Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Nitra si skomplikovala záchranu, Stavjaňa: Hráči začali panikáriť

Na snímke hlavný tréner HK Nitra Antonín Stavjaňa sa usmieva na striedačke. Foto: TASR - Ján Krošlák

Situácia na dne tabuľky sa tak výrazne zamotáva. Prešovčania majú zápas k dobru a štyri kolá pred záverom základnej časti ich čaká zápas s Nitrou v domácom prostredí.

Nitra 25. januára (TASR) - Hokejisti Nitry začali nový kalendárny rok so zlepšenými výsledkami. Po sérii štyroch ligových triumfov a víťazstve v Kontinentálnom pohári však nedokázali uspieť na domácom ľade v "šesťbodovej" utorňajšej dohrávke 30. kola Tipos extraligy proti poslednému Prešovu (3:4).

Hostia sa vďaka štvrtému triumfu za sebou v tabuľke priblížil Nitre na rozdiel jedného bodu. Rozhodujúcim faktorom duelu boli presilové hry, v ktorých sa Prešovčania presadili trikrát a "corgoni" nevyužili sedem početných výhod.

Základ úspechu položili hostia v úvodnom dejstve. V 11. minúte potrestal zbytočné oplácanie Marka Stachu ich najproduktívnejší hráč Max Gerlach. Po individuálnej chybe inkasovali domáci aj o tri minúty neskôr, keď Juraj Pekarčík pri zakladaní útoku nabil nepresnou prihrávkou Ladislavovi Ščurkovi, ktorý v úniku našiel medzeru medzi betónmi Libora Kašíka. Nitrania dokázali reagovať v 16. minúte kontaktným gólom Františka Gajdoša, avšak už o 90 sekúnd bol rozdiel opäť dvojgólový, keď využil odraz od zadného mantinelu jediný zorientovaný Dante Salituro. "V šatni sa nenachádza ani jeden hráč, ktorý by nechcel tento zápas zvládnuť. Žiaľ, spravili sme množstvo individuálnych chýb a hráči začali panikáriť. Hostia dali gól zo všetkého, do čoho buchli," uviedol po zápase hlavný tréner domácich Antonín Stavjaňa.

"Corgoni" mali v závere prvého dejstva výhodu štvorminútovej presilovky, ktorú si preniesli aj do úvodu prostrednej časti. Nedokázali ju však premeniť a rovnako dopadli aj ďalšie dve presilové hry v rýchlom slede. V bezgólovej druhej tretine boli oba tímy strelecky najaktívnejšie, keď brankári Libor Kašík aj Eugen Rabčan zlikvidovali zhodne po 14 pokusov. Najmä hosťujúci brankár čelil množstvu striel od modrej čiary. "Veľmi veľa striel som ani nevidel, iba som sa postavil a so šťastím trafili puk do mňa alebo mimo bránky. Šťastie praje pripraveným. Keď je perfektná atmosféra, veľmi dobre sa mi chytá. Dôležité bolo, že sme prvú tretinu perfektne zahrali a dali góly. Presilovky a oslabenia rozhodli. Sú to neskutočne dôležité body," povedal pre TASR dvadsaťjedenročný slovenský brankár, ktorého čaká v úvode februára debutový zraz v seniorskej reprezentácii.

Na začiatku tretej tretiny sa podarilo domácim presadiť hneď dvakrát v rozmedzí 36 sekúnd. Najskôr nechytateľnou prudkou strelou znížil Jozef Baláž a nerozhodný stav zariadil od modrej čiary Martin Bodák. "V momente, keď sme vyrovnali na 3:3 som pevne veril, že zápas zvládneme," poznamenal tréner domácich. Pod Zoborom však mali posledné slovo hostia, ktorí využili v zápase tretiu presilovku a opäť to bolo po nepozornosti brániacich hráčov Nitry. Odrazený puk letiaci vzduchom videl iba lotyšský útočník Filips Buncis, ktorý ho chcel rukou poslať von z pásma, no našiel hokejku dobre stojaceho Gerlacha. Ten vsietil 25. gól v tejto sezóne a dostal sa do čela v tabuľke kanonierov. Domáci v závere ešte zatlačili hostí, ich najaktívnejší hráč Jozef Baláž najskôr v úniku mieril nad, o tri minúty neskôr jeho pokus zastavila žŕdka. "Bol to dôležitý zápas a hrali sme so súperom, ktorý je na tom podobne ako my a bojuje o záchranu. V presilovkách nám dali hneď dva rýchle góly. Vraveli sme si, kto je u nich nebezpečný na presilovke, ale neustrážili sme si to. Potom prišla individuálna chyba, ktorú tiež potrestali," povedal dvadsaťtriročný útočník, ktorý v zápase nazbieral dva body a je tak najproduktívnejší hráč Nitry v tomto ročníku (9+8).

Situácia na dne tabuľky sa tak výrazne zamotáva. Prešovčania majú zápas k dobru a štyri kolá pred záverom základnej časti ich čaká zápas s Nitrou v domácom prostredí. "Vôľa po víťazstve bola v predošlých zápasoch enormná. Musím všetkým poďakovať, hlavne hráčom, ktorí hrali oslabenia," povedal tréner hostí Juraj Faith. Nitranov čaká v piatok ďalšie dôležité stretnutie proti desiatemu Liptovskému Mikulášu. "Sme mužstvo, ktoré je spolu s Prešovom na spodku tabuľky, to má svoje príčiny. Uhrali sme nejaké víťazstvá, čo je dobré, udržali sme sa v hre. Čaká nás trinásť zápasov a každý je pre nás dôležitý," dodal Stavjaňa.