Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Vlček s Tarrom si v K2 zatrénovali a rozoberajú taktitu na štvorkajak

Na snímke slovenskí rýchlostní kajakári Erik Vlček a Juraj Tarr (vpravo) v cieli finále K2 na 1000 metrov na letných olympijských hrách v brazílskom Riu de Janeiro 18. augusta 2016. Foto: TASR/Michal Svítok

V Riu majú obaja rutinéri v lodi K4 mladších kolegov Myšáka a Linku. O necelé dve hodiny po štvrtkovom finále sa s nimi stretli v štartových priestoroch "Lagoa Stadium" a hneď išli trénovať.

Rio 16. augusta (TASR) - Takto pred dvoma rokmi sa Erik Vlček s Jurajom Tarrom stali v Moskve majstrami sveta v K2-ke. Vo štvrtok na jazere v Riu neďaleko od pláže Copacabana ju išli v podstate ako tréning. A vo finále obsadili 8. priečku.

"Mrzí nás ten záver, mohli sme byť na siedmom mieste. Ale to bol len prvý pocit. Už si z toho ďalej nemusíme robiť hlavu, lebo bolo prekvapenie, že sme vôbec postúpili do finále. Bol to pre nás dobrý tréning na K4, potrebujeme takpovediac dostať svaly do pohybu."


Dnes už charizmatickí rýchlostní kanoisti bytostne patria k štvorkajaku, ktorý pod piatimi kruhmi obsadil vždy popredné priečky. Vlček si v piatok sadne do svojej piatej olympijskej "ká-štvorkky" a ako jediný zažil postupne od roku 2000 v Sydney 4. miesto, bronz, striebro a 6. miesto. Dve predchádzajúc hry s ním v štvorke pádloval aj Tarr, jeho úspešný partner z tandemovej tisícky. Ako konštatoval, do finále K2 v Riu sa nedostali silné lode Čechov a Francúzov, ktoré sa na kilometrovú dvojku špecializujú: "Nám tento rok chýba uvoľnenosť, nie je to také, ako keď sme si to v Moskve vychutnávali."

Vlček rátal s tým, že skončia na ôsmej priečke: "Aj keď som v kútiku duše veril, že by to mohlo byť aj siedme miesto. Teraz sa trochu vydýchame, sadneme do štvorky, povozíme sa. Predsa je to len iný posed, v štvorkajaku sme nepádlovali už dva dni."

V Riu majú obaja rutinéri v lodi mladších kolegov Denisa Myšáka a Tibora Linku. O necelé dve hodiny po štvrtkovom finále sa s nimi stretli v štartových priestoroch "Lagoa Stadium" a poďho potrénovať. Chlapci to však nepreháňali, po ľahkom obede si až do večera naordinovali voľno. "Musíme zvážiť aj taktiku. Bude to kruté, máme silnú rozjazdu a Nemci budú asi chcieť urobiť to isté ako v kádvojke. Asi to napália na priamy postup. Už sa nám raz stalo, že sme tesne nepostúpili priamo a potom nám vyšťaveným z neúspešného boja neostali sily na semifinále. A Austrálčania, s ktorými sme tú rozjazdu o kúsoček prehrali, nakoniec triumfovali vo finále..," varoval Vlček.

Konkrétnejšie naklonený myšlienke boja o priamy postup bol Tarr: "Uvidíme, je to ozaj dilema. Azda skúsime ísť prvých 750 metrov na priamy postup a potom podľa okolností, aby sme sa príliš nevyšťavili. Na druhej strane viaceré štarty nám tiež vyhovujú, lebo je to dobrý tréning a možnosť tej regenerácie 24 hodín alebo o hodinu menej nerobí rozdiel. Semifinále nám neuškodí a z vlastnej skúsenosti vieme, že keď ideme semifinále, ide sa nám vo finále lepšie."