Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Uzavreté ulice a prosby k fanúšikom: Slovan čaká výzva i zápas roka

Fanúšikovia Slovana povzbudzujú počas úvodného zápasu 2. predkola Ligy majstrov Ferencváros Budapešť - Slovan Bratislava v Budapešti v stredu 20. júla 2022. Foto: TASR - Martin Baumann

Polícia avizovala dôsledný monitoring pred i po zápase, zvýšený počet policajtov v uliciach a nekompromisný zásah v prípade násilností. Informácie zverejnila na sociálnej sieti i v maďarčine.

Bratislava 27. júla (TASR/Teraz.sk) - Futbal je, ako každý šport, najmä o fair play. Na sociálnej sieti to zdôraznil minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO) v stredajšej výzve k fanúšikom, ktorí sa chystajú navštíviť večerný duel druhého predkola Ligy majstrov Slovan Bratislava - Ferencváros Budapešť.

"Chcel by som vás poprosiť, aby ste sa na štadióne, ale aj mimo neho, počas zápasu, ale aj pred ním a po ňom, správali zodpovedne a ľudsky. Chcem vám popriať, aby ste mali radosť zo zápasu, v civilizovanej forme, z futbalu 21. storočia, v krajine 21. storočia," uviedol Mikulec, ktorý zároveň víta v Bratislave aj priaznivcov budapeštianskeho tímu.

K domácim fanúšikom sa obrátil aj klub ŠK Slovan Bratislava apelujúci na vyvarovanie sa prejavov v hľadisku, ktoré by mohli mať za následok zákaz divákov na štadióne v ďalších európskych pohárových zápasoch. Fanúšikovské jadro Slovanu na sociálnej sieti avizuje "veľké choreo" pri nástupe hráčov na zápas, mobilizuje fanúšikov k čo najväčšej a najhlasnejšej podpore, zároveň varuje pred sankciami za nešportové prejavy. "Chceme byť na tribúne aj na ďalších európskych zápasoch. Mysli na to skôr, ako 'vyhecuješ' a rozkričíš niečo, za čo nám štadión zavrú," uviedli Ultras Slovan.



Polícia avizovala dôsledný monitoring pred i po zápase, zvýšený počet policajtov v uliciach a nekompromisný zásah v prípade násilností. Informácie zverejnila na sociálnej sieti i v maďarčine.

"V súvislosti s príchodom fanúšikov Ferencvárosu Budapešť je potrebné rátať aj s úplným uzatvorením Tomášikovej ulice od 16.30 h, a to v úseku od Vajnorskej ulice po Trnavskú cestu," informuje polícia. Vodičov takisto žiada, aby neparkovali motorové vozidlá v oblasti železničnej stanice Nové Mesto, predstaničného námestia a Tomášikovej ulice.

Stredajší večerný futbalový zápas medzi Slovanom Bratislava a Ferencvárosom Budapešť na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave obmedzí aj niektoré linky mestskej hromadnej dopravy. Konkrétne 53, 75 a 98. Pre uzatvorenie ulíc v okolí štadióna budú jazdiť obchádzkovými trasami. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava na svojom webe.

Kusý: Slovan - Ferencváros je pre bezpečnostné opatrenia zápasom roka


Možno ešte viac ako športový rámec robia zo stredajšieho večerného zápasu Slovan - Ferencváros "zápas roka" bezpečnostné opatrenia, ktoré ho sprevádzajú. Myslí si to starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý. "Ak Slovan postúpi, možno sa tešiť na ďalších atraktívnych súperov, no vzhľadom na historický kontext a bezpečnostné opatrenia nás väčšie 'manévre' tento rok nečakajú," uviedol na sociálnej sieti.

Uistil, že spolu s organizátormi a políciou sú pripravení ochrániť zdravie i majetok ľudí pred zápasom i po ňom. "Zvládli sme rizikový zápas Slovan - Trnava, zvládneme aj dnešok," zdôraznil Kusý. Verí zároveň, že hoci ide o rizikový duel, väčšina ľudí si príde vychutnať futbalový sviatok

Na snímke tribúna s nápisom Nezabúdame 1992 pred úvodným zápasom 2. predkola Ligy majstrov Ferencváros Budapešť - Slovan Bratislava v Budapešti v stredu 20. júla 2022.
Foto: TASR - Martin Baumann


V súvislosti so stretnutím, ktoré má začiatok o 20.30 h, vydala mestská časť už v piatok (22. 7.) zákaz predaja, podávania i požívania alkoholu na štadióne i v jeho okolí, platí od stredajšieho poludnia do štvrtkového (28. 7.) skorého rána.

Prijaté opatrenia sa takisto vzťahujú i na uzávery a obmedzenia v doprave, týkajú sa najmä Bajkalskej ulice, Príkopovej ulice, ulice Viktora Tegelhoffa a Kalinčiakovej ulice.

Policajti upozornili, že na narušenia verejného poriadku a obmedzenia v cestnej premávke spôsobené fanúšikmi oboch klubov budú adekvátne reagovať a využijú všetky zákonné možnosti na dosiahnutie nápravy. Vyvarovať sa neprístojností počas samotného zápasu vrátane hanlivých a urážajúcich transparentov vyzval domácich fanúšikov aj klub ŠK Slovan Bratislava, upozorňuje, že dôsledkom takýchto javov v hľadisku môže byť zákaz divákov na ďalšom domácom stretnutí Slovana v rámci európskych pohárových súťaží.

Národný futbalový štadión je na večerný zápas vypredaný, z technických dôvodov sa maximálna kapacita znížila na 21.500 divákov.

POZOR: Pre zápas treba v Bratislave počítať s dopravnými obmedzeniami

V teréne budú policajti zo všetkých okresných veliteľstiev mestskej polície a z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie spolu so psami. Hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Borko priblížil, že ich úlohy sa budú viazať s okolím Národného futbalového štadióna aj s posilnením dohľadu nad verejným poriadkom v meste.

Miestna samospráva tiež na svojej webovej stránke informovala, že od 15.00 h budú uzatvorené vstupy a výstupy z areálu Kuchajda od Vajnorskej ulice i od Novomestského športového klubu. Od 16.00 h uzatvoria aj detské ihrisko Nová doba. Letné kino, ktoré organizuje mestská časť každú stredu na Kuchajde, sa presúva na 28. júla.



Pre futbalový zápas bude celý deň uzavretá Grasalkovičova (Prezidentská) záhrada v centre Bratislavy.

"Fanúšikov, ktorí sa plánujú zúčastniť na tomto športovom podujatí, touto cestou vyzývame, aby sa nedopúšťali protiprávnych konaní pred, počas ani po skončení športového podujatia na štadióne alebo v jeho blízkosti a riadili sa pokynmi usporiadateľov," apelujú policajti.