z Denveru rozhodol v 63. minúte Gabriel Landeskog.

Colorado Avalanche zvíťazili v šiestom semifinále Západnej konferencie nad San Jose Sharks 4:3 po predĺžení a vynútili si rozhodujúci siedmy zápas. O triumfe tímu z Denveru rozhodol v 63. minúte Gabriel Landeskog. Švédsky kapitán "lavín" vyhral v rohu klziska súboj s krajanom Erikom Karlssonom, puk na modrej čiare potom udržal obranca Cale Makar, poslal ho pred bránku a odrazený puk zamietol Landeskog do bránky. "Nikdy som nedal v play off gól v predĺžení pred domácimi fanúšikmi. Je to úžasné. Nebol som spokojný s mojou ofenzívou tento rok, takže som o to radšej, že som dal tento gól," povedal Landeskog pre nhl.com. Avalanche trikrát v zápase viedli, keď sa dvakrát presadil J.T. Compher a raz Tyson Jost, ale Sharks vždy dokázali odpovedať. Zápas poslal do predĺženia obranca Marc-Edouard Vlasic, ktorý aj s pripením korčule Nikitu Zadorova vyrovnal 2:28 minúty pred koncom na 3:3. "Nehrali sme tak dobre, aby sme tento zápas mohli vyhrať. V siedmom zápase musíme podať lepší výkon. Tešíme sa na to, bude hlučno v našej budove," povedal útočník "žralokov" Timo Meier. Rozhodujúci duel je na programe v noci na štvrtok v San Jose.



2. kolo play off NHL


semifinále Východnej konferencie - 6. zápas:

Columbus - Boston 0:3

/konešný stav série: 2:4, Boston postúpil do konferenčného finále/


Semifinále Západnej konferencie - 6. zápas:

Colorado - San Jose 4:3 pp

/stav série: 3:3/

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 26:04 0 0 0 0 1 0
_________________________________
/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/