Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Stovku mužov vyhral Talian Jacobs za 9,80 sekundy

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Jacobs sa stal iba šiestym európskym šampiónom v najkratšom šprinte pod piatimi kruhmi od roku 1896 a prvým od roku 1980.

Tokio 1. augusta (TASR) - Olympijským šampiónom v behu na 100 m sa stal taliansky atlét Lamont Marcell Jacobs v novom európskom rekorde 9,80 sekundy. Striebro získal Američan Fred Kerley za 9,84, bronzový skončil Kanaďan Andre de Grasse v čase 9,89.

Jacobs sa stal iba šiestym európskym šampiónom v najkratšom šprinte pod piatimi kruhmi od roku 1896 a prvým od roku 1992, keď v Barcelone triumfoval Brit Linford Christie. Jacobs už v semifinále vylepšil kontinentálny rekord na 9,84 a vo finále sa ešte o štyri stotinky zlepšil. Pre rodáka z amerického mesta El Paso to bola prvá medaila z významných podujatí, v marci však zvíťazil na šesťdesiatke na halových ME v Toruni v behu, v ktorom skončil tretí Ján Volko.

"Veľa som popracoval na mojej psychike. V minulosti som si občas až príliš pripúšťal váhu dôležitých pretekov a moje nohy nefungovali, tak ako by som si želal. Dnes to bolo pocitovo diametrálne odlišné," povedal Jacobs.

Strieborný Kerley úspešne zavŕšil svoju netradičnú transformáciu, keď na MS v Dauhe získal bronz ešte na 400-metrovej trati. Bronzový De Grasse získal tretiu individuálnu medailu na olympiáde, v Riu vybojoval bronz na stovke a striebro na dvojstovke.

Ešte v semifinále vylepšil Číňan Su Ping-tchien výkonom 9,83 ázijský rekord. V semifinále mu už však nezostali sily a obsadil až šiestu priečku za 9,98.



Muži - finále:

100 m:

1. Lamont Marcell Jacobs (Tal.) 9,80 - európsky rekord,
2. Fred Kerley (USA) 9,84,
3. Andre de Grasse (Kan.) 9,89,
4. Akani Simbine (JAR) 9,93,
5. Ronnie Baker (USA) 9,95,
6. Su Ping-tchien (Čína) 9,98,
7. Enoch Adegoke (Nigéria) - nedobehol,
8. Zharnel Hughes (V. Brit.) - diskvalifikovaný