Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Otáznik nad Sabbatiniho miestenkou na OH do Tokia

Slovenský golfista Rory Sabbatini sleduje svoj úder na 11 jamke v prvom kole golfového turnaja PGA Tour Zozo Championship v japonskom meste Inzai 24. októbra 2019, archívno foto. Foto: TASR/AP

Ako bude vyzerať nový kvalifikačný systém na OH, nie je zatiaľ jasné.

Bratislava 30. marca (TASR) - Slovenský golfový reprezentant Rory Sabbatini mal vďaka svojmu postaveniu vo svetovom rebríčku účasť na olympijských hrách v Tokiu istú. Odklad OH o rok z dôvodu pandémie nového koronavírusu bude mať však za následok, že Medzinárodná golfová federácia (IGF) určí nové kvalifikačné kritériá a je možné, že si Sabbatini bude musieť olympijskú miestenku nanovo vybojovať.

"Som nešťastný, že olympiádu museli presunúť, no vzhľadom na súčasnú situáciu je to úplne pochopiteľné. Nemôžeme to nijako ovplyvniť. Musíme to iba nejako prijať a zobrať si pozitívom z toho, že budem mať o jeden rok viac času na prípravu," uviedol vo videoodkaze pre slovenské médiá 43-ročný rodák z juhoafrického Durbanu, ktorý od decembra 2018 vlastní slovenský pas.

Ako bude vyzerať nový kvalifikačný systém na OH, nie je zatiaľ jasné. "Pred dvoma týždňami boli zmrazené svetové rebríčky, na základe ktorých by mal Rory miestenku na olympiádu stopercentne istú. V liste, ktorý sme dostali od Medzinárodnej golfovej federácie, sa uvádza, že sa bude teraz o kvalifikačných kritériách nanovo diskutovať. Ako budú vyzerať, to dnes nikto nevie. Môžeme sa len domnievať, či sa spravia body od zmrazenia rebríčka a k nim sa budú pripočítavať ďalšie, alebo sa určí nový kvalifikačný cyklus. Myslím si však, že sa nepôjde cestou kvalifikačného turnaja. Predsa len v golfe sú podstatné dlhodobé výsledky, výkon na jednom golfovom turnaji je súhrou viacerých okolností a stavať to celé na jednom podujatí by bol nezmysel," povedal pre TASR viceprezident Slovenskej golfovej asociácie (SKGA) Rastislav Antala. "Samozrejme, Rory sa na olympiádu tešil. Chcel na nej čo najlepšie reprezentovať Slovensko. V tejto situácii je však najdôležitejšie zdravie."

Sabbatini so slovenskou manželkou Martinou majú momentálne na Floride plné ruky práce, keďže sa sťahujú do nového domu. "Majú, čo robiť, aby to stihli. Starý dom už predali, kúpili nový a musia sa presťahovať, kým v USA zavedú prísnejšie reštriktívne opatrenia v súvislosti s koronavírusom. Potom by to už mohol byť problém. Chcú to tento týždeň stihnúť, kým v USA všetko zavrú," prezradil Antala. Tréningové možnosti na Floride sú v súčasnosti tiež obmedzené. "V regióne, kde Rory žije, zatvorili predbežne na dva týždne všetky golfové ihriská. V niektorých častiach Floridy sú ešte otvorené, ale celkovo nie je veľmi kde trénovať."