Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Nový tréner Humenného Štrba: Láka ma táto výzva, chcem klubu pomôcť

Na snímke gólová radosť hráčov Humenné. Foto: TASR - František Iván

V minulosti pôsobil Martin Štrba ako hráč v slovenskej extralige, keď v sezóne 2008/2009 obliekal dres Zvolena.

Humenné 14. novembra (TASR) - Hokejisti HC 19 Humenné majú od utorka nového trénera. Stal sa ním 47-ročný Čech Martin Štrba, ktorý naposledy pôsobil v druhej najvyššej českej súťaži ako hlavný tréner Prostějova. Pri kormidle nahradil Rusa Andreja Parfenova. Ten požiadal o uvoľnenie z funkcie v priebehu uplynulého týždňa.

"Tréner to už asi aj cítil sám, cítili sme to všetci, že tím potrebuje nový impulz a na ukončení kontraktu sme sa tak dohodli rýchlo," objasnil koniec Parfenova, ktorý sa medzičasom stal asistentom trénera účastníka KHL - Kchunlun Červená hviezda, prezident klubu Peter Ždiňák. "K trénerovi sme sa dostali cez jedného agenta, ktorý nám dohadzuje aj hráčov. Dohodli sme sa v podstate hneď, rokovania boli veľmi rýchle," dodal Ždiňák.

V minulosti pôsobil Martin Štrba ako hráč v slovenskej extralige, keď v sezóne 2008/2009 obliekal dres Zvolena. "Bol to výborný polrok. Ak si dobre pamätám, vypadli sme s Košicami v siedmom semifinále. Hrali sme dobrý hokej, takže mám na Slovensko len tie najlepšie spomienky," zaspomínal si dvojnásobný majster českej najvyššej súťaže.

Pre bývalého útočníka pôjde v trénerskej kariére o celkovo piaty angažmán v mužskom hokeji, prvý v zahraničí. "V stredu sme sa dohodli na ukončení spolupráce v Prostějove a cestou späť mi volal prezident klubu, či by som nemal záujem trénovať Humenné. Samozrejme, túto ponuku som prijal, je to slovenská extraliga a som za to rád. Dohodli sme sa v priebehu jedného dňa, včera som priletel a som tu," vyjadril sa na margo svojho príchodu nový humenský tréner.

Humenčania sú po sedemnástich odohraných zápasoch v tabuľke na poslednom mieste so ziskom dvanástich bodov a šesťbodovým mankom na predposledné Michalovce. Prioritou zostáva záchrana extraligy. "Kde nie je veľa práce? Viem, že Humenné je v tabuľke posledné a ja spravím všetko pre to, aby som tím posunul nahor. Láka ma táto výzva, chcem tomuto klubu pomôcť," povedal odhodlane Štrba pred prvým tréningom s tímom.

Po reprezentačnej prestávke sa Zemplínčania vrátia do súťažného kolotoča domácim piatkovým zápasom proti Novým Zámkom. Čas na aklimatizáciu pre českého kormidelníka je krátky. "Tréner predo mnou spravil kus dobrej práce a na to chcem nadviazať. Niečo upravím, niečo zostane. Je to teraz ťažké. Mám tri dni na to, aby som sa spoznal s hráčmi a celkovo tímom. V piatok začíname, bude to chcieť určite trpezlivosť. Niečo už ale v hlave mám, čo chcem do tímu dostať."

O zmenách v tíme sa zatiaľ tréner s vedením nerozprával, avšak priznal, že dostal voľnú ruku vo výbere. "Zatiaľ sme sa nerozprávali o tom, či do tímu niekto pribudne, alebo niekto odíde. Hráči, ktorí tu sú majú možnosť mi ukázať, že chcú pre tím niečo spraviť," povedal na záver nový humenský kouč.