Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Novovytvorený Slovenský pohár prinesie konfrontáciu troch líg

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O novú trofej zabojujú tímy zo všetkých troch súťaží mužov, pričom extraligové kluby a zdolaný finalista Slovenskej hokejovej ligy (SHL) Vlci Žilina sú nasadení priamo do skupinovej fázy.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Konfrontáciu tímov zo slovenskej extraligy, Slovenskej hokejovej ligy a II. ligy prinesie novovytvorený Slovenský pohár. V hlavnej fáze ročníka 2021/2022 sa predstaví 8 tímov, päť z nich bude z najvyššej súťaže.

O novú trofej zabojujú tímy zo všetkých troch súťaží mužov, pričom extraligové kluby a zdolaný finalista Slovenskej hokejovej ligy (SHL) Vlci Žilina sú nasadení priamo do skupinovej fázy. Ostatné mužstvá odohrajú augustovú kvalifikáciu o postup do hlavnej fázy.

Slovenský pohár nadväzuje na turnaj, ktorý sa na Slovensku hral v rokoch 1994 až 1997. Vo všetkých štyroch ročníkoch vtedy triumfovali hráči Dukly Trenčín. "Vojaci" sa však do Slovenského pohára neprihlásili a urobilo tak ani ďalších 6 extraligových klubov.

Kvalifikačné vetvy a základné skupiny sú rozdelené regionálne. Kvalifikácia SP, ktorá sa hrá na jeden víťazný zápas, sa začne 21. augusta zápasom medzi Partizánskym, ktoré pôsobí v tretej najvyššej súťaži a Skalicou (SHL). Výhodu domáceho prostredia bude mať vždy rankingovo nižšie postavené mužstvo. Kvalifikácia je rozdelená na dve vetvy a z každej vzíde jeden postupujúci tím. Ten následne doplní tri tímy, s ktorými vytvorí štvorčlennú základnú skupinu. "Sme radi, že sa kluby prihlásili do Slovenského pohára. Veríme, že v ďalších sezónach ich bude viac. Cieľom je, aby diváci na štadiónoch nižších súťaží mali možnosť vidieť konfrontáciu svojho klubu s tímom z vyššej ligy,“ povedal pre web hockeyslovakia.sk manažér športového oddelenia SZĽH Rastislav Konečný.

Hlavná (skupinová) fáza SP odštartuje 7. septembra zápasom medzi Žilinou a Spišskou Novou Vsou. V skupinovej fáze tímy odohrajú jeden vzájomný zápas na ľade rankingovo nižšie postaveného mužstva.

Dva najvyššie umiestnené tímy z oboch skupín postúpia do semifinále, v ktorom nastúpia proti tímom z druhej skupiny. Semifinále sa bude hrať na dva víťazné zápasy a počas novembrových a decembrových reprezentačných prestávok. V prípade vyrovnaného súčtu skóre z oboch zápasov bude nasledovať predĺženie a po ňom prípadné samostatné nájazdy.

Slovenský pohár vyvrcholí finálovým zápasom na neutrálnom ľade v januári 2022.

Slovenský pohár 2021/2022, základné skupiny:



A-skupina: HKM Zvolen, HK Spišská Nová Ves, Vlci Žilina, kvalifikant z vetvy "A"

program A-skupiny:

utorok 7. septembra: Vlci Žilina - HK Spišská Nová Ves
štvrtok 9. septembra: Vlci Žilina - HKM Zvolen

Kvalifikant "A" - HK Spišská Nová Ves

utorok 14. septembra: HK Spišská Nová Ves - HKM Zvolen

Kvalifikant "A" - Vlci Žilina

štvrtok 16. septembra: Kvalifikant "A" - HKM Zvolen


B-skupina: HK Dukla Ingema Michalovce, HC 21 Prešov, HC Košice, Kvalifikant "B"

program B-skupiny:

štvrtok 9. septembra: HC Košice - HC 21 Prešov

Kvalifikant "B" - HK Dukla Ingema Michalovce

utorok 14. septembra: HC 21 Prešov - HK Dukla Ingema Michalovce

Kvalifikant "B" - HC Košice

štvrtok 16. septembra: HC Košice - HK Dukla Michalovce

Kvalifikant "B" - HC 21 Prešov