Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Nič iné, len tri body, vravia si Holanďania pred zápasom s Dánmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V nabitej B-skupine ich totiž čakajú ešte Nemci a Portugalčania, teda súperi, s ktorými si nemôže byť na istom žiadna reprezentácia na šampionáte.

Charkov 8. júna (TASR) - Všetko ostatné než sobotňajšia výhra nad Dánmi posunie na futbalových ME v Poľsku a na Ukrajine Holanďanov do zložitej situácie. V nabitej B-skupine ich totiž čakajú ešte Nemci a Portugalčania, teda súperi, s ktorými si nemôže byť na istom žiadna reprezentácia na šampionáte. Aj preto považuje tréner úradujúcich vicemajstrov sveta Bert van Maarwijk hneď prvý zápas za najdôležitejší na celom šampionáte.

Pre vicemajstrov sveta iná méta ako titul európskych šampiónov neexistuje. "Prehraté finále na MS je výbornou motiváciou pre EURO," poznamenal kapitán Marc van Bommel. "Uvedomujeme si, že je to možno naša posledná šanca vyhrať spolu veľký turnaj," oznámil Dirk Kuyt, ktorý sa však bije o základnú zostavu po klubovej úrovni teraz aj v reprezentácii. "Oranžoví" totiž majú vpredu ohromnú palebnú silu, v ofenzíve tvrdia muziku samé hviezdy vo svojich klubov v tejto sezóne - v životnej forme hrajúci Robin van Persie, Arjen Robben, Wesley Sneijder alebo Klaas Jan Huntelaar, ktorý sa však podobne ako Kuyt, neprepracuje do základnej jedenástky pragmatického van Waarwijka ani po zisku titulu najlepšieho strelca v nemeckej bundeslige. Na úvodný výkop turnaja by však mala nastúpiť za Holanďanov kostra mužstva, ktoré prehralo pred dvoma rokmi finále MS v Juhoafrickej republike so Španielmi.

Holanďania majú úctyhodnú bilanciu z posledných súťažných zápasov, keď z uplynulých 25 vyhrali až 23. V ich prospech hovoria aj vzájomné štatistiky - s Dánmi neprehrali v riadnom hracom čase od roku 1967, škvrnou je iba rok 1992, keď na ME Dáni postúpili zo semifinále po remíze 2:2 na jedenástky a nakoniec sa tešili aj z titulu. V prospech "oranjes" hovorí aj fakt, že od roku 1988, keď vyhrali ME v Nemecku postúpili nepretržite zo skupiny. "Oba tímy sa poznajú, rešpektujú a hrajú tak trochu podobným štýlom. Pre mňa je to osobne najdôležitejší zápas na celých majstrovstvách," povedal novinárom pár dní pred zápasom van Maarwijk.

"Nemáme veľké hviezdy ako súper. My musíme hrať ako organizovaná jednotka a postaviť na prvé miesto kolektívny výkon," ozrejmil stratégiu Dánov obranca FC Liverpool Daniel Agger. Skúsený "vlk" na lavičke Dánov Morten Olsen zrejme aj teraz uprednostní ofenzívny štýl, čo by mohlo ponúknuť aj pre nestranného diváka skvelé divadlo. "Mám lepší pocit než pred MS pred dvomi rokmi. Každý je mentálne naladený na turnaj a hráči sú v skvelej fyzickej kondícii," priblížil svoje dojmy Olsen, ktorého tím jednoznačne vyhral kvalifikačnú skupinu. Je otázne, ako sa mladíci v dánskom drese vyrovnajú s tlakom na medzinárodnej scéne, ale napríklad talentovaný Christian Eriksen svojimi kúskami aj v Ajaxe ukázal, že dokáže rozhodovať zápasy. "Má za sebou výborné výkony v Ajaxe, je mladý, šikovný a pre Dánov bude jedným z najdôležitejších hráčov na šampionáte," predpovedal jeho klubový spoluhráč John Heitinga, ktorý sa však teraz postaví proti nemu.

Dánom by mohlo zahrať do kariet, že Holanďania majú problémy so skladaním obrany. Po odchode Giovanniho van Bronckhorsta pokrivkáva ľavá strana obrany a kolega Heitingu na stopérskom poste Joris Mathijsen sa dáva dokopy po zranení podkolennej šľachy. Zastúpiť by ho mal v 34 rokoch nie práve najrýchlejší Wilfried Bouma alebo Ron Vlaar, ktorý však neodohral za "tulipány" ani jediný duel kvalifikácie.



B-skupina, Charkov, 9. júna, 18.00 SELČ:

Holandsko - Dánsko

predpokladané zostavy:


Holandsko: Stekelenburg - van der Wiel, Heitinga, Bouma, Schaars - van Bommel, N. de Jong - Robben, Sneijder, Afellay - van Persie

tréner: Bert van Maarvijk

Dánsko: Andersen - Jacobsen, Kjaer, Agger, S. Poulsen - Zimling - Kvist, Eriksen - Rommedahl, Bendtner, Krohn-Dehli

tréner: Morten Olsen

rozhodca: Damir Skomina (Slovin.)