Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Ogier bol najrýchlejší v Monze: Nemám slov, je to úžasné

Víťaz Sebastien Ogier, archívne foto. Foto: TASR/AP

Pre tridsaťsedemročného Francúza to však môže byť posledný titul. V budúcej sezóne bude mať pauzu, z ktorej môže byť ukončenie kariéry.

Monza 21. novembra (TASR) - Francúzsky pretekár Sébastien Ogier obhájil s Toyotou majstrovský titul, keď v nedeľu vyhral záverečné podujatie sezóny v Monze. O ôsme víťazstvo v celkovom hodnotení bojoval už len s tímovým kolegom Elfynom Evansom, ktorý naňho pred podujatím strácal sedemnásť bodov.

Osemnásobný majster sveta (2013-2018, 2020-2021) sa v historických tabuľkách priblížil k najúspešnejšiemu jazdcovi WRC, svojmu krajanovi Sébastienovi Loebovi, ktorý má s Citroënom na konte deväť majstrovských titulov po sebe (2004-2012). Hegemóniu francúzskych majstrov za posledných sedemnásť rokov dokázal prelomiť len Estónec Ott Tänak (2019). Pre tridsaťsedemročného Francúza to však môže byť posledný titul. V budúcej sezóne bude mať pauzu, z ktorej môže byť ukončenie kariéry.

"Nemám slov, je to úžasné," povedal Ogier bezprostredne po víťazstve. Jeho britský súper neskrýval frustráciu: "Bola to celkom dobrá sezóna, no momentálne som sklamaný. Po rely sa vždy pozerám, čo som mohol urobiť lepšie, no teraz chcem poďakovať tímu."

Po piatku mal v Monze tesný náskok Evans, po sobote to bol Ogier, no rozdiel sa hýbal iba v rozmedzí dvoch sekúnd. K zlomu došlo na predposlednej rýchlostnej skúške, kde síce spomalili obaja jazdci, no Evans prebrzdil jednu zákrutu a jeho strata sa vyšplhala na 7,5 sekundy a neskresal ju ani v "power stage".

Prvá polovica sezóny bola vyrovnaná, Evans sa dokonca po rely v Portugalsku dostal do osembodového vedenia, no už o dve podujatia neskôr sa mu tímový kolega vzdiali na 29 bodov a pomerne slušný náskok si udržiaval do konca sezóny. Britský pretekár potreboval na rely v Monze získať dovedna aspoň 18 bodov a skončiť pred Ogierom.

Výsledky:


Rely Monza:
1. Sébastien Ogier (Fr./Toyota) 2:39:08,6 h,
2. Elfyn Evans (V.Brit./Toyota) +7,3 s,
3. Dani Sordo (Šp./Hyundai) +21,3,
4. Thierry Neuville (Belg./Hyundai) +32,
5. Oliver Solberg (Švéd./Hyundai) +1:32,
6. Teemu Suninen (Fín./Hyundai) +2:26,6.

Konečné poradie MS po 12 pretekoch:
1. Sébastien Ogier (Fr./Toyota) 233 bod.,
2. Elfyn Evans (V.Brit./Toyota), 206 b,
3. Thierry Neuville (Belg./Hyundai) 176 b,
4. Kalle Rovanperä (Fín./Toyota) 142 b,
5. Ott Tänak (Est./Hyundai) 128 b,
6. Takamoto Kacuta (Jap./Toyota) 77 b.