Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Šport

Aktivisti žiadajú odňať Foroughimu medailu za členstvo v Quds

Iránsky reprezentant v športovej streľbe Džavád Forúghí sa teší zo zisku zlatej medaily v disciplíne vzduchová pištoľ na 10 metrov na OH2020 v Tokiu v sobotu 24. júla 2021. Foto: TASR/AP

Organizácia United for Navid žiada od Medzinárodného olympijského výboru vyšetrovanie a až do jeho skončenia suspendáciu Foroughiho výsledkov.

Tokio 29. júla (TASR) – Ľudskoprávna organizácia United for Navid vyzvala Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby odňal zlatú medailu iránskemu strelcovi Javadovi Foroughimu. Skupina, ktorá vznikla v reakcii na popravu zápasníka Navida Afkariho, zdôvodňuje svoj apel Foroughiho členstvom v Iránskych revolučných gardách.

Foroughi získal zlato v v disciplíne vzduchová pištoľ 10 m. Krátko potom však vyšlo najavo, že dlhé roky pôsobil v jednotkách Quds, ktoré sú zodpovedné za tajné operácie v zahraničí a napríklad USA ich považujú za teroristickú organizáciu.

Organizácia United for Navid žiada od MOV vyšetrovanie a až do jeho skončenia suspendáciu Foroughiho výsledkov. Podľa portálu insidethegames.biz aktivisti upozorňujú, že ak MOV nebude konať, môže sa stať spoluvinníkom pri propagácii teroristickej organizácie a zločinov proti ľudskosti.

„Udelenie olympijskej medaily členovi teroristickej organizácie je strašná urážka všetkých športovcov a ideálov olympizmu, a zanechá čiernu stopu v histórii MOV."