Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

NŠC pripravilo pre slovenských športovcov simulátor podmienok v Tokiu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Keďže bude táto olympiáda z hľadiska klímy prebiehať v extrémnych podmienkach, vysoká teplota a vlhkosť môžu výrazným spôsobom ovplyvniť výkony športovcov.

Bratislava 16. júla (TASR) - Oddelenie diagnostiky Národného športového centra (NŠC) pripravil pre slovenských účastníkov olympijských hier simuláciu podmienok v Tokiu. Cieľom bolo, aby sa športovci lepšie pripravili na náročné podmienky, ktoré budú v japonskej metropole na prelome júla a augusta.

Zariadenie doteraz využili okrem olympionikov z NŠC boxera Andreja Csemeza a lukostrelkyne Denisy Baránkovej aj slovenský štvorkajak, šprintér Ján Volko a vyskúšať si ho príde aj paraolympionička Veronika Vadovičová. "V improvizovaných podmienkach sme v Národnom športovom centre pripravili simuláciu podmienok v Tokiu, aby prechod do dejiska olympiády bol troška uľahčený, aby športovci nemali brutálny šok v rámci tréningových dávok," uviedol v tlačovej správe Peter Lopata, vedúci diagnostického tímu NŠC.

Keďže bude táto olympiáda z hľadiska klímy prebiehať v extrémnych podmienkach, vysoká teplota a vlhkosť môžu výrazným spôsobom ovplyvniť výkony športovcov. Snahou je teda technologickým postupom nasimulovať športovcom totožné podmienky (teplota, vlhkosť ovzdušia), aké budú v metropole Japonska. Organizmus sa dopredu adaptuje na záťaž, šok z prechodu do dejiska nebude taký markantný a športovci budú na tieto náročné podmienky z časti zadaptovaní. Okrem toho si športovci skúšajú aj ochladzovacie a hydratačné stratégie. Toto všetko má pomôcť k optimálnym výkonom v kľúčových pretekoch na samotnej olympiáde. "Veľká vďaka NŠC, lebo bola to ich iniciatíva, aby našim atlétom pomohli s aklimatizáciou v Tokiu. Vieme, že je tam 9-hodinový ‚jet leg‘ a veľmi ťažké podmienky – v číslach to znamená cca cez 30° stupňov a aj 80% vlhkosť v závislosti od fázy dňa," zhodnotil reprezentačný tréner rýchlostných kanoistov Peter Likérov.

Šprintér Ján Volko avizoval, že už len teplota 35 stupňov Celzia pri 80 % vlhkosti spôsobuje po 50 minútach takmer poldruha kilový úbytok hmotnosti. "Meranie telesnej hmotnosti pred a po záťaži je veľmi dôležitý, aby sme vedeli identifikovať, do akej miery bol tréning náročný z hľadiska hydratácie, resp. dehydratácie organizmu," poznamenal člen diagnostického tímu NŠC Milan Kováč.

"Zažil som už pár olympiád a naozaj takýto extrém čo sa týka teploty a vlhkosti nebol nikde," povedal rýchlostný kanoista Erik Vlček, ktorého čaká piata olympiáda. Okrem aklimatizácie sa zamestnanci oddelenie diagnostiky podieľali aj na tvorbe príručky pre OH Tokio, kde sú rozobrané ďalšie dôležité aspekty k čo najlepšiemu zvládaniu klímy a časového posunu smerom k OH.