Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Nové pravidlá na OH2020 zrejme zrušia karanténu pre športovcov

Na archívnej snímke vľavo maskot tohtoročnej letnej olympiády Miraitowa a vpravo maskot letnej paralympiády Someity v Tokiu. Foto: TASR/AP

Očakáva sa, že organizátori zavedú povinné denné testovanie pre športovcov.

Tokio 26. apríla (TASR) - Organizátori olympijských hier v Tokiu a Medzinárodný olympijský výbor (MOV) tento týždeň predstavia nové vydanie "Playbooku". Ide o rozsiahle súbory pravidiel, podľa ktorých sa budú musieť správať všetci účastníci športového sviatku.

V druhom vydaní dostanú všetci účastníci pokyny, ako sa správať počas výnimočného stavu pri pandémii koronavírusu. V Japonsku podľahlo nákaze viac ako 10.000 ľudí, očkovanie obyvateľstva ide pomaly. Doteraz zaočkovali iba jedno percento populácie. Očakáva sa, že organizátori zavedú povinné denné testovanie pre športovcov. Podľa agentúry AP sa pravdepodobne zruší 14-dňová karanténa, ktorá umožní športovcom trénovať hneď po príchode.

Japonská spoločnosť Kyodo s odvolaním sa na nemenované zdroje uviedla, že športovci a ich realizačné tímy budú musieť podstúpiť test dvakrát v priebehu 96 hodín pred odchodom na OH. Po príchode do Japonska ich tiež otestujú. Novú príručku pre športovcov by mali vydať v stredu, v piatok predstavia príručku pre médiá. Konečné vydanie všetkých opatrení vydajú v júni.