Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

OH2020: Americká atletika sa pridala k iniciatíve odloženia hier

Na snímke je grécky spevák Sakis Rouvas v oblečení, v ktorom pobežia športovci s pochodňami s olympijským ohňom až do Tokia, kde budú Olympijské hry 2020, archívna foto. Foto: TASR/AP

Čoraz viac športovcov i národných olympijských výborov žiada Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby v dôsledku pandémie preložil hry.

New York 21. marca (TASR) - Americká atletická federácia (USATF) sa pridala k iniciatíve, ktoré žiada odloženie letnej olympiády v Tokiu. Čoraz viac športovcov i národných olympijských výborov žiada Medzinárodný olympijský výbor (MOV), aby v dôsledku pandémie preložil hry. Celosvetovo evidujú už viac už 286-tisíc nakazených a takmer 12-tisíc mŕtvych.

USATF nasledovala príklad plaveckej organizácie USA Swimming a poslala Olympijskému a paralympijskému výboru USA (USOPC) list, v ktorom ho žiada o tlmočenie odmietavého postoja.

Hlasy proti tvrdohlavému stanovisku MOV sa ozývajú aj z Európy. Nórsky olympijský výbor a tamojšia Konfederácia športov avizovali, že kým sa neskončí pandémia, svojich reprezentantov nemienia poslať do Japonska. Proti pôvodnému termínu vystúpil aj Nemecký atletický zväz, jeho prezident Jürgen Kessing uviedol, že MOV by si mal vziať príklad z Európskej futbalovej únie a preložiť OH o rok.