Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Volko absolvuje prvý štart v letnej sezóne 13. mája

Na archívnej snímke šprintér Ján Volko. Foto: TASR - Jakub Kotian

Svojmu cieľu prispôsobil aj výber pretekov do konca kvalifikácie 29. júna.

Santa Cruz 6. mája (TASR) – Slovenský šprintér Ján Volko absolvuje premiérový štart v letnej olympijskej sezóne v stredu 13. mája v talianskej Savone. V behu na 100 metrov budú jeho konkurentmi európsky halový šampión na 60 metrov z Torune Marcell Jacobs či taliansky rekordér (9,99) a finalista stovky na MS 2019 Filippo Tortu.

Pôvodne mal Volko súťažiť až 19. mája na dvojnásobnej trati na 60. ročníku Zlatej tretry v Ostrave. „Tretra je predsa len veľký míting, preto som hľadala ešte možnosť otestovať sa pred ňou. Verím, že preteky v Savone budú dobré na rozpretekanie sa a Janko zabehne výkon ako v minulosti v prvom štarte, zvyčajne v 1. kole českej extraligy. Ak by dosiahol čas okolo 10,30 – 10,35, bolo by to skvelé," povedala trénerka Naďa Bendová na oficiálnej stránke Slovenského atletického zväzu (SAZ).

Trojnásobný medailista z halových ME na 60 m sa pripravuje na päťtýždňovom sústredení na Tenerife, ktoré sa blíži ku koncu. Jeho letná priorita je vybojovať si miestenku na olympijské hry do Tokia. V kvalifikačných rebríčkoch mu patrí na stovke 40. a na dvojstovke 51. miesto, v oboch disciplínach sa predstaví 56 šprintérov. Svojmu cieľu prispôsobil aj výber pretekov do konca kvalifikácie 29. júna.

„Jankova východisková pozícia v renkingu bola dobrá, no teraz klesá. Napríklad aj preto, lebo sa objavili všelijaké zvláštne výkony, keď sa niektorí zázračne zlepšili z 10,30 na 10,01 s vetrom akurát 2 m/s v chrbte. Pri zostavovaní súťažného programu sme vyberali len kvalitné mítingy, kde môže dobre bodovať do rebríčka. Nejdeme hosťovať ani v českej extralige, ani na Slovensku. Sezónu sme plánovali tak, aby sa Janko dostal na olympiádu. Žiaľ, sme v postavení, že si mítingy veľmi nemôžeme vyberať podľa toho, kam chceme ísť my, ale musíme akceptovať, kam nás zoberú. Teraz ešte ťažko odhadnúť, ako sa bude vyvíjať Jankova pozícia v renkingoch. Budeme striedať 100 s 200 m a snažiť sa, aby mu do rebríčka pribúdali kvalitné výsledky v oboch disciplínach. Bude to pre Janka strašne ťažké, ale pôjdem krok za krokom, od pretekov k pretekom. Verím, že s úspešným koncom," dodala Bendová.