Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Nóri suverénne obhájili na MS zlato v štafete na 4x10 km

Kvarteto nórskych bežcov na lyžiach v zložení Hans Christer Holund, Paal Golberg, Simen Hegstad Krüger a Johannes Hösflot Kläbo (na snímke) získalo na MS v Planici zlaté medaily v štafete na 4x10 km v piatok 3. marca 2023. Foto: TASR - AP

Nóri triumfovali v slovinskom stredisku suverénnym spôsobom s náskokom 46,9 s pred Fínmi a obhájili titul zo šampionátu v Oberstdorfe z roku 2021. Bronz vybojovali Nemci (+59,8).

Planica 3. marca (TASR) - Kvarteto nórskych bežcov na lyžiach v zložení Hans Christer Holund, Paal Golberg, Simen Hegstad Krüger a Johannes Hösflot Kläbo získalo na MS v Planici zlaté medaily v štafete na 4x10 km. Nóri triumfovali v slovinskom stredisku suverénnym spôsobom s náskokom 46,9 s pred Fínmi a obhájili titul zo šampionátu v Oberstdorfe z roku 2021. Bronz vybojovali Nemci (+59,8).

Krüger s Kläbom získali v Planici už svoje tretie zlato. Nóri od úvodného klasického úseku potvrdzovali úlohu najväčších favoritov. Holund nasadil vysoké tempo a už po dvoch kilometroch mal pred druhým Francúzom Richardom Jouvem päťsekundový náskok. V dlhých kopcoch sa ešte viac vzdialil svojim prenasledovateľom a Golberg vybiehal na trať o 25 sekúnd pred švajčiarskou štafetou, tretie bolo Francúzsko.

Druhý klasický úsek zvládol najlepšie Ilvo Niskanen, ktorý vytiahol fínsku štafetu na druhé miesto. Francúzi a Švédi zaostávali za Fínmi o vyše 30 sekúnd. Taliani mali po polovici pretekov stratu viac ako dve a pol minúty na Nórov a ich šance na zisk medaily sa rozplynuli. Na treťom úseku Krüger neustále zvyšoval svoj náskok pred Fínom Perttuom Hyvärinenom a nórskemu finišmanovi Kläbovi odovzdával s vyše minútovým náskokom. O zlate a striebre bolo rozhodnuté. V boji o bronz uspeli vo finiši Nemci, ktorí odsunuli na štvrté miesto Francúzov.

Kläbo v cieli neskrýval veľkú radosť a pochválil svojich kolegov z tímu. "Som na chalanov hrdý, pretože dnes odviedli skvelú robotu. Mal som tak veľký náskok, že by som si na trati mohol pokojne dovoliť podiskutovať s trénermi. Splnili sme cieľ, s ktorým sme na šampionát prišli," pochvaľoval si Kläbo v rozhovore do mikrofónov FIS. Nóri potvrdili svoju dominanciu v štafete, zlato z v Planici je už ich celkovo 21. zo svetových šampionátov. Fíni vybojovali v štafete cenný kov po 14-ročnej prestávke, Nemci po dvanásťročnej.

MS v severských lyžiarskych disciplínach - beh na lyžiach:

štafeta mužov na 4x10 km:


1. Nórsko (Hans Christer Holund, Paal Golberg, Simen Hegstad Krüger, Johannes Hösflot Kläbo) 1:32:54,7 h, 2. Fínsko (Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvarinen, Niko Anttola) +46,9 s, 3. Nemecko (Albert Kuchler, Janosch Brugger, Jonas Dobler, Friedrich Moch) +59,8, 4. Francúzsko +1:00,5 m, 5. Kanada +1:22,5, 6. Švédsko +1:36,7, 7. USA +3:10,7, 8. Švajčiarsko +4:02,9, 9. Taliansko +5:17,2, 10. Japonsko + 5:08,6