Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Tureckí boxeristi sa vraj nakazili počas olympijskej kvalifikície

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V londýnskej Copper Box Arene sa síce bojovalo len tri dni a na záver aj bez divákov, ale zišlo sa tam takmer 350 boxerov z viac ako 40 krajín.

Londýn 26. marca (TASR) – Turecký boxerský zväz obvinil MOV z nezodpovednosti, keďže na marcovej olympijskej kvalifikácii v Londýne sa údajne novým koronavírusom nakazili traja jeho členovia - dvaja boxeri a ich tréner.

Európska olympijská kvalifikácia boxerov bola jednou z posledných medzinárodných akcií, ktoré sa začali napriek šíreniu koronavírusu. Skončila sa síce predčasne, ale až 16. marca, keď už vírus výrazne zasiahol viaceré kontinenty. "Bolo to nezodpovedné. A výsledkom toho bohužiaľ je, že traja z nášho tímu majú pozitívny test," uviedol podľa britského denníka The Guardian prezident tureckého zväzu Eyüp Gözgec.

V londýnskej Copper Box Arene sa síce bojovalo len tri dni a na záver aj bez divákov, ale zišlo sa tam takmer 350 boxerov z viac ako 40 krajín. "Bol som šokovaný, že kým celý svet prijímal extrémne opatrenia proti vírusu, pracovná skupina MOV a britská vláda umožnili turnaj začať, aj keď mnohí z nás sa toho obávali," dodal Gözgec. Ten podľa agentúry SID poslal na MOV v tejto súvislosti oficiálnu sťažnosť. Po afére Medzinárodnej boxerskej asociácie prevzal záštitu nad kvalifikáciou i olympijským turnajom práve Medzinárodný olympijský výbor.

Pre TASR hovoril o nedostatočných opatreniach počas turnaja aj prezident Slovenskej boxerskej federácie Tomáš Kovács.

"Úplne ma šokovalo, že sme boli na poschodí s výpravou Talianska. Nebola žiadna zdravotná kontrola, to nás všetkých znervózňovalo. Nemali sme rúška ani rukavice, jedine boxerské, to bolo všetko. V malých priestoroch sa mohlo pohybovať asi 600 ľudí, zo strany organizátorov to bolo naozaj nezodpovedné. Každý deň sa to stupňovalo, už sme boli dosť nervózni, nechceli sme to prenášať na zverencov, ktorí sa mali sústrediť na športový výkon. Cítili sme to však z nich a aj z ďalších výprav, ktoré tam boli s nami. Nedalo sa na to zabudnúť, keď sme od rána do večera mali tému koronavírus, dostávali sme informácie z domova, zo zahraničia. Neviem, prečo to celé nestopli hneď na začiatku."

V Londýne zo Slovákov neuspeli Michal Takács ani Dávid Michálek. Viliam Tankó bol jedno víťazstvo od postupu na OH. Andrej Csemez stihol jeden súboj, Jessica Triebeľová sa nedostala do akcie. Po návrate z Londýna musela ísť celá slovenská výprava do karantény.