Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Nitrania proti Trenčínu v pozícii favoritov, hovorí sa i o titule

Dvojica Nitra - Trenčín Foto: TASR/Martin Baumann

Nitra je pred štartom štvrťfinálovej série favoritom, Stavjaňa však nabáda k opatrnosti:

Nitra 7. marca (TASR) - Hokejisti Nitry mali po základnej časti dôvod na spokojnosť. Tretie miesto im pred štvrťfinále play off zaručilo výhodu domáceho prostredia a súpera, nad ktorým počas sezóny dominovali - Duklu Trenčín. Pod Zoborom sa tak síce opatrne, ale predsa skloňuje aj slovíčko titul.

Oba kluby patria k pravidelným účastníkom záverečných bojov sezóny, no napriek tomu sa v play off stretnú vôbec prvýkrát. V lepšej pozícii odštartujú zverenci trénera Antonína Stavjaňu, ktorí skončili po základnej časti na tretej priečke, pričom dlho bojovali s Košicami o druhé miesto. Dukla postúpila zo šiestej pozície, keď nazbierala o 21 bodov menej ak jej štvrťfinálový súper.

"Som rád, že sme do konca bojovali o popredné pozície, zišli sme sa tu dobrá partia hráčov a verím, že sa nám bude dariť aj v play off. Trenčín je určite ťažký súper, ale veríme, že keď v každom zápase podáme maximálny výkon, tak ich zdoláme," vyhlásil Jozef Stümpel, ktorý prišiel do tímu pred sezónou a ihneď sa stal jej lídrom. Štyridsaťročný center nazbieral v 52 dueloch 50 bodov, v tímovej produktivite bol lepší iba Roman Tománek s 52 bodmi. "O titule je zatiaľ ťažko hovoriť, no naším cieľom je dostať sa čo najďalej. Samozrejme, najprv musíme zvládnuť prvé kolo a potom sa uvidí," pokračoval skúsený reprezentant, ku ktorému sa pridal aj obranca Martin Bača: "Trenčín je určite ťažký súper, ale ja dúfam, že ich zdoláme a že sa dostaneme až do finále."

Na snímke radosť hráčov Trenčína
Foto: TASR/Milan Kapusta

Nitrania vyšli zo zápolenia úspešnejšie
Nitrania odohrali v prebiehajúcej sezóne s Trenčínom šesť duelov, z ktorých vyšli štyrikrát víťazne a zaknihovali len dve prehry, pričom jednu až po samostatných nájazdoch. Tréner Stavjaňa však varuje, že spoliehať sa na bilanciu zo základnej časti, môže byť zradné. "Podľa výsledkov by sa dalo povedať, že to bude jednoduchšie, ale vôbec to tak nemusí byť. My sme mali s Trenčínom dobré zápasy, ale play off je hlavne o koncentrácii a udržaní nervov. Verím však, že máme viac skúsených hráčov, ktorí by to mali zvládnuť," uviedol pre TASR.

Nitra je pred štartom štvrťfinálovej série favoritom, Stavjaňa však nabáda k opatrnosti: "V play off je to nevyspytateľné. Z mužstva spadne taká ťarcha z celej sezóny, odosobní sa od toho, či bola dobrá alebo zlá a začína sa od nuly. Povedať si, že to bude jednoduché, by bolo veľmi klamlivé." Veľmi dôležitá je preto dôkladná príprava. "Spravili sme si rozbor ich posledných zápasov, potrénovali sme presilovky a systémové veci a inak je to všetko len o koncentrácii," uviedol.

Nitranov trápi pred štartom play off zdravotný stav a pre niekoľkých hráčov sa sezóna už skončila. Do hry už nezasiahnu obranca Filip Kuzma a trojica útočníkov Matej Bene, Miroslav Kováčik a Martin Segľa. "Z ostatných mal problémy akurát Albín Podstavek, ale ten by mal byť v piatok už v poriadku," dodal Stavjaňa.


Nitra s Trenčínom v play off extraligy po prvý raz v histórii


Historicky prvou vzájomnou play off sériou bude štvrťfinálový stret medzi hokejistami HK Nitra a Duklou Trenčín. A to aj napriek tomu, že oba kluby patria v najvyššej slovenskej súťaži od prvého ročníka k jej základným pilierom, keď Nitra v nej chýbala len v troch sezónach.

Bude to súboj tretieho so šiestym po základnej časti extraligy. Po nej zavládla väčšia spokojnosť pod Zoborom, keď zverenci trénera Antonína Stavjaňu v nej dlho dokonca bojovali s Košicami o 2. miesto. Až prehra v predposlednom kole v Poprade 0:3, ich o pravdepodobnosť domácej semifinálovej výhody pripravila. Spolu so Zvolenom a Košicami boli tretím tímom, ktorý sa dostal nad stobodovú hranicu (107).

Dukla Trenčín bola v základnej časti protipólom Nitranov. Najmä úvod sezóny mali v Trenčíne veľmi zlý, mužstvo sa pohybovalo na samom konci tabuľky. Až postupom času sa Dukla začala dvíhať a najmä vydarené zápasy na konci a na začiatku roka ju napokon dostali na šiestu priečku.

Od tretej Nitry ju ale delil priepastný 21-bodový rozdiel a aj z tohto pohľadu bude Nitra favoritom série. Vzájomná bilancia sezóny hovorí jasne v jej prospech, keď zo šiestich súbojov vyhrala štyri, vojakom sa to podarilo dvakrát.

Vzájomná bilancia tejto sezóny z pohľadu Nitry:

6:3 (d), 3:4 pp a sn (v), 3:1 (d), 1:2 (v), 1:0 pp a sn (d), 3:1 (v)