Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Šport

O OH 2024 v Paríži zabojuje aj 17-ročná lezkyňa Buršíková

Na snímke Martina Buršíková z klubu Lezecká akadémia v kategórii A (U18) počas majstrovstiev Slovenska dospelých a mládeže v disciplíne Boulder na lezeckej stene Brutalka vo Zvolene 15. apríla 2023. Foto: TASR Ján Krošlák

V hre je dvanásť miesteniek na tohtoročné olympijské hry v Paríži.

Šanghaj 15. mája (TASR) - Slovenskú športovú lezkyňu Martinu Buršíkovú čaká od štvrtka prvá časť Olympijskej kvalifikačnej série v Šanghaji. Sedemnásťročná Slovenka sa na základe svojich vlaňajších výsledkov dostala medzi 48 lezkýň, ktoré bojujú o dvanásť miesteniek na tohtoročné olympijské hry v Paríži. Buršíková štartuje v kombinácii boulderu a leadu.

Organizátori parížskych hier pristúpili k zmene formátu športového lezenia oproti jeho premiére na OH 2020 v Tokiu. Jedinou súťažou na predošlých hrách bola kombinácia, ktorá zahŕňala okrem boulderu a leadu aj disciplínu speed. Tá je dosť odlišná od zvyšných dvoch. Lezenie na rýchlosť, v ktorom Slovensko nemá zastúpenie na medzinárodnej scéne, má v Paríži osobitnú pozíciu.

So zmenou formátu prišiel aj nárast miest zo 40 na 68 a nový spôsob bodovania. Prvýkrát bol odskúšaný na testovacom podujatí v marci 2022 v Barcelone. Po miernych úpravách ho aplikovali na ME 2022 v Nemecku a tohoročných MS v Japonsku. Dosiahnutie vrcholu každej zo štyroch boulderových stien je za 25 bodov, päť sa udeľuje za prvú zónu a 10 za druhú. Po každom neúspešnom pokuse príde lezec o 0,1 bodu. Plný počet 100 bodov v leade je za dosiahnutie najvyššieho bodu a pretekár boduje na záverečných 40 úchytoch. Tie sú rozdelené do štyroch skupín po desať s bodovaním 4-3-2-1, pričom najviac môže lezec získať na posledných desiatich úchytoch, najmenej na úvodných desiatich.

Buršíková je špecialistka na boulder a kombinácia je tak jej najlepšia možnosť na účasť v Paríži. Prvá polovica lezeckej sezóny je zameraná na boulder a tak má lead iba na tréningoch. V tejto sezóne má za sebou štvoro pretekov, jeden Európsky pohár a tri juniorské EP. Na všetkých podujatiach bola vo finále a v juniorských zakaždým na pódiu, v elitnej kategórii v rakúskom Klagenfurter skončila siedma. "Mne osobne vyhovuje iba disciplína boulder, ktorá mi ide najlepšie. Táto kombinácia je však lepšia ako predošlá so speedom. Ten je úplne iný a úplne iný by musel byť aj tréning," uviedla Buršíková pre TASR. Vo svetovom rankingu Medzinárodnej federácie športového lezenia (ISFC) jej patrí 29. miesto v boulderi, no až 148. v leade. "Pripravujem sa aj vyslovene na lead, keďže v sezóne je najprv boulder. Teraz sa musela tá príprava zmeniť. Štart do tohto ročníka bol super, ukázal mi, kde sa nachádzam a čo ešte potrebujem zlepšiť," povedala Buršíková, ktorá začala túto sezónu druhým miestom na EPJ v talianskom Curne.

V Šanghaji je vo štvrtok a piatok kvalifikácia, prvý deň boulder a nasledujúci obtiažnosť. Cez víkend sa uskutoční semifinále a finále. Víťaz získa do hodnotenia kvalifikačnej série 50 bodov, rovnaký počet je koncom júna k dispozícii v Budapešti. Mladá Slovenka si chce olympijskú kvalifikáciu najmä skúsiť a nevníma napätú situáciu ohľadom pravdepodobne najmenšej slovenskej olympijskej výpravy v histórii. Tá momentálne počíta 18 členov, čo je o 23 menej než predošlé minimum z tokijských hier. Celkové minimum aj so ZOH je 37-členná výprava z roku 1998.

Súčasť Olympijskej kvalifikačnej série je okrem športového lezenia aj BMX, brejking a skejtbording. V ňom má Slovensko na podujatí zastúpenie vďaka Richardovi Turymu, ktorý je veľmi blízko ku svojej premiérovej olympiáde. V marci sa dostal do finále podujatia WST Dubai Street, v ktorom obsadil piatu priečku a momentálne je v kategórii street na 8. mieste olympijského rebríčka. Ten sa uzatvára 23. júna. Miestenku do Paríža si zaistí najlepších dvadsať pretekárov v každej disciplíne.