Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Obhajca Francúzsko nastúpi v šlágri štvrťfinále proti Anglicku

Na snímke francúzsky útočník Olivier Giroud oslavuje svoj úvodný gól v zápase osemfinále MS vo futbale Francúzsko - Poľsko v katarskej Dauhe 4. decembra 2022. Foto: TASR - AP

Francúzi zvíťazili v ôsmich z uplynulých desiatich zápasoch vo vyraďovacej fáze a túto štatistiku chcú vylepšiť proti minuloročnému finalistovi ME.

Dauha 9. decembra (TASR) - Obhajcovia titulu Francúzi nastúpia v sobotnom štvrťfinále MS v Katare v šlágri proti Anglicku. Oba tímy sa stretli na svetovom šampionáte dvakrát a "The Three Lions" uspeli v rokoch 1966 i 1982. Francúzi zvíťazili v ôsmich z uplynulých desiatich zápasoch vo vyraďovacej fáze a túto štatistiku chcú vylepšiť proti minuloročnému finalistovi ME. Záverečný štvrťfinálový duel katarského šampionátu je na programe o 20.00 SEČ na štadióne Al Bayt v Al Chor. Víťaza čaká v semifinále Maroko alebo Portugalsko.

Mužstvo Didiera Deschampsa v osemfinále zdolalo Poľsko 3:1. Dvoma gólmi sa prezentoval Kylian Mbappe, ktorý je s piatimi zásahmi najlepší strelec turnaja. Dvadsaťtriročný útočník Paríža Saint-Germain vynechal utorkový tréning pre problémy s členkom, no v stredu už bol opäť s tímom. Zaujímavosťou je, že Francúzsko triumfovalo vo všetkých deviatich stretnutiach na MS, keď sa Mbappe predstavil v základnej zostave. Veľký miľník proti Poľsku dosiahol 36-ročný Olivier Giroud, ktorý sa svojim 52. gólom v reprezentácii odpútal od Thierryho Henryho na čele historických tabuliek Francúzska. "Bol som v národnom tíme uplynulých jedenásť rokov a zažil som s ním niekoľko neuveriteľných momentov, ale aj dosť ťažkých chvíľ. Musíte zo seba odovzdať to najlepšie pre mužstvo a nezáleží na tom, aká je vaša úloha v tíme. Je to veľké privilégium, že som mohol dosiahnuť tento rekord na MS a najmä pomôcť tímu postúpiť ďalej. V poradí 52. gól pre mňa znamená veľa," povedal pre FIFA Giroud, ktorý dal v Katare tri góly a môže vyrovnať rekord 38-ročného Rogera Millu. Kamerunčan je jediný hráč starší ako 36 rokov so štyrmi presnými zásahmi na jednom svetovom šampionáte.

"Les Bleus" sú zatiaľ stále bez čistého konta na turnaji a stredopoliar Adrien Rabiot predpovedá otvorený a náročný zápas: "Anglicko je tím s podobnými vlastnosťami ako my. Majú šikovných hráčov, útočia s krajnými obrancami a stredopoliarmi. Nie som si však istý, či musíme povedať, že sa pred nimi chceme mať na pozore. Oni budú tiež veľmi opatrní, pretože aj my im môžeme spôsobiť problémy."

Historický zápas čaká na brankára Huga Llorisa, ktorý je už viac ako desaťročie kapitánom svojej krajiny a vo štvrťfinále nastúpi na 143. zápas v drese Francúzska. Prekoná tak doterajšieho rekordéra Liliana Thurama. Tridsaťpäťročný hráč anglického Tottenhamu prvýkrát dostal pásku od Laurenta Blanca v novembri 2010 počas priateľského stretnutia práve proti Angličanom. "Myslím, že som teraz veľmi odlišný od chlapca, akým som bol v 23 rokoch. Je veľká šanca, že by to mohli byť moje posledné MS, pretože ďalšie budú o štyri roky. Chcem sa sústrediť len na toto podujatie a užiť si ho na maximum. Všetci chceme ako tím vyťažiť z každého momentu čo najviac," povedal podľa agentúry AFP brankár Lloris.

Anglicko strelilo spolu s Portugalskom v Katare najviac gólov (12) a cieľ je zopakovať rok 1966, keď na domácom šampionáte neprehralo ani jeden duel a tešilo sa z titulu majstrov sveta. "Čaká nás výzva proti súperovi so skvelými zápasmi z minulosti. Sú obhajcovia titulu z Ruska s neuveriteľným talentom a vynikajúcimi hráčmi. Je veľmi ťažké proti nim hrať a strieľať góly," povedal tréner Gareth Southgate. Ten sa môže stať prvým koučom, ktorý postúpi s mužstvom druhýkrát do semifinále na MS.

Mnohí v anglickom tábore považujú Kylea Walkera za jediného obrancu, ktorý je schopný ubrániť Mbappeho. "Viem, čo musím urobiť. Samozrejme, ľahšie sa to povie, ale nepodceňujem sa. Budem mu venovať rešpekt, ktorý si zaslúži, ale nie príliš, pretože žiadny hráč nie je viac ako tím. Toto nie je sólový šport ako tenis," povedal 32-ročný Walker podľa ktorého nie je nikto favorit: "Sme dva dobré tímy, ale je to pre nás len ďalší zápas, v ktorom chceme uspieť."

Kapitán Harry Kane sa môže stať rekordným strelcom za Anglicko, keďže za Waynom Rooneym zaostáva len o jeden gól. Dvadsaťdeväťročný útočník sa v osemfinále so Senegalom (3:0) presadil prvýkrát na turnaji a prekonal Garyho Linekera ako najlepšieho anglického strelca všetkých čias na veľkých turnajoch s 11 gólmi. "Harry je líder. Na ihrisku ide svojou hrou príkladom. Pred každým zápasom prednesie prejav, aby sme sa všetci dobre namotivovali a predviedli dobrý výkon," povedal 21-ročný Bukayo Saka z Arsenalu.

Do mužstva sa pred štvrťfinálovým zápasom vrátil Raheem Sterling po vyriešení rodinných záležitostí. Krídelník FC Chelsea opustil reprezentačný kemp a odišiel do rodnej krajiny po tom, ako sa zlodeji vlámali do jeho domu. Stredopoliar Declan Rice vynechal v stredu tréning pre chorobu, ale verí, že do zápasu bude v poriadku.



Sobota, 10. decembra, 20.00 (SEČ)

Aréna Al Bayt (mesto Al Chor)

štvrťfinále:

Anglicko - Francúzsko


rozhodujú: Sampaio - Boschilia, Pires (všetci Braz.)



predpokladané zostavy:

Anglicko:
Pickford - Walker, Stones, Maguire, Shaw - Bellingham, Rice, Henderson - Saka, Kane, Foden

Francúzsko: Lloris - Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez - Tchouameni, Rabiot - Dembele, Griezmann, Mbappe - Giroud