Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Odložený šampionát bude v 11 mestách aj za prítomnosti divákov

Logo futbalových majstrovstiev Európy EURO2020 je vedľa vchodu do sídla Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone 17. marca 2020. UEFA odložila pre koronavírus majstrovstvá Európy, ktoré sa mali hrať od 12. júna do 12. júla v dvanástich mestách v dvanástich krajinách na kontinente. Foto: TASR/AP

Počet divákov na tribúnach bude závisieť od nariadení miestnych úradov, Budapešť dokonca plánuje plnú kapacitu od začiatku turnaja.

Bratislava 9. júna (TASR) - Majstrovstvá Európy vo futbale sa mali pôvodne konať od 12. júna do 12. júla 2020, pre pandémiu koronavírusu sa však uskutočnia 11. júna až 11. júla 2021 v jedenástich mestách v jedenástich krajinách. Na všetky štadióny, od Petrohradu po Sevillu, od Londýna po Baku, budú mať v určitej miere prístup aj diváci.

Pôvodne mal byť spoluorganizátorom aj Dublin, no nedokázal garantovať účasť fanúšikov a vzdal sa usporiadateľských práv. Práve v írskej metropole malo pôvodne hrať aj Slovensko, no prvé dva jeho zápasy v E-skupine sa presunuli do Petrohradu, tretie absolvuje v Seville namiesto Bilbaa.

Ako pripomenula agentúra DPA, počet divákov na tribúnach bude závisieť od nariadení miestnych úradov, Budapešť dokonca plánuje plnú kapacitu od začiatku turnaja.

Amsterdam (cca 860.000 obyvateľov)
Takmer 55-tisícovú Arenu Johana Cruyffa otvorili v roku 1996 ako nový domovský stánok Ajaxu Amsterdam. Na počesť legendárneho hráča a trénera ju premenovali v roku 2016. Privíta všetky tri vystúpenia Holandska v skupinovej fáze a jedno osemfinále, fanúšikovia budú môcť zaplniť tribúny približne do tretiny.



Baku (cca 2,2 milióna obyvateľov)
Olympijský štadión v Baku pre 68.700 priaznivcov bol dejiskom finále Európskej ligy v roku 2019 medzi londýnskymi klubmi FC Arsenal a FC Chelsea. Konali sa na ňom aj Európske hry v roku 2015, na majstrovstvách Európy zaplnia diváci jeho hľadisku do polovice. Bude hostiť tri zápasy A-skupiny a jeden štvrťfinálový duel.



Sevilla (cca 700.000 obyvateľov)
Sevilla v dôsledku pandemickej situácie nahradila Bilbao ako španielske dejisko. Na 60-tisícovom štadióne La Cartuja absolvuje všetky tri stretnutia v skupinovej fáze domáca reprezentácia, ktorá si tam 23. júna zmeria sily aj so Slovenskom. La Cartuja nie je domovský stánok ani jedného z dvoch najväčších tamojších klubov FC Sevilla a Real Betis, počas ME otvorí svoje brány približne na 30 percent a bude hostiť aj jedno osemfinále.



Bukurešť (cca 2,1 milióna obyvateľov)
V Arene Nationala s kapacitou 55.00 miest hrajú svoje domáce súboje Dinamo Bukurešť aj FCSB. V roku 2012, rok po jeho otvorení, sa na štadióne so zatiahnuteľnou strechou uskutočnilo finále Európskej ligy. Rumuni si na ňom nepozrú domácich hráčov, národný tím neuspel v baráži o postup na záverečný turnaj. Na tribúnach sa na troch dueloch C-skupiny a jednom osemfinálovom predstavení očakáva 25-percentné zaplnenie.



Budapešť (cca 1,7 milióna obyvateľov)
Štadión Ferenca Puskása pre 68.000 ľudí začal svoju prevádzku iba v novembri. Maďarsko, ktoré sa na ME prebojovalo cez play off, na ňom odohrá dve stretnutia v základnej skupine pred plným hľadiskom, pokiaľ sa dovtedy nezmenia opatrenia. Celkovo sa v Budapešti uskutočnia tri zápasy F-skupiny a jedno osemfinále.



Kodaň (cca 630.000 obyvateľov)
Parken Stadium dokáže pojať 38.000 fanúšikov, na šampionáte však bude jeho kapacita obmedzená na 25 až 33 percent. Dejisko zápasov FC Kodaň i dánskej reprezentácie privíta všetky tri vystúpenia domácich futbalistov v B-skupine plus jeden osemfinálový duel.



Glasgow (cca 620.000 obyvateľov)
Hampden Park nevyužívajú Celtic ani Glasgow Rangers, ale v minulosti bol domovom menšieho klubu Queen's Park. Štvrtina divákov z 52-tisícovej kapacity uvidí naživo tri zápasy D-skupiny vrátane dvoch vystúpení domáceho Škótska, ktoré postúpilo na záverečný turnaj z baráže. V Glasgowe sa odohrá aj jedno osemfinále.



Londýn (cca 9,1 milióna obyvateľov)
Wembley pre 90.000 priaznivcov bude počas šampionátu veľmi vyťažené. Privíta obe semifinálové stretnutia aj finále, predtým sa na ňom budú konať tri zápasy D-skupiny a dve osemfinále, Anglicko odohrá na domácom trávniku všetky tri skupinové súboje, v londýnskom svätostánku sa začne na štvrtinovej kapacite.



Mníchov (cca 1,5 milióna obyvateľov)
Mníchov už bol v minulosti svedkom finále MS 1974 aj ME 1988, ale tieto súboje sa konali na "starom" Olympijskom štadióne. Bayern hráva v Allianz Arene, ktorá bude počas EURO 2020 niesť názov "Futbalová aréna Mníchov". Nemecko tam absolvuje všetky tri stretnutia F-skupiny s minimálne 20-percentnou návštevou a štadión bude aj dejiskom jedného štvrťfinále.



Rím (cca 2,9 milióna obyvateľov)
Aj Olympijský štadión v talianskej metropole zažil vrcholné podujatia ako OH 1960, MS 1990 či ME 1968 a 1980. Zdieľajú ho AS a Lazio Rím, Taliansko na ňom absolvuje všetky tri stretnutia v A-skupine vrátane otváracieho duelu, na programe je tiež jedno štvrťfinále. Z kapacity 72.500 fanúšikov bude povolených minimálne 25 percent.



Petrohrad (cca 5 miliónov obyvateľov)
Na štadióne Zenitu Petrohrad (67.800 miest), kde sa uskutočnilo aj sedem zápasov MS 2018, si Slovensko zmeria sily s Poľskom a Švédskom. Rusko tam odohrá dva zápasy hlavnej fázy, celkovo bude mesto dejiskom šiestich konfrontácií B-skupiny a E-skupiny, privíta tiež jedno štvrťfinále. Úrady povolia minimálne polovičné zaplnenie hľadiska.