Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Japonský odborník na infekčné choroby pripustil zrušenie hier v Tokiu

Na snímke logá na OH 2020 v Tokiu 11. júna 2019. Pódiá, na ktorých budú oceňovať športovcov na OH 2020 v Tokiu, vyrobia z recyklovaných plastov. Organizátori očakávajú, že pre hry postavia približne 100 pódií. Foto: TASR/AP

V dôsledku situácie sa uvažuje o skrátení trasy olympijskej pochodne. Štafeta má plánovaný štart 26. marca vo Fukušime a postupne by mala prejsť cez všetkých 47 prefektúr.

Tokio 27. februára (TASR) - Renomovaný japonský odborník na infekčné choroby Norio Ohmagari prvýkrát naznačil možnosť zrušenia olympijských hier v Tokiu. Organizátori podujatia síce odmietajú tento variant, ale šíriaci sa nový koronavírus čoraz viac vzbudzuje pochybnosti a obavy. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa v utorok po prvý raz nakazilo vo svete viac ľudí ako v Číne, z ktorej sa patogén rozšíril.

"Sme na križovatke. Ak sa počet infikovaných v priebehu nasledujúcich troch týždňov nezačne znižovať, bude nutné sa zamyslieť, či sa olympiáda uskutoční. Bude to veľmi dôležité a ťažké rozhodnutie," povedal riaditeľ oddelenia infekčných chorôb Národného zdravotníckeho centra pre agentúru AFP. Zároveň však dodal, že ešte nie je nič stratené a pred prijatím rozhodnutia bude treba zanalyzovať všetky dáta. "Ak sa nám podarí dostať pod kontrolu druhú a tretiu vlnu nákazy, bude to dobrý signál," povedal Ohmagari.

V Japonsku evidujú 186 prípadov nového koronavírusu, ďalších viac ako sedemsto nakazených je v karanténe na britskej výletnej lodi Diamond Princess v Jokohame.

Možnosť zrušenia hier najnovšie nevylúčil ani najdlhšie slúžiaci člen Medzinárodného olympijského výboru Dick Pound. V utorok uviedol, že čas na konečné rozhodnutie sa kráti. Podľa jeho názoru, konečný verdikt musí padnúť aspoň tri mesiace pred začiatkom podujatia, teda pred 24. júlom. "Som si istý, že MOV nepôjde proti odporúčaniu Svetovej zdravotníckej organizácie. Hrozba pandémie je oveľa dôležitejšia ako športové podujatie, hoci aj na úrovni olympiády," citovala Pounda agentúra AP.

V dôsledku situácie sa uvažuje o skrátení trasy olympijskej pochodne. Štafeta má plánovaný štart 26. marca vo Fukušime a postupne by mala prejsť cez všetkých 47 prefektúr.