Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Nórsko nevyšle športovcov do Tokia, ak nebude pandémia pod kontrolou

Na snímke je grécky spevák Sakis Rouvas v oblečení, v ktorom pobežia športovci s pochodňami s olympijským ohňom až do Tokia, kde budú Olympijské hry 2020. Foto: TASR/AP

Podobné vyhlásenie zverejnil v pondelok ráno aj Kanadský olympijský výbor (COC), ktorý nevyšle svojich športovcov na OH, pokiaľ sa budú konať v riadnom termíne.

Oslo 23. marca (TASR) - Nórsky olympijský výbor (NOC) nepošle svojich športovcov na olympiádu do Tokia, pokiaľ nebude situácia okolo pandémie koronavírusu pod kontrolou v čase konania hier. V pondelok to vyhlásila prezidentka NOC Berit Kjöllová.

Podľa nej nebude možné zorganizovať hry v riadnom termíne od 24. júla do 9. augusta 2020, keďže situácia s koronavírusom sa zhoršuje. Kjöllová chce, aby sa olympiáda uskutočnila až v čase, keď bude pandémia pod kontrolou.

Podobné vyhlásenie zverejnil v pondelok ráno aj Kanadský olympijský výbor (COC), ktorý nevyšle svojich športovcov na OH, pokiaľ sa budú konať v riadnom termíne. Pandémia nového koronavírusu je riziko, ktoré COC nemieni podstupovať.

MOV čelil obrovskej kritike za svoje stanovisko usporiadať OH v riadnom termíne. Až v nedeľu večer organizátori OH 2020 potvrdili, že pracujú na možnom odložení súťaží pre svetovú pandémiu koronavírusu. MOV informoval, že do štyroch týždňov rozhodne, či olympiádu v Japonsku odloží.

V Nórsku evidovali v pondelok popoludní vyše 2500 prípadov ochorenia COVID-19, desať ľudí zomrelo. Celosvetovo je v 194 krajinách/územiach potvrdených viac ako 360-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo mu vyše 15.400 osôb.